De acht verheven aartsengelen – Uriël

De acht verheven aartsengelen – Uriël Uriël is het ‘vuur en het licht van God’. Deze bijzondere aartsengel heeft de profetie en de openbaring hoog in het vaandel. Uriël is een van de machtigste aartsengelen, die echter in het canonieke Oude en Nieuwe Testament niet vermeld wordt, waardoor de Rooms-Katholieke Kerk hem niet erkent. Niettemin speelt hij een grote rol in de christelijke traditie. Velen roepen hem aan tijdens het gebed, want Uriël – waker over het dodenrijk – beschermt, verzorgt, schenkt intuïtieve kennis en ontvouwt de innerlijke wijsheid.

Inhoud


Aartsengel Uriël – de opperbode met vlammend zwaard

Uriël betekent ‘God is licht’. Hij is een zeer belangrijke, veelzijdige hemelse bode. In het eerste apocriefe boek van Henoch staat dat hij Noach waarschuwde voor de zondvloed en hem dringend adviseerde een ark te bouwen en hem richtlijnen gaf over de bouw ervan. Deze opperengel wordt vaak afgebeeld met brandend zwaard of vlammende handen, als bewaker van het dodenrijk, maar hij is ook de engel die verschijnt als de nood het hoogst is. In het canonieke Oude Testament wordt hij niet genoemd. In Genesis zou hij mogelijk de cherubijn zijn in het verhaal van Adam en Eva.

Maria, Jezus, Johannes en de aartsengel Uriël / Bron: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)Maria, Jezus, Johannes en de aartsengel Uriël / Bron: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Nieuwe Testament
Ook in het Nieuwe Testament laat Uriël verstek gaan. Daarom erkent de Rooms-Katholieke Kerk hem niet. Uriël zou echter de ouders van Johannes de Doper hebben aangemoedigd om ervoor te zorgen dat hun kind zich in Egypte bij Jozef, Maria en Jezus voegde, zoals uitgebeeld op het schilderij Maagd van Leonardo Da Vinci.

De jongeling Uriël

In het christendom wordt Uriël vaak afgebeeld als een cherubijn die in de Hof van Eden met vlammend zwaard de wacht houdt. Soms heeft hij ook een perkamentrol in zijn handen, als hoeder van Gods Wetten. Deze serafijn en cherubijn is de engel van de Heilige Geest, de waker over het dodenrijk.

Aartsengel

Door zijn uiterlijk lijkt hij man noch vrouw, een engel die de charme van beide seksen weerspiegelt. Aphrodite en Isis zijn de vruchtbaarheidsgodinnen door wie hij zich vertegenwoordigd weet. Maar ook de mannelijke Cupido en Eros zijn aan hem gelieerd. Ook zou deze aartsengel de praktische kennis over alchemie aan de mensheid hebben overgedragen. Zoals bij veel hemelse afgezanten (o.a. de aartsengelen Michaël en Rafaël) is 29 september de feestdag van Uriël.

Taken en attributen van Uriël

Aartsengel Uriël regeert over de wereld van de gestorvenen, althans in de joodse traditie. Hij wordt in een aantal apocriefe boeken vermeld en daarin de ‘Apocalyps van Ezra’ genoemd. Uriël spoort de mens aan tot gebed en bezinning. Deze zeer veelzijdige aartsengel wordt dikwijls afgebeeld met lang, zwart haar, bijeengebonden in een lokkenkrans van rozen. Andere goddelijke attributen van de aartsengel Uriël zijn:
  • bliksemschicht;
  • brandend zwaard;
  • perkamentrol;
  • boek.

Aartsengel Uriël / Bron: James Powell, Wikimedia Commons (Publiek domein)Aartsengel Uriël / Bron: James Powell, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Aartsengel Uriël – de zilveren lichtstraal

In de mystiek worden de aartsengelen vergeleken met de stralen van het goddelijke licht, zoals wit licht dat door een prisma uiteenvalt in de regenboogkleuren. In dat opzicht is aartsengel Uriël de zilveren lichtstraal. Samen met aartsengel Sandalphon verzinnebeeldt hij de aarde. Aartsengel Uriël heerst over de aarde en werkt nauw samen met alle krachten en machten die het goed voor hebben met onze planeet. Hij symboliseert moederliefde, welwillendheid en zorgzaamheid. Uriël kan in het onderbewuste van iedereen die hem aanroept de helpende hand bieden in moeilijke gesprekken en bij het ontwikkelen van leervaardigheden. Ook schrijvers doen dankzij hem inspiratie op.

Aanroeping van de aartsengel Uriël

Wie steun, bescherming en begeleiding zoekt, en wie de natuur een warm hart toedraagt en er zich vurig voor inzet, vindt in de aartsengel Uriël een veelzijdige bondgenoot.

Zijn aanroeping tijdens het gebed luidt

Uriël, help me om iedereen in mijn nabijheid de zorg en steun te bieden die hij of zij behoeft.
Dat het Goddelijk Licht in mij mag stralen.
Dat ik altijd integer, vroom en dienstbaar mag zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De acht verheven aartsengelen – Hanaël (Chamuël)De acht verheven aartsengelen – Hanaël (Chamuël)Aartsengel Hanaël, ook wel Chamuël genoemd, wordt door gelovigen tijdens het gebed aangeroepen wanneer ze overmand worde…
De acht verheven aartsengelen – ZadkiëlDe acht verheven aartsengelen – ZadkiëlIn het christendom verzinnebeeldt de aartsengel Zadkiël de ‘rechtschapenheid van God’. Hij is de engel die voorkwam dat…
De acht verheven aartsengelen – MichaëlDe acht verheven aartsengelen – MichaëlMichaël is de aartsengel die het rechtgeaarde Israël beschermt. Hij wordt zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament…
Aartsengel MichaëlAartsengel Michaël kan aangeroepen worden om rechtvaardigheid in een situatie te brengen of om te helpen uw persoonlijke…

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: De heiligverklaringDe wonderen zijn de wereld nog niet uit: De heiligverklaringDe loterij winnen is voor de meeste mensen al een wonder. Dit wonder zal echter door het Vaticaan niet erkend worden. Da…
Religie in Wit-RuslandReligie in Wit-RuslandReligie in Wit-Rusland, wat is daar eigenlijk over bekend? Zijn er eigenlijk gelovigen in Wit-Rusland, en wat voor geloo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Quinet, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Uriel
  • 'Working with your gardian angel', Theolyn Cortens, Piatkus Books, London
  • Afbeelding bron 1: Leonardo da Vinci, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: James Powell, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 11-01-2024
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.