De wonderen zijn de wereld nog niet uit: De heiligverklaring
De loterij winnen is voor de meeste mensen al een wonder. Dit wonder zal echter door het Vaticaan niet erkend worden. Dat wonderen alleen vroeger gebeurde is niet waar. Ook in deze tijd gebeuren er volgens de Katholieke kerk wonderen. Wat dacht je van een wonderlijke genezing van Parkinson en een aneurysma dat plotseling is verdwenen? Wie ooit in Lourdes op bezoek is geweest weet dat er wandelstokken hangen in de grot van Massabielle. Maria zou in deze grot in 1858 zijn verschenen. Volgens de Katholieke kerk zijn veel mensen genezen van hun ziekten na het inroepen van de hulp van Maria. Wie is er verantwoordelijk voor de wonderen in deze tijd? Het is niemand minder dan de voormalige Paus Johannes Paulus II (1920-2005). Wat zijn deze hedendaagse wonderen en hoe word je heilig verklaard? Het blijkt dat de Katholieke kerk het toch niet altijd zo nauw neemt met de regeltjes voor heiligverklaringen.
Hedendaagse wonderen
Er zijn vele wonderen in de laatste 50 jaar door de Katholieke kerk erkent. Denk maar aan moeder Theresa (1910-1997). In 1998 nam Monica Besra uit India deel aan een mis voor moeder Teresa. Bij binnenkomst in de kerk zag zij lichtstralen uit een afbeelding van moeder Teresa op haar schijnen. Zes uur later was ze genezen van een kwaadaardige tumor.
Het eerste wonder dat toegeschreven wordt aan voormalig Paus Johannes Paulus II is het wonder van zuster Marie Simon-Pierre die in 2001 van de doktoren te horen kreeg dat ze Parkinson had. Na een nacht bidden in juni 2005 en de hulp inroepen van Paus Johannes Paulus II (twee maanden na zijn overlijden) was ze miraculeus genezen. Eén wonder toegeschreven aan iemand maakt echter nog geen heilige. Het tweede wonder dat toegeschreven wordt aan voormalig Paus Johannes Paulus II was in mei 2011. Een vrouw uit Costa Rica kreeg in het ziekenhuis te horen dat ze een aneurysma in haar hersenen had. Een aneurysma is een uitstulping in de ader die een hersenbloeding kan veroorzaken. Haar familie riep de hulp in van de overleden en zalig verklaarde Paus Johannes Paulus II en op miraculeuze wijze verdween de aneurysma volgens haar arts.
Het pad naar heiligverklaring
Het belangrijkste criterium voor een wonder is dat de persoon aan wie het wonder wordt toegeschreven dood moet zijn. Dat klinkt misschien hard, maar tijdens je leven kan je geen heilige worden van de Katholieke kerk. Het pad naar een heiligverklaring loopt via dienaar Gods, naar Eerbiedwaardige en dan naar zaligverklaring. Elke stap in dit pad gaat gepaard met een onderzoek.
Dienaar Gods
Door het Bisdom van de persoon in kwestie wordt een levensschets gemaakt, met daarbij een lijst van getuigen. De overleden persoon in kwestie krijgt hierna de titel dienaar Gods. Een wonder is voor deze titel niet vereist.
Eerbiedwaardigheid
Als de “congregatie van de heiligverklaringen” in Rome onderzoek heeft gedaan naar de dienaar Gods en met een positief oordeel komt krijgt de overledene de titel eerbiedwaardige. Ook voor deze titel is een wonder niet vereist.
Zaligverklaring
Een zaligverklaring is nog geen heiligverklaring. Voorafgaand aan een heiligverklaring wordt iemand zalig verklaard. Een persoon die de titel eerbiedwaardige heeft gekregen kan zalig worden verklaard mits in zijn/haar naam een wonder is geschiedt. Een voorbeeld van iemand die zalig is verklaard is moeder Teresa. Voorafgaand aan een zaligverklaring wordt er een onderzoek ingesteld naar het wonder. Zo zijn in het geval van de zaligverklaring van moeder Teresa 113 getuigen gehoord en 35.000 pagina’s aan documentatie verzameld.
Heiligverklaring
Heiligverklaring wordt ook wel canonisatie genoemd naar het Griekse woord voor “te legitimeren”. Je kan niet bidden tot een heilige. Je kunt immers alleen bidden tot God. Een heilige heeft echter wel het vertrouwen van de kerk dat hij of zij de nabijheid van God heeft bereikt. Kortom als je een heilige vraagt een goed woordje voor je te doen bij de Heer maak je meer kans.
Een heiligverklaring wordt door de Paus uitgesproken. Om heilig verklaard te worden door de paus zijn er wel een aantal criteria. Eén van deze criteria is dat er twee wonderen in naam van de zalige moeten hebben plaatsgevonden.
Martelaren
Een uitzondering op het pad naar de heiligverklaring zijn de martelaren. De martelaren hoeven niet na hun dood twee wonderen te hebben bewerkstelligt. Het criterium voor martelaren is dat ze vermoord zijn om hun geloof (Katholieke geloof). Een recent voorbeeld is de heiligverklaring van 823 martelaren van Otranto in mei 2013. Deze heiligen zijn in 1480 onthoofd door de Turken omdat ze weigerden zich tot de Islam te bekeren.
Paus Johannes Paulus II (1920-2005)
De voormalige paus Johannes Paulus II heeft dus eindelijk twee erkende wonderen na zijn dood bewerkstelligt. De heiligverklaring wordt op 8 december 2013 uitgesproken door paus Franciscus. Deze dag is de nationale feestdag Immacolata Concezione (onbevlekte ontvangenis) in Italië. Het is ook wel terecht dat paus Johannes Paulus II heilig wordt verklaard. Paus Johannes Paulus II heeft namelijk tijdens zijn pausdom in 24 jaar tijd meer mensen heilig verklaard dan in de vier eeuwen daarvoor heilig zijn verklaard. Als je het bekijkt vanuit “voor wat hoort wat” is de heiligverklaring van Johannes Paulus II zeer terecht.
Paus Johannes XXIII (1881-1963)
Naast de heiligverklaring van paus Johannes Paulus II op 8 december 2013 werdt ook paus Johannes XXIII heilig verklaard. Deze paus werd door paus Johannes Paulus II in 2000 zalig verklaard. Het wonder dat toegeschreven wordt aan paus Johannes XXIII is de wonderbaarlijke genezing van de Italiaanse zuster Caterina Capitani. Deze zuster zou genezen zijn van een ernstige maagbloeding na een nacht waarin ze een visioen kreeg. In dit visioen zag ze paus Johannes XXIII die haar genas. Toch is het vreemd dat deze paus ook heilig is verklaard. Er is namelijk maar één wonder in zijn naam geschiedt. Om heilig te worden verklaart zijn echter twee wonderen nodig! Paus Franciscus heeft echter als hoogste wetgever in de Katholieke kerk de vrijheid om het criterium van twee wonderen te negeren. Dit is althans de uitleg van het Vaticaan. Toen paus Johannes Paulus II echter in 2003 Moeder Teresa zalig verklaarde wilde hij haar gelijk ook heilig verklaren zonder een tweede wonder. In 2003 waren de Kardinalen hierop tegen en wezen dit af. Dit was immers nooit eerder gebeurd en was niet de gewoonte. Tien jaar later kan het wel. De vraag is uiteindelijk dus of de kerk makkelijker is geworden door de vele kritiek of is paus Franciscus veel machtiger geworden? Hoe dan ook beiden kunnen beschouwd worden als een wonder op zich.