Blasfemiewet Pakistan: belediging islam en profeet Mohammed

Blasfemiewet Pakistan: belediging islam en profeet Mohammed Pakistan, dat zichzelf in 1956 uitriep tot de eerste Islamitische Republiek ter wereld, heeft ongeveer 212 miljoen inwoners; 96 procent van hen is moslim, 2,3 procent christen en 1,5 procent hindoe. De situatie in het land wordt bepaald door een zeer sterke bevolkingsgroei. Er gelden in Pakistan strenge wetten met betrekking tot de belediging van de islam en de profeet Mohammed, de zogeheten 'blasfemiewetten'. Pakistan heeft de strengste godslasteringswetten ter wereld, die veelvuldig gebruikt worden om christelijke en andere minderheden in het land te discrimineren. De blasfemiewetten worden in Pakistan vaak gebruikt om persoonlijke vetes en ruzies te beslechten.

Blasfemiewet Pakistan


Pakistan: de strengste godslasteringswetten ter wereld

De Islamitische Republiek Pakistan heeft bij wet godslastering tegen de islam en de profeet Mohammed verboden. Dit wordt wel de blasfemiewet genoemd. Blasfemie betekent 'godslastering'. Het Wetboek van Strafrecht voorziet in straffen voor godslastering, variërend van een geldboete tot de dood. Meer dan 96% van de 212 miljoen inwoners in Pakistan (2024) zijn moslims. Pakistan heeft de strengste godslasteringswetten ter wereld, die veelvuldig gebruikt worden om christelijke en andere minderheden in het land te discrimineren. In februari 2011 werd bekend dat de aangekondigde herziening van deze wetten tegen godslastering is afgeblazen. De Pakistaanse regering zwichtte onder druk van radicaalislamitische partijen.[1]

Opengeslagen Arabische koran / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Opengeslagen Arabische koran / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

De blasfemiewetten nader toegelicht

Verschillende secties van het Pakistaanse Wetboek van Strafrecht omvatten de blasfemiewetten.[2] zullen de belangrijkste de revue passeren. § 295 verbiedt het beschadigen of verontreinigen van een plaats van aanbidding, met het oogmerk een godsdienst te beledigen. § 295-A verbiedt opzettelijke en kwaadwillige handelingen die religieuze gevoelens kwetsen door het beledigen van een godsdienst of godsdienstige overtuiging. § 295-B verbiedt het bezoedelen, enz., van de Heilige Koran. § 295-C verbiedt het belasteren van de profeet Mohammed. Opzet is niet vereist. Op het bezoedelen van de Koran staat levenslange gevangenisstraf. Het belasteren van Mohammed wordt bestraft met de dood of levenslange gevangenisstraf, en de veroordeelde moet tevens een boete betalen.

Het is volgens de wetsartikelen in § 298 voor ahmadi-moslims niet toegestaan zich voor te doen als moslims. Dit wordt als godslastering beschouwd en wordt gestraft met een gevangenisstraf van 3 jaar en een boete. De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een Islamitische gemeenschap die werd gesticht door Mirza Ghulam Ahmad (1835 - 1908). Hij wordt door de leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap gezien als de Messias en de Mahdi, die door de profeet Mohammed werd voorspeld.[3] Door andere moslims worden ze als kafirs (ongelovigen) beschouwd, omdat ze geloven dat hij een profeet is. In de islam wordt Mohammed als de laatste profeet en boodschapper gezien. Mohammed heeft volgens de traditie de uiteindelijke openbaring van God, de Koran, ontvangen. Derhalve wordt hij aangeduid als het Zegel der Profeten. De bewering van ahmadi-moslims dat er een profeet na hem kwam, is in de ogen van soennitische moslims - de meeste Pakistaanse moslims zijn soennitisch - blasfemie.

De onderdrukking van religieuze minderheden

Iedere burger kan in het Pakistaanse rechtssysteem bij de politie een klacht neerleggen tegen iemand op verdenking van godslastering. De verdachte wordt ogenblikkelijk gearresteerd en in afwachting van het strafproces moet hij in de gevangenis verblijven. De blasfemiewetten worden in Pakistan vaak gebruikt om persoonlijke vetes en ruzies te beslechten, waardoor de aangeklaagde het risico loopt op gevangenisstraf of zelfs executie op grond van een ongefundeerde beschuldiging. Een christen of ahmadi-moslim kan zomaar door zijn buurman, die een hekel aan hem heeft of aast op zijn stukje land, worden beschuldigd op grond van godslastering.

