Network Centric Warfare

Network Centric Warfare In de huidige omgeving waarin informatie en informatietechnologie een belangrijke rol speelt en zelfs onmisbaar is, heeft defensie een ommekeer moeten maken. Een ommekeer van een massale en grote koude oorlog krijgsmacht naar een kleine, hightech krijgsmacht. Om met deze kleine krijgsmacht dezelfde resultaten te bereiken als met de oude grote legers, moet er goed gebruik worden gemaakt van de technologie, vooral op het gebied van communicatie en informatie.

Network Centric Warfare

Binnen Network Centric Warfare wordt de informatiestroom en het gebruik van informatie geoptimaliseerd om zo met deze middelen een bijdrage te leveren aan het uiteindelijke doel van NCW, namelijk het bereiken van betere effecten. Door een verbetering in de informatiestroom en het gebruik van informatie kan de situational awareness van eenheden verbeterd worden, wat uiteindelijk leidt tot de mogelijkheid om sneller te kunnen besluiten en hierdoor kan er sneller gehandeld worden dan de tegenstander.

Middelen voor NCW

De middelen die gebruikt worden bij NCW zijn informatieoptimalisatie en decentralisatie van besluitvorming. Dit betekend dat er bijvoorbeeld een grote database aan informatie wordt gemaakt, waar via een command pull relevante informatie uit gehaald kan worden. Dit zonder de tussenkomst van hiërarchische bevelsstromen. Het resultaat hiervan is dat degene die daartoe het beste in staat is gezien de situatie de leiding neemt, de persoon met het beste inzicht in de situatie dus. Het kan dan dus zo zijn dat een groep een situatie tegenkomt en daarop reageert, waarbij iets later de pelotonscommandant zich bij die groep voegt, maar dan de groepscommandant de leiding laat geven. Dit omdat hijzelf nog niet voldoende informatie heeft in de situatie. Het doel van Network-Centric Warfare is dat via een vergroting van de situational awareness sneller besloten kan worden waardoor men de tegenstander voor kan zijn.

Situational Awareness

Een aloude militaire uitspraak is dat geen enkel plan het eerste schot overleeft. Deze uitspraak is erop gebaseerd dat naast de frictie die optreed tijdens een operatie, situational awareness vanaf de start van de operatie verminderd. Tijdelijk kan deze wel weer beter worden, maar alleen maar om daarna weer minder te worden. Deze fog of war zorgt ervoor dat de meeste plannen inderdaad aangepast moeten worden gedurende de operatie. Door het gebruik van Network Centric Warfare wordt de situational awareness vergroot, waardoor het beter mogelijk wordt om operaties te plannen en uit te voeren. Het is echter belangrijk dat technologie en de verdere ontwikkeling van Network Centric Warfare niet los van elkaar gezien worden. Zonder de juiste technologische ondersteuning is Network Centric Warfare namelijk niet mogelijk.

Nederlandse krijgsmacht en Network Centric Warfare

Binnen de Nederlandse krijgsmacht wordt er ook gewerkt aan het verbeteren van de Network Centric Warfare. Zo is er een systeem ontwikkeld om de situational awareness te verbeteren, door alle informatie te kunnen delen met iedereen op een simpele en duidelijke manier. Het gaat hierbij om een aantal software systemen die voor verschillende niveau’s ontwikkeld zijn. Deze softwaresystemen geven een interactieve kaartenmap op het beeldscherm aan, waarop een gebruiker verschillende digitale oleaten kan leggen met bijvoorbeeld hindernissen, waargenomen vijand, eigen troepen en dergelijke. Hierop kan hij ook eigen toevoegingen maken en voor alle gebruikers zichtbaar maken. Ook kan er gecommuniceerd worden via chat met andere gebruikers. Door al deze functionaliteiten wordt de informatie gestructureerd en duidelijk weergegeven. Hierdoor komt de krijgsmacht weer een stap dichter bij het hebben van de gewenste, volledige situational awareness.


Koppelen van wapensystemen

Een andere manier om tot het gewenste doel van Network Centric Warfare te komen is het aan elkaar koppelen van de verschillende wapensystemen om zo tot een grotere gecombineerde effectiviteit te komen. Door het koppelen van de wapensystemen wordt ook een snellere en effectievere informatiestroom bereikt waardoor snel beslissen en dus snel handelen mogelijk wordt.

Door een verbeterde situational awareness wordt het doorbreken van de besluitvormingscyclus van de tegenstander een stuk makkelijker. Door een goede situational awareness kan er sneller beslist en gehandeld worden waardoor de tegenstander als het ware verrast wordt en altijd achter de feiten aanloopt.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grootste ICT-bedrijven van NederlandDe grootste ICT-bedrijven van NederlandEen ICT-functie bij een van de grootste ICT-bedrijven in Nederland wordt geambieerd door veel werkzoekenden. Het salaris…
Call of Duty Infinite Warfare - Speltypes en wapensCall of Duty Infinite Warfare - Speltypes en wapensCall of Duty Infinite Warfare is een schietspel voor de Playstation 4, Xbox One en de pc. De first-person shooter game i…
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…

Afghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan heeft een rijke geschiedenis, maar heeft tevens een geschiedenis die door geweld en oorlog gekenmerkt is. De…
De OODA-loop vergeleken met andere besluitvormingsmodellenDe OODA-loop vergeleken met andere besluitvormingsmodellenEen van de bekendste besluitvormingsmodellen binnen de militaire wereld is de OODA loop. Deze werd door de Amerikaanse l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • Grant, T. Comparing OODA & other models as Operational View C2 Architecture. 10th International Command And Control Research And Technology Symposium The Future Of C2.
  • Osinga, FPB (2005), Science, strategy and war: the strategic theory of John Boyd, Delft: Eburon Academic Publishers
  • Curts, R. Avoiding Information Overload Through the Understanding of OODA Loops,
  • A Cognitive Hierarchy and Object-Oriented Analysis and Design.
  • Fadok, D. John Boyd and John Warden: Air Power’s Quest for Strategic Paralysis.
  • http://www.fastcompany.com/online/59/pilot.html (20-08-2006)
  • http://www.shockwavewriters.com/Articles/PGL/4.htm (20-08-2006)
  • http://www.isixsigma.com/offsite.asp?A=Fr&Url=http://quality.enr.state.nc.us/tools/pdca.htm (20-08-2006)
  • http://www.cs.unc.edu/~azuma/aerospace06_final.pdf (20-08-2006)
  • http://www.ndu.edu/inss/books/books%20-%201998/Complexity%2C%20Global%20Politics%20and%20Nat%27l%20Sec%20-%20Sept%2098/ch10b.html (20-08-2006)
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.