In de islam staat op geloofsafval (apostasie) de doodstraf

In de islam staat op geloofsafval (apostasie) de doodstraf In de islam staat op geloofsafval of apostasie de doodstraf - In de islam geldt apostasie of geloofsafval als één van de ergste misdrijven en als de ergste vorm van ongeloof. Er staat de doodstraf op. De afvallige moet wel eerst de kans krijgen op zijn schreden terug te keren. Persisteert hij in zijn ongeloof, dan wordt hij een kopje kleiner gemaakt. Dit is geen dode letter in een oude sharia-wetgeving. Nee, dit wordt door 'fundamentalistische' moslims wereldwijd nog steeds gepraktiseerd.

In de islam staat op geloofsafval de doodstraf


Opengeslagen Arabische koran / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Opengeslagen Arabische koran / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Geloofsafval in de islam

Ridda

In de islam geldt apostasie of geloofsafval, ridda genoemd, als één van de ergste misdrijven en de ergste vorm van ongeloof (kufr). Een persoon wordt als een afvallige gebrandmerkt indien hij de centrale dogma's van het geloof ontkent, zoals de sjahada, de islamitische getuigenis: 'Ik getuig dat er geen godheid is dan God en dat Mohammed Zijn boodschapper is' en de koran als openbaring van God.

Geloofsafval

In het sharia-handboek Reliance of the Traveller van Ahmad ibn Naqib al-Misri wordt systematisch en tot in het kleinste detail de islamitische wet besproken volgens de Shafi'itische rechtsschool, dat onderdeel uitmaakt van de soennitische islam. In het handboek worden onder andere de volgende voorbeelden gegeven van ridda:
 • als een moslim zich onderwerpt aan een afgod;
 • als hij woorden spreekt waaruit zijn ongeloof blijkt, bijvoorbeeld: 'Ik ben Allah';
 • als hij Allah of Zijn boodschapper beschimpt;
 • als hij het bestaan van Allah ontkent;
 • als hij zich sarcastisch uitlaat over de naam van Allah;
 • als hij een vers in de koran of een geloofswaarheid waar consensus over bestaat ontkent;
 • als hij oordeelt dat één van Allah's boodschappers of profeten een leugenaar is.

Uitzonderingen

Niet iedere moslim die vervalt in ongeloof is een ongelovige of afvallige. Er worden uitzonderingen gemaakt, zoals mensen die iets beweren uit onwetendheid of iemand die met de mes op de keel gedwongen wordt om te zeggen dat hij niet gelooft, terwijl hij in zijn hart blijft geloven.

Op geloofsafval staat de doodstraf

Er staat nergens in de koran dat op apostasie de doodstraf staat. Deze regel is gebaseerd op de Hadith, de overgeleverde uitspraken en woorden van, zo wordt door moslims aangenomen, Mohammed. In een gezaghebbende Hadith kunnen we lezen:

"Doodt degene die zijn religie verandert." (al-Bukhaari, 3017, 6922 of Volume 4, Book 52, Number 260 en Volume 9, Book 84, Number 57).

Waarom staat op geloofsafval de doodstraf? Sjeik Muhammed Salih Al-Munajjid zegt op de website Islam Q&A dat een persoon die bekend was met de openbaring van Allah en deze heeft gepraktiseerd en vervolgens de rug toekeert, het niet verdient om op de aarde van Allah te leven en te eten van alles wat Allah ons geschonken heeft. Bovendien opent de afvallige bij het verlaten van de islam, de weg voor iedereen die het geloof wil verlaten. Daarmee wordt volgens de sjeik afvalligheid gestimuleerd en verder verspreid en dat moet coûte que coûte voorkomen worden.

De afvallige moet eerst gewaarschuwd worden

Berouw tonen

De afvallige mag niet zonder waarschuwing worden gedood. Hoe groot zijn misdaad ook is, hij krijgt altijd een laatste kans. Hij wordt in de gelegenheid gesteld om op zijn schreden terug te keren. Als hij berouw toont, dan zal hij in leven gelaten worden en als hij geen berouw toont, dan zal hij worden gedood.

