Dag tegen Ouderenmishandeling - Elder Abuse Awareness Day

Dag tegen Ouderenmishandeling - Elder Abuse Awareness Day Op de internationale Dag tegen Ouderenmishandeling is er aandacht voor huiselijk geweld tegen ouderen. Het komt vaker voor dan we denken. Zorg voor een ouder familielid kan iemand teveel worden en dan ligt ouderenmishandeling en ontspoorde zorg op de loer. De internationale dag heet in het Engels World Elder Abuse Awareness Day. Er zijn verschillende vormen van ouderenmishandeling en er zijn verschillende signalen waaraan we kunnen herkennen dat er iets niet in de haak is. Elk jaar in juni is de de WEAAD.

Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling

Je vraagt je af waarom er een Dag tegen Ouderenmishandelinmg moet zijn. Ouderen mishandel je niet, daar zorg je voor. Toch blijkt dat mishandeling of ontspoorde zorg voorkomt, zelfs vaak voorkomt. Ongeveer één op de twintig 65-plussers is op een of andere manier slachtoffer van ouderenmishandeling. Jaarlijks zijn dat ongeveer 200.000 ouderen. Ouderen melden dat zelden zelf, uit angst of uit schaamte. Degene die zijn boekje te buiten gaat is vaak een partner, familielid, zorgverlener of huisvriend en de oudere is afhankelijk van die zorg. Juist omdat de oudere zelf meestal zijn mond houdt is het belangrijk dat de omgeving signalen oppakt en meldt.

WEAAD - World Elder Abuse Awareness Day

De World Elder Abuse Awareness Day is in het leven geroepen door de Wereld Gezondheidsraad van de Verenigde Naties. De eerste WEAAD werd op 15 juni 2006 georganiseerd. De VN wil de wereld bewust maken van het feit dat er ouderenmishandeling bestaat en dat het uitgebannen moet worden.

Signalen van mishandeling

Bij mishandeling denk je al gauw aan lichamelijk pijn doen, maar er zijn meer vormen van ouderenmishandeling. Bij ouderen kan er ook sprake zijn van psychische mishandeling en financiële uitbuiting. Degene die zich schuldig maakt aan dit vergrijp kan zeer subtiel tewerk gaan, zodat het lang kan duren voordat de omgeving iets in de gaten heeft. Bovendien is psychische en financiële uitbuiting minder goed zichtbaar dan een blauwe plek of een wond.

Bij ouderenmishandeling zijn er een aantal signalen waar je op verdacht moet zijn:
  • De oudere loopt er onverzorgd bij;
  • de oudere heeft blauwe plekken;
  • de oudere is lusteloos of somber;
  • de oudere is meer schrikachtig dan gewoonlijk;
  • de oudere gedraagt zich abnormaal onderdanig;
  • de oudere mag zijn huis niet meer uit;
  • de oudere mag niet meer met anderen praten;
  • de oudere is regelmatig dure spullen of geld kwijt.

Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling begint vaak klein en glijdt af naar grover geweld. Het begint bijvoorbeeld met even stevig bij de arm pakken als iemand niet luistert of niet wil doen wat je zegt. Ook je eigen boodschappen doen van het geld van de oudere is een vergrijp dat makkelijk uitmondt in een slechte gewoonte op kosten van de oudere die je zegt te helpen. Het gaat dan vaak van kwaad tot erger, waarbij het sluipend naar een stadium gaat dat de helper en het slachtoffer beide niet voor mogelijk hielden. Elk heeft dan ook in de loop van dit proces zijn eigen excuses waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Dat er eigenlijk van misbruik en mishandeling sprake is wordt niet meer gezien.

Vormen van ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling uit zich op verschillende manieren, van betrekkelijk onschuldig tot grof en brutaal:
  • hardhandig beetpakken, knijpen en slaan;
  • uitschelden, beledigen, kleineren en isoleren;
  • stelen, testament veranderen en de geldzaken regelen;
  • lichamelijk verwaarlozen en niet voldoende eten geven;
  • seksueel mishandeling met of in het bijzijn van de oudere.

Praten

Er bestaat een groot taboe op het onderwerp. Toch is erover praten het beste dat je kunt doen. Als er een vermoeden van ouderenmishandeling is, dan is het goed om er met iemand over te beginnen die de oudere ook kent. Door er met iemand over te praten kun je bepalen wat er moet gebeuren. Samen kun je afspreken wat je het beste kunt doen. Je kunt ook een gesprek aanknopen met de oudere zelf. Ook bij twijfel is het goed om het onderwerp aan te snijden.

Wie ouderenmishandeling vermoedt maar niemand weet om mee te praten, kan ook bellen met het Steunpunt Huiselijk Geweld. Het numnmer is 0900 - 1 26 26 26 (5 cent per minuut). Aan de andere kant van de lijn zit een maatschappelijk werker. Er wordt naar de beller geluisterd en samen wordt besproken wat het beste is om te doen. Voor meer informatie is er ook een website: www.vooreenveiligthuis.nl.

Voor een veilig thuis

De Rijksoverheid voert een campagne: Het houdt niet op. Niet vanzelf. Via radio- en televisie reclameboodschappen wordt er aan kinder- en ouderenmishandeling en huiselijk geweld aandacht besteed. Ook is er een postercampagne.

Twitteractie

In sommige gemeenten vindt op de Dag tegen Ouderenmishandeling een Twitteractie plaats. Wethouders vragen dan bijvoorbeeld op die dag via een tweet aandacht voor de problematiek. Steunpunten van ouderenzorg leveren voorbeeldtweets als hulp of ter inspiratie.

De internationale Dag tegen Ouderenmishandeling is jaarlijks op of rond 15 juni.

Lees verder

© 2014 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderenmishandeling neemt toe door vergrijzingOuderenmishandeling neemt toe door vergrijzingMet de toenemende vergrijzing en het feit dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen neemt de ouderenmishandeling toe.…
Huiselijk geweld stopt niet vanzelf: wat kun je eraan doen?Huiselijk geweld stopt niet vanzelf: wat kun je eraan doen?Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Bij huiselijk geweld moet je niet alleen denken a…
Huiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboeHuiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboe40% van de naar schatting 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld is man. En toch weet maar een klein gedeelte hulp te…
Network Centric WarfareNetwork Centric WarfareIn de huidige omgeving waarin informatie en informatietechnologie een belangrijke rol speelt en zelfs onmisbaar is, heef…

Ambulante zorg om de kosten mee te drukkenAmbulante zorg om de kosten mee te drukkenWe weten allemaal dat de zorg in ons land veel te duur is, mede veroorzaakt door zorginstellingen met een winstdoelstell…
Het ontstaan van onze achternaamHet ontstaan van onze achternaam"Hallo, ik ben op zoek naar Jan". Je eerste vraag zal waarschijnlijk zijn: "Welke Jan?" Je zal denk ik gek opkijken als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pavlofox, Pixabay
  • http://www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl/nieuws/hghm-nieuws/15-juni-internationale-dag-tegen-ouderenmishandeling geraadpleegd op 6 juni 2014-06-06
  • http://www.vooreenveiligthuis.nl/?pk_campaign=sea-ouderenmishandeling&pk_kwd=%2Bouderenmishandeling geraadpleegd op 6 juni 2014
  • http://www.huiselijkgeweld.nl/nieuws/agenda/2011/internationale-dag-tegen-ouderenmishandeling geraadpleegd op 6 juni 2014
  • http://www.ct.gov/ltcop/lib/ltcop/awareness.pdf geraadpleegd op 6 juni 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.