Dag van het Gebed - Wereldgebedsdag

Dag van het Gebed - Wereldgebedsdag De Dag van het Gebed, of Wereldgebedsdag, is een internationale gebedsdag op de eerste vrijdag in maart. Het gebed gaat deze dag de wereld rond. Het brengt bemoediging aan de mensen die er aan meedoen en er bij stilstaan. Wereldgebedsdag wordt georganiseerd door christenvrouwen. In heel veel landen wordt er aandacht aan de Wereldgebedsdag gegeven en conferenties, spreekbeurten en andere activiteiten georganiseerd rond een thema dat elk jaar verschilt. Samen bidden verenigt christenen over de hele wereld.

Dag van het Gebed - Wereldgebedsdag

Op de eerste vrijdag van de maand maart gaat het gebed de wereld over. Honderdduizenden mensen voelen zich bemoedigd door het gebed en de wereldwijde aandacht daarvoor. De dag verenigt christenen en geeft het geloof een internationale dimensie. In een gebedsdienst wordt wereldwijd aandacht aan gebeden gegeven die voor die speciale dag rond een thema zijn uitgezocht. Elk jaar heeft zijn eigen thema.

Met de zon mee

Tijdens de Dag van het Gebed worden op heel veel plekken in de wereld gedurende 24 uur lang bijeenkomsten georganiseerd waar dezelfde gebeden worden gebeden. Als er op de eilanden in de Stille Oceaan al gestart wordt met de Dag van het Gebed, moet Nederland nog enkele uren wachten tot de zon is opgekomen en de vrijdag is aangebroken. De Dag van het Gebed reist met de zon mee de wereld over.

Samen bidden

De dag is in het leven geroepen om de solidariteit binnen de christelijke wereld te benadrukken en wil duidelijk maken dat gebed en actie onafscheidelijk horen te zijn. Het blijft niet bij bidden alleen; er is ook van alles te doen. Nederland doet sinds 1929 mee aan Wereldgebedsdag. Op honderden plaatsen in het land wordt de dag jaarlijks gevierd. Overal zijn werkgroepen actief om vieringen en bijeenkomsten te organiseren. Al die activiteiten geven publiciteit aan de dag in het algemeen en aan het belang van het gebed in het bijzonder. Het motto van de Dag van het Gebed is: 'Samen bidden, samen vieren en samen delen.'

Christenvrouwen

De Wereldgebedsdag wordt georganiseerd door vrouwen. Het zijn christenvrouwen, die invloed willen uitoefenen op hun omgeving via gebed en actie. In Nederland gebeurt dat op ongeveer 500 plaatsen, waar honderden vrouwen actief mee zijn. De dag verenigt vrouwen over de hele wereld.

Organisatie nationaal

In Nederland is een nationaal organisatiecomité dat bestaat uit een club van zeven mensen. Het is het comité van de Stichting 'Nederlands Comité Wereldgebedsdag.' Elk lid van het comité heeft een eigen taak. Met elkaar staan ze borg voor de organisatie van de Dag van het Gebed in Nederland.

Hoofdkantoor in New York

Het materiaal voor de gebedsdag komt uit New York, van het hoofdkantoor. De leden van het nationaal comité vertalen het materiaal en stellen het aan lokale organisaties ter beschikking. Daar horen onder meer een handleiding, algemene folder en liederen bij, die veelal vierstemmig worden genoteerd. Het comité draagt ook zorg voor het versturen van het materiaal en voor het opsporen en binden van geschikte projecten.

Spreekbeurten en conferenties

Voor de communicatie heeft het landelijke comité een nieuwsbrief en organiseert het de jaarlijkse ontmoetingsdagen voor kaderbestuursleden. Ook worden er spreekbeurten gegeven, wordt de website bijgehouden en worden algemene publicaties verzorgd. Afgevaardigden van het comité reizen tevens af naar de conferenties. Het landelijke comité zit regelmatig met elkaar rond de vergadertafel en onderhoudt contact met regionale organisatoren.

