De acht verheven aartsengelen – Michaël

De acht verheven aartsengelen – Michaël Michaël is de aartsengel die het rechtgeaarde Israël beschermt. Hij wordt zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament en in de Koran vermeld. In de beeldende kunst is hij doorgaans afgebeeld als een ridder met getrokken zwaard en hellebaard. In de mystiek is hij de heerser, de leider van de aartsengelen, gesymboliseerd als de gouden lichtstraal, de zon en het kristal sugiliet. Wie aartsengel Michaël aanroept, zal kloekheid oogsten, aan zelfvertrouwen winnen en zich veilig voelen onder zijn beschermende vleugels.

Inhoud


Te vuur en te zwaard

In de 4de eeuw begon de verering van aartsengel Michaël vorm te krijgen. Michaël was de leider van de engelen en bestreed het kwaad te vuur en te zwaard. In Daniël 10:13 is hij de patroon van Israël. Judas noemde hem de aartsengel die tegen Satan streed om het stoffelijk overschot van Mozes. In Openbaring 12:7-12 is hij de engel die de draak (Satan) te lijf gaat. Ook zou hij aan paus Gregorius I (540-604) zijn verschenen, de 64ste paus van de Katholieke Kerk.

Aartsengel Michaël in het Kurfürstlichen Schlosses Bonn, Duitsland / Bron: Ioanuuna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aartsengel Michaël in het Kurfürstlichen Schlosses Bonn, Duitsland / Bron: Ioanuuna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Laatste Oordeel
Heiligdommen zijn aan hem gewijd, vooral op hooggelegen plaatsen, zoals de Mont-Saint-Michel in Normandië. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de patroon werd van de wapendragers. Later werd Michaël ook afgebeeld met een weegschaal. Hij zou de zielen wegen bij het Laatste Oordeel. Aldus kregen ook het bakkersgilde en de weegmeesters hem als patroonheilige. Zijn feestdagen zijn:
 • 29 september: Kerkwijdingsfeest in Rome.
 • 8 mei: Verschijning op de Mont Sant’ Angelo.

Aartsengel Michaël en de verboden boom

Zowel de christenen als de joden vereren aartsengel Michaël, wiens naam betekent: ‘Hij die is zoals God’. Ook in de Koran wordt aartsengel Michaël vermeld. In Soera 2:98 staat geschreven: ‘Wie een vijand is van God en Zijn engelen, Zijn boodschappers en Gabriël en Michaël, waarlijk, God is een vijand van zulke ongelovigen.’ Michaël vervult tal van taken, zoals de rol die hij heeft in de ‘Legende van het Heilige Kruis’. In dat verhaal ontvangt Seth van Michaël een tak van de verboden boom om zijn zieltogende vader - Abraham - te genezen. Maar Abraham was inmiddels gestorven en Seth plantte de tak bij diens graf. Daaruit groeide de boom waarvan men later het hout zaagde waarmee het kruis van Jezus werd gemaakt.

Rome

Agnolo Gaddo heeft deze legende in een fresco vereeuwigd. Het kunstwerk is te bewonderen in de S. Groce in Florence. In Rome zou aartsengel Michaël tijdens de pestepidemie aan paus Gregorius I zijn verschenen. De aartsengel vloog door de lucht met een vlammend zwaard.

Beschermheilige Michaël

Stervenden, zieken en armen riepen hem aan om een goede dood en bescherming tegen bliksem en donder. Talloos zijn de legenden en ‘anekdotes’ over de wonderdaden van aartsengel Michaël, leider van de engelen, overwinnaar van het kwade, beschermer van de christenen en begeleider van de zielen. Om die reden werd hij de patroonheilige van veel beroepen, waaronder:
 • bakkers;
 • zwaardsmeden;
 • militairen;
 • wetshandhavers;
 • weegmeesters;
 • kruideniers;
 • Apothekers en vele andere beroepen.

Steden

Veel steden hebben aartsengel Michaël als beschermheilige in hun vaandel, waaronder:
 • Mont-Saint-Michel (Normandië);
 • Brussel;
 • Seattle;
 • Kiev.

Aartsengel Michaël / Bron: Guariento di Arpo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Aartsengel Michaël / Bron: Guariento di Arpo, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Aartsengel Michaël – de gouden lichtstraal

In de mystiek worden de aartsengelen vergeleken met de stralen van het goddelijke licht, zoals wit licht dat door een prisma uiteenvalt in de regenboogkleuren. In dat opzicht is aartsengel Michaël de gouden lichtstraal, verzinnebeeld door de zon en het kristal sugiliet. De taken van aartsengel Michaël zijn legio. Hij heerst over de wereld, zijn wapens zijn het zwaard en het vuur. De serafs houden dat goddelijke vuur brandende met de hymne ‘Heilig, heilig, heilig’.

Positieve energie

Aartsengel Michaël is de bondgenoot van iedereen die leiding geeft. Iedereen met een negatieve instelling zou hem aan moeten roepen voor het verkrijgen van positieve energie. Michaël heerst over het element vuur. Moed, vertrouwen en leiderschap zijn de woorden die hem symboliseren.

Aanroeping van de aartsengel Michaël

Iedereen met een rechtgeaarde, zuivere passie, ten dienste van de medemens, zal in aartsengel Michaël een vurige bondgenoot vinden.

Zijn aanroeping tijdens het gebed luidt

Michaël, leer mij standvastig te leiden met waarachtige visie en inzicht,
opdat ik nooit mag vergeten dat de beste leiders tevens dienaren zijn.
Help mij mijn angsten, zorgen en twijfels opzij te zetten.
Dat ik doelbewust altijd en overal mijn bestemming in het oog houd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaarMont-Saint-Michel via loopbrug bereikbaarEen van Frankrijks grootste toeristische trekpleisters, Mont-Saint-Michel, is sinds juli 2014 via een loopbrug te bereik…
De acht verheven aartsengelen – GabriëlDe acht verheven aartsengelen – GabriëlAartsengel Gabriël is de boodschapper van God en speelt een belangrijke rol in zowel de joodse Tenach als in het christe…
De acht verheven aartsengelen – SandalfonDe acht verheven aartsengelen – SandalfonHet woord Sandalfon is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘broer’. Sandalfon is een van de acht verheven aartsengelen…
Getij van de eeuw - natuurfenomeenGetij van de eeuw - natuurfenomeenHet natuurfenomeen van de extra hoge vloed wordt het ‘getij van de eeuw’ genoemd (niet te verwarren met springtij dat ma…

Religie in Wit-RuslandReligie in Wit-RuslandReligie in Wit-Rusland, wat is daar eigenlijk over bekend? Zijn er eigenlijk gelovigen in Wit-Rusland, en wat voor geloo…
De aartsengelen – beschermers van de scheppingDe aartsengelen – beschermers van de scheppingVolgens veel mystiek-religieuze stromingen bestaat de schepping – door velen evolutie genoemd – uit creatieve energiepat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Quinet, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Micha%C3%ABl_(aartsengel)
 • 'Working with your gardian angel', Theolyn Cortens, Piatkus Books, London
 • Afbeelding bron 1: Ioanuuna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Guariento di Arpo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 03-01-2024
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.