Dag tegen het Pesten en omgaan met pestgedrag en cyberpesten

Dag tegen het Pesten en omgaan met pestgedrag en cyberpesten Het is me toch wat, dat er een dag, een week of een jaar tegen het pesten moet worden uitgeroepen! Elke dag zou een dag tegen het pesten moeten zijn. BNN en KRO maakten hun Dag Tegen het Pesten. Er is ook een Landelijke Dag tegen het Pesten en er is een Stichting tegen het pesten. RTL zond haar omstreden Project P uit, waarin Dennis Weening en Johny de Mol ten strijde trekken tegen pestkoppen. Pesten is ‘hot’ en het had allang ‘uit’ moeten zijn. Pesten is niet zomaar een geintje. Het kan ernstige gevolgen hebben en raakt alle betrokkenen. Grote troef tegen pesten is het geven van complimenten.

Diverse initiatieven om de kwalijke kant van persten onder de aandacht te brengen


Dag tegen het Pesten

BNN en KRO riepen in 2014 15 april uit tot Dag tegen het Pesten. De redacteuren van de beide zendgemachtigden ontdekten dat cyberpesten steeds vaker voorkomt. Gewoon pesten, uitsluiten, negeren en treiteren is fnuikend voor wie het slachtoffer is, maar cyberpesten schijnt daar nog een schepje bovenop te doen. De impact op het leven van scholieren die via internet gepest worden schijnt vele malen groter te zijn dan het gewone haartrekken, briefjes op de rug plakken en uitlachen. Via cyberpesten worden beelden en opmerkingen razendsnel verspreid. In no time heeft een heel grote groep de pesterij gezien en kan er via internet op reageren waardoor de pesterij in razend tempo het dorp uit en de wereld overvliegt. Iedereen kan het zien en wat eenmaal is gepubliceerd is niet meer in zijn geheel te verwijderen.

Naaktfoto's

Klassiek voorbeeld zijn naaktfoto’s die bij één persoon zijn terechtgekomen, die ze onfatsoenlijke en onsportief deelt met vrienden, waarna niemand er meer macht over heeft. De foto staan overal en zijn in alle uithoeken van de wereld te vinden. Cyberpesten gaat daarmee door waar ‘gewoon’ pesten ophoudt.

Sophie Hilbrand en Arie Boomsma tegen cyberpesten

Sophie Hilbrand (BNN) en Arie Boomsma (KRO) brachten via BNN en KRO indrukwekkende verhalen in beeld. In alle gevallen ging het om cyberpesten. Slachtoffers werden opgezocht door Tim Hofman, internetdeskundige. Hij leidde ook het experiment waarin werd bijgehouden hoe jongeren op pestsituaties reageerden.

Cyber Bully

De uitzending van Boomsma en Hilbrand met Hofman waren te zien op de Dag tegen het Pesten 2014, 15 april om 21:00 uur op Nederland 3. Direct na die uitzending zond BNN om 23.05 uur de documentaire Cyber Bully uit.

Haat apps

In de studio praatten Boomsma en Hilbrand met mensen die gepest werden, met pesters, ouders en deskundigen. Ze belichtten ook de ‘hater-apps’, waarmee je kunt ‘haten’ in plaats van ‘liken’. Met haat-apps kun je een alter ego aanmaken waardoor je anoniem kunt pesten. Met één druk op de knop geef je aan wat je haat en maak je het ongenoegen kenbaar aan de wereld.

Zeg 'dag' tegen pesten

De boodschap van Hilbrand en Boomsma is: 'Zeg Dag tegen Pesten.'

Landelijke Dag tegen het Pesten

Er is een jaarlijkse Landelijke dag tegen Pesten. Op deze dag besteden vele organisaties op verschillende manieren aandacht aan pesten en de gevolgen. Pesten wordt daarmee bespreekbaar gemaakt en waar er over gesproken wordt vormt zich bewustzijn. Mensen die gepest worden beseffen dat ze hun mond open moeten doen en pestkoppen beseffen wat ze een ander aandoen. Pesten is van alle tijden en gebeurt overal waar mensen samenzijn en samenwerken. De landelijk Dag tegen het Pesten is jaarlijks op 19 april.

Een on de vijf kinderen

Het blijkt dat één op de vijf kinderen wel eens wordt gepest.
Niet al die pesterijen hebben desastreuze gevolgen, maar het kan ernstige gevolgen hebben:
  • verlaging van zelfvertrouwen;
  • depressie;
  • zelfmoordgedachten of zelfmoord.

