Dag van de Stilte

Dag van de Stilte De Dag van de Stilte is in 2011 in het leven geroepen. In een wereld die steeds drukker wordt is elke stilte te koesteren. De stilte, die van ons allemaal is, zonder onderscheids des persoons, kan ons goed doen. Sinds 2011 is er elk jaar op de dag dat de zomertijd overgaat in wintertijd aandacht voor stilte. In de loop van de jaren komen er steeds meer activiteiten bij. In 2016 wordt het Stilte uur ingevoerd.

Stil, Stilte en Dag van de Stilte

Stilte is alom vertegenwoordigd en stilte kan nergens zijn. De wereld wordt steeds drukker en het is steeds moeilijker stilte in onze omgeving te vinden. Bijna overal is wel geruis te horen dat niet natuurlijk is. In Nederland is midden op het wad de stilte waar te nemen. Daar hoor je alleen het ruisen van het water, de wind en de vogels. En soms wordt zelfs daar de stilte verstoord door een vliegtuig hoog in de lucht.

Stilte verbindt en daarom vonden de initiatiefnemers van De Dag van de Stilte dat er meer aandacht voor stilte moest zijn. In 2011 werd de dag voor de eerste keer georganiseerd. Toen werden er verspreid over het land 130 activiteiten georganiseerd. In 2012 waren dat er al 300. Elk jaar komen er meer activiteiten bij.

Silence

We leven in een dynamische maatschappij waar we het allemaal erg druk druk hebben. We hebben niet alleen veel te doen, maar we staan ook constant bloot aan prikkels. Overal is wat te zien, horen, ruiken, proeven en voelen en via reclame en presentaties dringt de drukte zich overal aan ons op. Het is voor ons welbevinden goed om eens niets te doen, niets te hoeven kopen, niet te hoeven horen en onze ogen te sluiten. Het is goed voor ons om even rust en stilte te ervaren. De Dag van de Stilte wil dat uitdragen aan een breed publiek.

Grondtoon

Mensen die verbonden zijn aan de website www.stilte.org, staan aan de basis van De Dag van de Stilte. Stilte.org vindt dat stilte de grondtoon van ons leven is. De website is een platform voor mensen die het belangrijk vinden dat er regelmatig stilte om ons heen is. Ze zoeken stilte ook op. Vanuit dat platform ontstond het idee om jaarlijks een dag op te dragen aan de stilte. Mensen kunnen worden geënthousiasmeerd voor de stilte door stilte activiteiten te organiseren. In alle provincies vinden activiteiten plaats. De Dag van de Stilte wil een dag zijn waar de waarde van stilte ervaren wordt en een dag van innerlijke rust.

Comité van Aanbeveling

Bekende Nederlanders verbinden hun naam aan De Dag van de Stilte en ondersteunen het idee van aandacht voor stilte. Ze vormen een Comité van Aanbeveling.
 • Hella van der Wijst - presentatrice
 • Herman Wijffels - econoom
 • Joke Hermsen schrijfster en filosofe
 • Matthijs G.C. Schouten - bioloog en filosoof

Organisatie

Er is een organisatieteam van De Dag van de Stilte en elke provincie heeft Provincie-coördinatoren. De stilte is in de eigen buurt te beleven. In 2014 bestaat het organisatieteam uit de volgende mensen:
 • Joke Goedhart (Onthaastpad)
 • Heide Marie Fischer (lifelining stiltestudio)
 • Petra Speelman (IAM centrum voor stilte-educatie)

Activiteiten en stilteplekken

Organisaties en particulieren die mee willen doen kunnen hun activiteit aanmelden op het platform. De organisatoren van plaatselijke activiteiten kunnen vanuit verschillende invalshoeken activiteiten organiseren. Dat kan ontspanning zijn, welzijn, spiritualiteit, natuurbeleving, kunst, educatie, gezondheid of nog een andere. Er is bijvoorbeeld een club mensen verenigd in de Werkplaats voor de Stilte die stilteplekken in steden wil creëren.