Afvallige krijgt de tijd om op zijn schreden terug te keren

De consensus onder de geleerden leert dat de afvallige niet ter dood mag worden gebracht, totdat hij tot drie keer toe is gevraagd berouw te tonen. De reden hiervoor is dat afvalligheid voortkomt uit twijfel, en twijfel kan niet in een handomdraai worden weggenomen. De afvallige moet de tijd krijgen om de zaak te heroverwegen en de geleerden zijn het er over eens dat drie dagen daarvoor uitgetrokken moet worden. Als hij na die tijd nog geen berouw toont, wordt hij onverwijld een kopje kleiner gemaakt.

Hedendaagse voorbeelden van de doodstraf op geloofsafval

Op 25 november 2009 berichtte het Christelijk Informatie Platform (CIP) over een jonge christen die in Somalië vermoord was door islamitische extremisten. De 15-jarige jongen was voornemens zich van de islam tot het christendom te bekeren. De jongen werd zwaar mishandeld en met gebroken vingers en zonder voortanden op 14 november 2009 gevonden.

Uit Iran komt het volgende verhaal. In 2005 ontvoerden moslims de voorganger Ghorban Dordi Tourani, een tot het christendom bekeerde moslim, uit diens woning. Enkele uren later keerden de onbekende moordenaars terug en wierpen het bebloede lijk van de man neer bij de voordeur, voor de voeten van zijn vrouw.

In 2006 werd bekend dat in Afghanistan een man terecht staat die van de islam is overgegaan naar het christendom. Onder de Afghaanse wet kon hij daarvoor de doodstraf krijgen. Het ging om de 41-jarige Abdul Rahman die er door zijn familie van was beschuldigd, christen te zijn geworden. Op het afwijzen van de islam staat volgens de wetten van Afghanistan (die gebaseerd zijn op de sharia) de doodstraf.

Dit waren slechts drie willekeurige voorbeelden. Het spreekwoordelijke topje van de ijsberg.

Dood door steniging in Iran

"Dood door steniging wordt in Iran opgelegd voor 'misdaden' zoals prostitutie en overspel [en moord, verkrachting, gewapende overval, geloofsafval, godslastering, drugssmokkel, hoogverraad en spionage - zie afbeelding bovenaan het artikel]. De regels voor de uitvoering van deze straf zijn heel specifiek. Zo staat er omschreven dat mannen tot aan hun middel en vrouwen tot boven hun borst ingegraven moeten worden. Ook aan de te werpen stenen worden eisen gesteld. Ze zijn zo uitgezocht dat een of twee stenen niet tot de dood leiden, maar dat ze ook niet zo klein zijn dat ze geen effect sorteren."¹

Noot:
 1. http://www.amnesty.nl/wereldnieuws_artikel/20660

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerechtigheid zonder beulmijn kijk opGerechtigheid zonder beul'De doodstraf kan niet worden opgelegd.' Zo luidt artikel 114 van de grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. Ruim…
De geschiedenis van de doodstrafDe doodstraf bestaat al heel lang, duizenden jaren, in die jaren heeft de doodstraf een vorm van transformatie doorgemaa…
Amerikaanse rechtsstaat; de doodstrafDe rechtsstaat in Nederland is erop gebouwd om mensen weer “beter” te maken en terug te laten keren in de maatschappij,…
Doodstraf in AmerikaDe doodstraf is al geruime tijd een hot topic, in dit artikel wordt belicht waarom men dit beter afschaft.

Tehilliem: Psalm 21 - een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 21 - een Joodse uitlegIemand die materiële welvaart geniet en die alles heeft wat hij wenst dient Hashem te danken en Hem te erkennen als de s…
Waarom eten katholieken vis op vrijdag?Waarom eten katholieken vis op vrijdag?Waarom eten katholieken vis op de vrijdag? Die vraag wordt in dit artikel beantwoord. In katholieke gezinnen is het erg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DerHandelsreisende, http://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:DerHandelsreisende, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Ahmad ibn Naqib al-Misri, Reliance of the traveller, a classic manual of Islamic sacred law, 1994.
 • http://www.islamqa.com
 • http://www.cip.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=13188
 • http://www.csi-nederland.nl/iran_pfarrer_ermordet.php
 • http://www.opendoors.nl/vervolgdechristenen/nieuws/2006/03/nieuws828/
 • http://www.amnesty.nl/wereldnieuws_artikel/20660
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-04-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.