Organisatie internationaal

Wereldgebedsdag bestaat sinds 1919. Het mondiale gebeuren wordt in 173 landen over de hele wereld gevierd en Nederland doet sinds 1929 mee. Ieder land heeft een comité waaruit een afgevaardigde wordt gekozen die de contacten met de internationale organisatie onderhoudt en de conferenties bijwoont. Het administratieve hoofdkantoor is in New York gevestigd, waar Rosângela Oliveira en Hannah McYntire voor de dagelijkse gang van zaken zorg dragen. De twee organiseren de tweejaarlijkse continentale conferenties en de vierjaarlijkse wereldconferenties en onderhouden de contacten met de verschillende gedelegeerden. Ze verspreiden het communicatiemateriaal en bezoeken de deelnemende landen regelmatig.

Wereldconferentie

De conferenties worden onder meer gebruikt voor het aanhalen van de contacten en doorgeven van informatie via werkgroepen. Ook wordt daar de aankomende Wereldgebedsdag besproken en voorbereid. Het zijn vrouwen die de voorbereiding op zich nemen. De Bijbelteksten worden besproken en uitgelegd. Tijdens de wereldconferentie wordt ook gekozen welk land de komende Orde van dienst voorbereidt. Elk jaar is dat een ander land en elk jaar is er een nieuw thema. De problematiek van het organiserende land krijgt in dat jaar extra aandacht. Landen hebben ook speciale banden met partnerlanden. Nederland heeft zo’n band met Luxemburg en Slovenië.

Landen en thema

Elk jaar wordt de Wereldgebedsdag in een ander land georganiseerd en elk jaar is er een nieuw thema.
JaarLandThema
2021Vanuatu
2020Zimbabwe
2019Slovenië
2018Suriname
2017Filippijnen
2016CubaOntvang MIJ als een kind
2015Bahama's'Begrijpen jullie mijn Liefde?'
2014Egypte'Bron van leven'
2013Frankrijk'Hoezo, een vreemdeling'
2012Maleisië'Gerechtigheid voor allen!'
2011Chili'Hoeveel broden heb je?'
2010Kamroen'Alles wat ademt heeft...'
2009Papoea-Nieuw-Guinea'Vele leden, één Lichaam'
2008Guyana'Wijsheid en inzicht'
2007Paraguay'Onder de hoede van de Eeuwige'
2006Zuid-Afrika'Tekenen van de tijd'

Het logo

Het logo van Wereldgebedsdag is door een Ierse kunstenaar ontworpen. Het is een samensmelting van verschillende symbolen. Het was altijd al het logo van het Ierse comité en wordt sinds 1982 overal gebruikt als het internationale logo van de Wereldgebedsdag.
De betekenis van de symbolen is:
  1. de cirkel is de wereld;
  2. in gebed geknield;
  3. vier pijlen uit alle richtingen als symbool voor de mensen van goede wil uit de vier windstreken van de aarde;
  4. Keltische kruis als vroeg-christelijk symbool.


De symbolen vormen samen het volledige logo, het symbool van Gods altijddurende en allesomvattende liefde.
Op de website van Wereldgebedsdag is het programma voor het komende jaar te vinden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhandelen is een kunst en gebaseerd op vertrouwenOnderhandelen is een kunst en gebaseerd op vertrouwenMogelijk heb je het niet altijd in de gaten maar we onderhandelen meer dan we denken. Zo wordt er in de opvoeding door o…
Dag van de Talen - Europese Dag van de TalenDag van de Talen - Europese Dag van de TalenEens in het jaar is er een Dag van de Talen. We kennen het fenomeen in Europa sinds 2001, het jaar dat werd uitgeroepen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wereldgebedsdag
  • www.beleven.org
  • www.ea.nl
  • www.wereldgebedsdag.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.