De Schat van de Merovingen

Clovis, koning der Franken veroverde een grote schat op de Visigothen in 508AD. Waar kwam deze schat vandaan, wat is er door de eeuwen mee gebeurd? Een zoektocht door de Donkere Middeleeuwen.

De oorsprong van de schat van de Merovingen

De geschiedenis van de Romeinse oorlogen en veroveringen is lang:
 • Zij veroverden vele rijkdommen in hun oorlogen met de Grieken
 • en het Byzantijnse rijk.
 • Verondersteld wordt dat de schatten van Koning Salomo (ongeveer 1000BC)
 • via de veroveringen van Nebukadnezar II 586BC en Xerxes (480BC) uiteindelijk in de handen kwam van de Romeinen.
 • In 30BC werd Egypte ingelijfd door Octavianus en werden veel van de Egyptische schatten naar Rome gebracht.
 • Iedere keer dat de Romeinen een volk of gebied veroverden legden zij de overwonnenen schattingen op.
 • Toen Alarik I, koning van de Visigoten Rome in 410AD veroverde en plunderde was Rome de rijkste stad van de wereld

De Plunderaar van Rome

Alarik I, 370 - 410 was van 395 - 410 koning van de Visigoten. Hij was de eerste veldheer die erin slaagde om Rome in te nemen in 410AD. (Rome was het laatst ingenomen in 390BC.)
 • Rome was de rijkste stad van de wereld in die tijd. Verondersteld wordt dat Alarik kans zag om de keizerlijke schat en de schatten van de rijken van Rome mee te nemen.
 • Hij heeft overigens niet lang van het bezit van de schat kunnen genieten, hij stierf later in 410 voor hij zijn poging om Noord-Afrika te veroveren kon ondernemen.
 • Hij stierf in de stad Cosenza. Zijn leger verlegde de loop van de rivier Busento, zodat zijn lichaam in de drooggelegde bedding kon worden begraven.
 • Om de plaats van zijn graf te geheim te houden werden de grafdelvers gedood door Alariks officieren. Niemand weet tot op heden waar Alarik I precies begraven ligt in de Busento.
 • Er wordt verondersteld dat Alarik een deel van de Romeinse schat meenam in zijn graf.

Verovering van de Schat door Clovis I

 • Clovis I (465-511) was koning van de Franken van 482-511.
 • In 498 had Clovis een veldtocht ondernomen tegen de Visigoten.
 • In 500 volgt een periode van toenadering van de Franken met de Visigoten.
 • In 502 trouwt Clovis' zoon Theuderik met een dochter van Alarik.
 • In 507 gaat Clovis een verbond aan met keizer Anastasios I om gezamenlijk de Visigoten aan te vallen.
 • In 507 verslaat hij met de Bourgondiërs, de Auvergners en de Ripuarische Franken, de Visigoten in de Slag van Vouillé (Voulan bij Poitiers) en doodt hun koning Alarik II.
 • Hij verovert in 508 samen met de Bourgondiërs Toulouse en krijgt de schat van de Visigothen in handen.

Toeëigening van de schat door Pepijn van Landen

Het is niet heel duidelijk wie van de Merovingse koningen over de schat beschikte in de 7e eeuw.
Het is mogelijk dat hij was verdeeld over de verschillende koningszonen die over Neustrië of Austrasië heersten. Ook Bourgondië moet een deel van de schat hebben gehad.
 • In 613 leidde Pepijn van Landen (580-640) met Arnulf van Metz en hofmeier Warchenar van Bourgondië, een opstand tegen de nieuwe minderjarige koning van Bourgondië, Sigibert II, en de koningin-overgrootmoeder Brunhilde van Austrasië.
 • Brunhilde ooit gehuwd met Sigibert I (575) had al eerder in de geschiedenis een prominente rol gespeeld in de strijd tegen de Merovingen van Neustrië. Die rol gaf haar eeuwen later een onsterfelijke plaats in legenden over een grote schat: het Middelhoogduitse Nibelungenlied en Oudnoorse Völsunga-saga.
 • De opstandelingen sloten een bondgenootschap met Chlotharius II van Neustrië. Tezamen versloegen ze de troepen van Sigibert en Brunhilde bij de Aisne, waarna Sigibert II en Brunhilde werden gedood. Het is waarschijnlijk dat het gedeelte van de schat van de Austrasiërs en Bourgondiërs in handen kwam van Pepijn van Landen.
 • Gedragen door dit succes keerde Pepijn van Landen zich tegen zijn eigen vorst Dagobert I. Hij stierf in 640.