Problemen

Mensen die gepest zijn lopen kans er voor de rest van hun leven last van te hebben. Sociaal en emotioneel lopen ze een deuk op die zich soms niet meer uit laat deuken. Pestkoppen kunnen aan de andere kant ook problemen ondervinden van hun gedrag en houding ten opzichte van hun medemens.

Positieve en veilige omgeving

De Dag tegen Pesten propageert een positieve en veilige omgeving. Tijdens de dag wordt nadrukkelijk stilgestaan bij de effecten van pesten: het heeft namelijk alleen maar negatieve kanten, voor alle partijen: slachtoffers, omstanders, pestkoppen en meelopers.

Stichting Omgaan met Pesten

De Stichting Omgaan met Pesten (OMP) is in 2004 opgericht. Het is een professionele organisatie die het pestprobleem aan wil pakken. Het doet dat op verschillende manieren, ondermeer door het opleiden van trainers die de Sta Sterk training gaan geven aan kinderen die gepest worden. Via de Sta Sterk training worden kinderen weerbaar. OMP coacht, biedt projecten aan, werkt mee aan pestprotocollen en verzorgt thema avonden. OMP beveelt de Landelijke Dag tegen Pesten aan en nodigt organisaties uit activiteiten te ontwikkelen rondom het thema.

@OmgaanmetPesten

Dag tegen Pesten is via Facebook te vinden op www.facebook.com/omgaanmetpesten en via Twitter op @OmgaanmetPesten.

Project P

RTL5 heeft in het voorjaar van 2014 een eigen project dat ze Project P hebben genoemd. Dennis Weening en Johnny de Mol pakken in het televisieprogramma pesten aan. Ze nemen het op voor jongeren die gepest worden. De twee laten zien hoe schrijnend pesten kan zijn en dat het hoog tijd wordt dat scholieren, schoolleidingen en ouders dat in gaan zien. Ondertitel van Project P is Stop Het Pesten. Weening en De Mol lieten slachtoffers met een verborgen camera filmen hoe het er op school aan toe gaat. Het programma kwam erdoor in opspraak omdat de schoolleiders van de betreffende scholen niet blij zijn met de stiekem gefilmde beelden die de zenuw van het pesten open in beeld brengen.

Naar de rechter

Drie scholen maakten bezwaar en één school stapt naar de rechter. RTL5 liet weten met Project P door te gaan. Het was op 28 april 2014 op de buis.

Peter R. de Vries

In 2015 startte Peter R. de Vries met een programma over internetpesten. Het zesdelige programma werd uitgezonden door RTL 5 en heet Internetpesters Aangepakt. De Vries wil dat slachtoffers meer gehoor vinden en dat pesters worden aangesproken op hun gedrag.

Er is voortdurend aandacht voor pesten en de kwalijke gevolgen ervan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is er een manier om pesten te verminderen?Is er een manier om pesten te verminderen?We worden geregeld geconfronteerd met nieuwsberichten over jongeren die zelfmoord plegen vanwege structureel pesten. Pes…
Cyberpesten: onderzoek over online pesten en gepest wordenCyberpesten: onderzoek over online pesten en gepest wordenPesten is bekend gedrag dat je overal tegenkomt: op school, op de werkvloer en tegenwoordig ook online. Vrijwel iedereen…
Wat te doen tegen cyberpesten?Wat te doen tegen cyberpesten?Cyberpesten betekent digitaal of online pesten. Dit gebeurt via een smartphone, tablet en computer. Ongeveer één op de t…
Wat kun je doen om pesten bij kinderen aan te pakkenWat kun je doen om pesten bij kinderen aan te pakkenPesten gebeurt niet alleen door lichamelijk geweld. De meeste gevallen van pesten gebeuren door schelden, vloeken of uit…

Vertrouwen en angst in balansVertrouwen en angst in balansEr wordt wel eens gezegd: “Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.” en daar zit wel wat in. Een teveel…
Jezelf laten stralenJezelf laten stralenHet klinkt mogelijk vreemd, maar je kunt jezelf laten stralen. Vooropgesteld dat je wilt stralen en eigenlijk kunnen nog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dag tegen pesten
  • www.dagtegenpesten.nl
  • www.omgaanmetpesten.nl
  • www.rtl.nl/project-p-stop-het-pesten
  • www.want.nl
  • www.freshgadgets.nl
  • www.iday.nl
  • http://www.nu.nl/media/3954058/peter-r-vries-pakt-internetpesten-in-nieuw-programma.html geraadpleegd op 1 juni 2015
  • https://www.stoppestennu.nl/agenda-en-activiteiten geraadpleegd op 12 januari 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.