De activiteiten kunnen heel divers zijn en kunnen zowel in de natuur als in zalen en clubgebouwen georganiseerd worden. Het kan in een bos, een kerk, op een plein, in een bibliotheek of concertzaal, op het wad of bij iemand thuis plaatsvinden.

De activiteiten zijn heel divers:
 • Stiltemeditatie
 • stiltewandeling
 • schilder- of fotoworkshop rond het thema stilte
 • stilteviering
 • stiltegedichten lezen of schrijven
 • stilteconcert
 • stilteplek in de stad
 • een lezing over de gezondheidseffecten van geluid en stilte
 • wadwandeling

Stilte uur

Voor editie 2016 is een Stilte uur afgesproken op 30 oktober tussen 11 en 12 uur. Dat uur is er een van concentratie en van activiteiten in het land di met stilte van doen hebben. De stilte activiteit kan een stiltebijeenkomst zijn, een kerkdienst, meditatie of wandeling zonder te praten.

Quotes over stilte

See how nature - trees, flowers, grass - grows in silence;
see the stars, the moon and the sun, how they move in silence ...
we need silence to be able to touch souls.

Mother Teresa of Calcutta

Stilte is een taal die ligt voorbij de woorden en waarmee je door kunt dringen tot de kern van dingen.
Paul de Blot

Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker.
Mahatma Gandhi

Stilte is de stem van de ziel.
Els Rentenaar

In de stilte tussen alle ruis ligt de wijsheid verborgen.
Els Rentenaar

De stilte is de slaap die de wijsheid voedt.
Francis Bacon

In de stilte kom je jezelf helemaal tegen.
Els Rentenaar

Beweging bij de ander begint met stilte bij jezelf.
Onbekend

De tempel van wijsheid bevindt zich binnenin je ziel, door de stilte te zoeken zal het universum haar geheim met je delen.
Onbekend

Gegevens

 • Website: www.dagvandestilte.nl
 • E-mail: dvds@stilte.org
 • Telefoon: 06 - 5897 1566
 • Twitter: @DagvandeStilte #Stilte2014
 • Facebook: Dag-van-de-Stilte

In 2016 valt de Dag van de Stilte op zondag 30 oktober. Het is de dag waarop de wintertijd begint.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veelzeggende en noodzakelijke stiltes tijdens het gesprekVeelzeggende en noodzakelijke stiltes tijdens het gesprekEen stilte zegt vaak meer dan woorden. Een gesprek waarbij voortdurend gerateld wordt heeft weinig met communicatie te m…
Het slinkend belang van stilte in ons levenStilte maakt geen deel meer uit van ons dagelijks leven. Velen onder ons kunnen zich niet meer voorstellen op wat stilte…
De stilte opzoekenDe stilte opzoekenOp televisie zien we bekende mensen de stilte opzoeken, waarbij het besef er wel is hoe zinvol het kan zijn. Dit neemt n…
De DodenherdenkingElk jaar, op 4 mei, worden in het hele land om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken va…

Madame H.P. Blavatsky en de Theosofische VerenigingMadame H.P. Blavatsky en de Theosofische VerenigingMadame Blavatsky groeide op in een belezen familie en werd een icoon van de 19de-eeuwse occult-religieuze traditie. In h…
Aristoteles' Poetica: waar is kunst goed voor?Aristoteles' Poetica: waar is kunst goed voor?'Poetica' is een van de bekendste werken van de Griekse filosoof Aristoteles. Hij geeft hierin zijn mening over poëzie,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dag van de Stilte
 • www.dagvandestilte.nl
 • www.stilte.org
 • www.wikipedia.org
 • www.werkplaatsvandestilte.nl
 • http://www.dagvandestilte.nl/lustrum geraadpleegd op 6 mei 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.