Het einde van de schat

 • Uiteindelijk zou Pepijn van Landen's zoon Pepijn van Herstal erin slagen om zich de gehele schat van de Merovingen toe te eigenen.
 • Pepijn van Herstal gebruikte een niet onaanzienlijk deel van de schat, samen met zijn vrouw Plectrudis voor de bouw van een onevenredige hoeveelheid kloosters, kerken en abdijen.
 • Na zijn dood in 714 eigende Pepijn van Herstal's bastaard-zoon Karel Martel zich de schat toe, nadat hij diens stiefmoeder Plectrudis versloeg en naar een klooster verbande.
 • Karel Martel's kleinzoon Karel de Grote (742-814, Charlemagne) heeft de schat gebruikt voor de opbouw van zijn keizerrijk.
 • Daarna is de schat in zijn geheel verloren gegaan aan onderlinge verdelingen tussen de koningszoons.
 • Vermoed wordt wel dat de schat van de Tempeliers (1204-1307) in Jeruzalem gedeeltelijk gebouwd was op de schat van de Visigoten en de Merovingen.

Het voortbestaan van de privé-schat van de Visigothen

Clovis I legde de hand op het openbare gedeelte van de schat van de Visigothen: dat waren de veroverde bekende schatten en schattingen door het Visigothisch volk veroverd, verkregen of afgedwongen.
Alarik en zijn opvolgers hadden daarnaast de beschikking over hun eigen schat: dat waren de juwelen, sierraden en gelden die hen via 'privé-kanalen' toekwamen. (Bijvoorbeeld geschenken van bevriende staatshoofden etc. en hetgeen ze reeds hadden in hun privé-vermogen of wat privé was buitgemaakt.) Dit vermogen van Alarik is nooit terug gevonden. Het vermoeden is dat deze schat nog steeds ergens verborgen ligt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bruidegom van Jezus' dochterDe bruidegom van Jezus' dochterDe geruchten blijven hardnekkig: Sarah, Jezus' dochter trouwde in Frankrijk met een West-Frankische koning en werd daarm…
Uw Nederlandse voorouders: de Salische Franken of SicambriUw Nederlandse voorouders: de Salische Franken of SicambriEr is niet heel veel bekend van de Lage Landen rond het jaar Nul. Een enkeling besteedde er aandacht aan zoals Julius Ce…
De Pepijns: de heersers achter de troon van de MerovingenDe Merovingen heersten van voor 500AD tot 751AD. De laatste 120 jaar van hun regering werd echter gekenmerkt door de bij…
Het rijk van de FrankenHet rijk van de FrankenDe Franken waren een volk dat door de jaren heen vele oorlogen voerde. Ze breidden hun gebied uit tot een groot en macht…

Spookburgers en miljoenen fraudeEen spookburger is een inwoner waarvan het adres onbekend is. Nederland telt enkele honderdduizenden spookburgers. Veel…
Diefstal een strafrechtelijk delictDiefstal een strafrechtelijk delictDe officiële omschrijving van diefstal is het eigenhandig in bezit nemen van andermans eigendom op een onrechtmatige wij…
Bronnen en referenties
 • Hhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Merovingen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chlodovech_I
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alarik_I
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Visigoten
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Romeinse_oorlogen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Chlodovech_I
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Der_Ring_des_Nibelungen
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pepijn_van_Landen
Reactie

J. Hulleman, 31-08-2011
"Zij veroverden vele rijkdommen in hun oorlogen met de Grieken en het Byzantijnse rijk"? Op het moment dat er sprake was van een Byzantijns rijk waren de bedoelde Romeinen volgens mij allang over de kling gejaagt. Het Byzantijnse rijk is ontstaan uit het Oost-Romeinse rijk. Reactie infoteur, 31-08-2011
Geachte mijnheer Hulleman,
Ik heb dit op uw suggestie onderzocht.
Volgens wikipedia bestond het Byzantijnse Rijk sinds de late oudheid:
'Late oudheid is een moderne benaming voor de periode in het Middellandse Zeegebied in de overgang van de oudheid naar de middeleeuwen. Het begrip zelf werd eind 19e eeuw door de Oostenrijkse kunsthistoricus Alois Riegl bedacht. Meestal wordt het begin van de regering van de Romeinse keizer Diocletianus (284 n.Chr.), die een grootschalige herindeling en herstructurering van het Romeinse Rijk doorvoerde, als aanvang van de late oudheid gezien.'

Hier nog de definitie van Byzantijns Rijk in wikipedia:

Het Byzantijnse Rijk of Oost-Romeinse Rijk [1] (Grieks: Βασιλεία Ρωμαίων, Basileía tôn Rhōmaíōn) of Romania (Ῥωμανία, Rhōmanía) is het rijk dat in de late oudheid en de daaropvolgende middeleeuwen een groot deel van het oostelijke Middellandse Zeegebied besloeg, met als hoofdstad Constantinopel. Wat nu het Oost-Romeinse Rijk wordt genoemd was de overgebleven oostelijke helft van het Romeinse Rijk nadat het westelijke deel (zie West-Romeinse Rijk) uiteindelijk ten onder ging door onder andere de Grote Volksverhuizing en interne instabiliteit tijdens de 5e eeuw

Hierin wordt gesteld dat het Oude Byzantijnse Rijk reeds ongeveer in 250 jaar na Christus bestond. Het is inderdaad wel een beetje warrig dat de geschiedenis lijkt te spreken over 2 Byzantijnse Rijken. Ik denk dat mijn research op de eerste stuitte,
Hartelijk dank voor uw reactie,
Hermesse James

Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 01-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.