De blasfemiewetten in Pakistan nemen de grootse godsdienst van dat land - de soennitische islam - in bescherming en daarmee de overgrote meerderheid van de bevolking. Religieuze minderheden kunnen op grond van de blasfemiewetten worden onderdrukt. In veel moslimlanden kunnen christenen bijvoorbeeld niet in het openbaar zeggen dat Jezus Christus de Zoon van God is, aangezien dit een belediging is voor de islam. In Pakistan is dat niet veel anders.

De wetgeving aangaande godslastering wordt in Pakistan systematisch gebruikt als instrument van discriminatie en onderdrukking van religieuze minderheden. 1987 zijn bijna 1.000 mensen op basis van deze wetten beschuldigd van godslastering. Slechts 3% van de bevolking bestaat uit religieuze minderheden. De helft van de slachtoffers waren ahmadi-moslims, de anderen christenen en hindoes.[4]

Christelijke vrouw ter dood veroordeeld in Pakistan wegens godslastering
De christelijke vrouw Asia Bibi, moeder van vijf kinderen, is de eerste vrouw die ter dood is veroordeeld wegens godslastering (2010). Zij werd beschuldigd van blasfemie na een ruzie met dorpelingen. Ze zei dat ze werd gearresteerd na een ruzie met vrouwen uit haar dorp die weigerden om water te drinken dat "onrein" was gemaakt doordat een christen dat had aangeraakt.[5] In 2018 werd zij vrijgesproken door het Pakistaanse hooggerechtshof.

Ook iemand die wordt vrijgesproken van godslastering, is zijn leven niet veilig. Op 4 maart 2011, twee dagen na de dodelijke aanslag op de Katholieke minister van minderheden, Shahbaz Bhatti (zie onder), is Muhammad Imran in een dorp in de buurt van Rawalpindi neergeschoten. In 2009 heeft hij een periode onschuldig vastgezeten op beschuldiging van het beledigen van de profeet Mohammed. Bij gebrek aan bewijs is hij vrijgelaten. Volgens zijn broer is Imran neergeschoten door dezelfde man die hem toentertijd valselijk beschuldigde van godslastering.[6]

Mashal Khan was een Pakistaanse student aan de Abdul Wali Khan University Mardan en hij werd in april 2017 vermoord door een woedende menigte in de universiteit wegens beschuldigingen van het online plaatsen van godslasterlijke inhoud.

Tahir Ahmed Naseem, een lid van de Ahmadiyya-minderheidsgemeenschap, is op 29 juli 2020 neergeschoten in het midden van een volle rechtszaal in de noordwestelijke stad Peshawar. De schutter werd ter plekke aangehouden.

Critici moeten het met de dood bekopen

In 's werelds tweedegrootste moslimland, zijn mensen die kritiek hebben op de blasfemiewet hun leven niet zeker. Meedogenloze islamitische fanatici bedreigen en vermoorden critici. De Pakistaanse minister voor Minderheden, Shahbaz Bhatti, is op 2 maart 2011 op klaarlichte dag doodgeschoten in de hoofdstad Islamabad. De Pakistaanse Taliban hebben de aanslag opgeëist. Shahbaz Bhatti was de eerste en enige christen in een kabinet dat verder alleen uit moslims bestaat. Hij streed tegen de strenge blasfemiewetten. Shahbaz Bhattiwas beschouwde de blasfemiewet als een verkapt middel om minderheden in Pakistan te vervolgen. Christenen van alle denominaties hebben een aantal dagen later in de stad Attari gedemonstreerd tegen de moord (zie ). Op 4 januari 2011 werd de gouverneur van de provincie Punjab - Salman Taseer - om dezelfde reden door een van zijn lijfwachten om het leven gebracht.

Een leider van de Pakistaanse minderhedengroepering laat zich door de moorden op Shahbaz Bhatti en Muhammad Imran niet ontmoedigen en reageerde als volgt:

We zullen doorgaan met Shahbaz Bhatti’s strijd voor de rechten van de minderheden. Extremisten kunnen een persoon doden, maar niet zijn gedachtegoed. zullen zijn missie voortzetten.[7]

'Als leiders al niet beschermd worden...'
"Religieuze minderheden, met name christenen, voelen zich onzeker in Pakistan. Als leiders al niet beschermd worden, wat gebeurt er dan met de gewone man of vrouw?"
Predikant Robin Gulshan [8]

Een roepende in de woestijn?

