Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Sawda

Sawda was de tweede vrouw van Mohammed, met wie hij trouwde na de dood van Khadija. Zij was degene die voor zijn dochters en huishouden ging zorgen toen hij er alleen voor stond.

Ideale vrouw

Sawda bint Zam'a behoorde tot de groep moslims die naar Abessinië was gevlucht nadat de Quraish de moslims uit Mekka hadden verdreven. Haar man was overleden en ze woonde samen met haar bejaarde vader. Sawda was een alledaagse vrouw van middelbare leeftijd, met vriendelijke persoonlijkheid. Ze was de ideale vrouw om het huishouden van de profeet, na dood van Khadija, te runnen.

Sawda was overweldigd toen ze hoorde dat de profeet met haar wilde trouwen en ook haar vader was enthousiast. Sawda nam haar plaats in het huishouden in en nam de zorg voor de dochters van de profeet op zich. In deze tijd verloofde Mohammed (vzmh) zich ook met Aisha, die echter nog een klein meisje was en absoluut niet klaar om een huishouden als dat van de profeet op zich te nemen.

Geloof

De mensen waren verbaasd dat Mohammed (vzmh) trouwde met een weduwe van middelbare leeftijd, die niet bijzonder mooi was. De profeet herinnerde zich echter de kracht en het doorzettingsvermogen van Sawda, die voor haar geloof door woestijnen en over zeeën was gevlucht en alles had achtergelaten.

Medevrouwen

Sawda zag Aisha opgroeien en zij werd de eerste medevrouw van Sawda, de twee vrouwen hadden een goede relatie. Zo goed, dat Sawda haar beurt om de nacht door te brengen bij Mohammed (vzmh) aan Aisha gaf. De profeet dacht dat Sawda zich misschien niet gelukkig voelde met zoveel jongere medevrouwen en vroeg of ze van hem wilde scheiden. Ze antwoordde dat ze dat zeer zeker niet wilde, ze wilde zijn echtgenote in het paradijs zijn.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SafiyaSafiya maakte kennis met de profeet als gevangene, ze maakte deel uit van de 'buit' die het leger gemaakt had bij de sla…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MariaMaria was een vrouw van christelijke komaf. De bronnen zijn niet helemaal duidelijk of ze zijn vrouw was of een concubin…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): ZaynabZanyab is een van de minder bekende vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was zijn nicht en een gescheiden vrouw t…

Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm SalamaUmm Salama en haar man behoorden tot de eerste mensen die zich tot de Islam bekeerden. Na de dood van haar man nam Moham…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): HafsaHafsa was de dochter van Omar, een van de belangrijkste volgelingen van de profeet. Door met haar te trouwen versterkte…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 15-04-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.