In 2011 heeft een prominente islamitische geleerde - Javed Ahmad Ghamidi - de aanval geopend op de blasfemiewetten van Pakistan. Hij waarschuwt iedereen dat indien deze wetten niet worden ingetrokken, de religieuze extremisten en hun gewelddadige volgelingen aan macht en invloed zullen winnen. De hervormingsgezinde geleerde en populaire tv-prediker zegt dat de blasfemiewetten geen enkele rechtvaardigingsgrond vinden in de islam. Op 13-11-2018 schreef hij op Twitter:

"The law for punishing blasphemy against the Prophet (sws) that is invoked in Pakistan has no foundation in the Qur’ān or Hadīth. Therefore, a pertinent question is: What exactly is the justification for this law?"

Ghamidi is 2020 de enige religieuze geleerde die zich in het openbaar uitspreekt tegen de blasfemiewetten, de moord op Salmaan Taseer. Hij woont in Maleisië, waar hij zijn vrouw en dochters vorig jaar naartoe zijn gevlucht, nadat de politie een bomaanslag had verijdeld in hun huis in Lahore. "Het is onmogelijk geworden om daar te wonen," zei hij tegen een Engelse krant.[9]

De geestelijke lijkt een roepende in de woestijn te zijn. De mensenrechtenactivist en auteur van Their Jihad – Not My Jihad Raheel Razah, schreef naar aanleiding van de aanslagen op de gouverneur en de minister:

Pakistan has lost its soul. I heard educated and refined Pakistanis support the death of Salman Taseer and it reminded of Nazi Germany. First ordinary people were in denial, then they were indifferent and later they accepted the propaganda that made another human being worthy of killing. Pakistanis are now in the acceptance stage. This mindset was confirmed on March 2, 2011 when Minorities Minister Shahbaz Bhatti was gunned down in Pakistan.[10]

Noten:
  1. http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/pakistaanse_blasfemiewet_niet_herzien_1_533138
  2. http://www.pakistani.org/pakistan/legislation/1860/actXLVof1860.html
  3. De website van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is: http://www.alislam.org/
  4. Raheel Razah: The Blasphemy Law In Pakistan Is The Real Blasphemy, http://propagandistmag.com/2011/03/11/blasphemy-law-pakistan-real-blasphemy
  5. http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-11818930
  6. http://www.kerkinnood.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1935:omstreden-blasfemiewet-pakistan-eist-volgend-slachtoffer&catid=42:azie&Itemid=95
  7. Ibid
  8. http://www.eo.nl/programma/doordewereld/page/Pakistaanse_christenen_massaal_de_straat_op/articles/article.esp?article=12298718
  9. http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/20/islam-ghamidi-pakistan-blasphemy-laws
  10. Raheel Razah: The Blasphemy Law In Pakistan Is The Real Blasphemy, http://propagandistmag.com/2011/03/11/blasphemy-law-pakistan-real-blasphemy

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MariaMaria was een vrouw van christelijke komaf. De bronnen zijn niet helemaal duidelijk of ze zijn vrouw was of een concubin…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SawdaSawda was de tweede vrouw van Mohammed, met wie hij trouwde na de dood van Khadija. Zij was degene die voor zijn dochter…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SafiyaSafiya maakte kennis met de profeet als gevangene, ze maakte deel uit van de 'buit' die het leger gemaakt had bij de sla…

Taken en rechten Eerste en Tweede KamerDe volksvertegenwoordiging in Nederland bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer, oftewel de Staten-Generaal. Welke take…
Het politieke bestuur van NederlandHet politieke bestuur van NederlandHet politieke systeem van Nederland ligt in de handen van verschillende organisaties. Over alles moet worden overlegd, e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://www.alislam.org
  • http://www.bbc.co.uk
  • http://www.eo.nl
  • http://www.guardian.co.uk
  • http://www.jubileecampaign.nl/
  • http://www.kerkinnood.nl
  • http://www.pakistani.org
  • http://www.refdag.nl
  • http://en.wikipedia.org
  • Raheel Razah: The Blasphemy Law In Pakistan Is The Real Blasphemy, http://propagandistmag.com
  • Twitter. https://twitter.com/JavedGhamidi/status/1062258939486703616 (ingezien op 15-11-2020)
  • Wikipedia. Blasphemy in Pakistan. https://en.wikipedia.org/wiki/Blasphemy_in_Pakistan (ingezien op 15-11-2020)
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 08-05-2024
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.