Huiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboe
40% van de naar schatting 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld is man. En toch weet maar een klein gedeelte hulp te vinden. De mishandeling is vaak gelijk aan mishandeling bij vrouwen, geweld, seksueel geweld of psychische mishandeling. De gevolgen zijn ook voor mannen ingrijpend. Omdat er nog zo'n taboe op mishandeling bij mannen ligt, durven ze vaak geen hulp in te schakelen. Mannen vinden dat ze sterk moeten zijn en hun eigen problemen moeten oplossen. Die houding kan er voor zorgen dat de problemen jaren lang doorgaan.
Inhoud
Huiselijk geweld
Jaarlijks hebben zo'n 200.000 mensen in Nederland te maken met ernstig of herhaaldelijk huiselijk geweld, 40% van de slachtoffers is man. Huiselijk geweld is geweld dat zich in de huiselijke omgeving van een slachtoffer afspeelt, dit kunnen vrienden zijn, (ex-)partners, gezinsleden of andere familieleden. Meestal is er een machtsverschil tussen dader en slachtoffer waarbij het slachtoffer afhankelijk is van de dader. Huiselijk geweld kan in verschillende groepen worden ingedeeld afhankelijk van het slachtoffer:
- Kindermishandeling
- Eergerelateerd geweld
- Oudermishandeling
- Ouderenmishandeling
- (Ex-)partnergeweld
Vormen van huiselijk geweld bij mannen
Ook mannen hebben last van de verschillende soorten geweld. Het hoeft niet alleen te gaan om zichtbaar fysiek geweld maar er kan ook sprake zijn van psychische mishandeling. Er zijn verschillende soorten mishandeling waar mannelijke slachtoffers mee te maken kunnen krijgen, de dader hoeft hierbij niet per se vrouw te zijn:
- Geestelijke mishandeling. Hierbij probeert de dader de persoonlijkheid van de man te onderdrukken door hem te vernederen, neer te halen of te chanteren.
- Emotionele mishandeling, hierbij probeert de dader emotionele schade toe te brengen aan de man.
- Emotionele verwaarlozing is wat anders dan emotionele mishandeling, maar het kan wel samen voorkomen. Bij emotionele verwaarlozing probeer de mishandelaar de man elk emotioneel contact te onthouden.
- Narcistische mishandeling, de dader laat hierbij duidelijk merken dat ze zich beter voelt dan de man.
- Fysieke mishandeling, waarbij de mishandelaar fysieke schade probeert te veroorzaken bij het slachtoffer.
- Ook mannen kunnen last hebben van seksueel geweld.
Oorzaken van mishandeling bij mannen
Het meeste huiselijke geweld bij vrouwen komt voort uit machtsongelijkheid, frustratie of agressie, dit is ook bij huiselijk geweld bij mannen het geval. Er kan ook sprake zijn van seksuele, psychische of relationele problemen. Bij mishandeling bij vrouwen kan dit komen door de opvatting dat de man de baas in huis is, opmerkelijk is dat dit ook bij mishandeling bij mannen het geval kan zijn. Vrouwen kunnen vinden dat hun man niet aan het beeld van de sterke man voldoet waardoor er frustratie kan ontstaan. Vaak zijn er een aantal factoren die een rol spelen.
- De dader kan zijn agressie moeilijk beheersen
- De dader (samen met het slachtoffer) kan moeilijk zijn problemen oplossen
- Er is moeite met de communicatie
- Jaloezie speelt een rol
- Er is een behoefte om de controle te hebben
- Er is sprake van een verslaving
Een onzichtbaar probleem
Vrouwen zien er vaak onschuldig uit. Een groot probleem wanneer vrouwen mannen mishandelen is dan ook dat het een onzichtbaar probleem is. De vrouw ziet er uit alsof ze niks doet maar ondertussen wordt het leven van de man verziekt. Mensen verwachten vaak niet dat vrouwen tot zo iets in staat is, en zien daarom niet dat de vrouw het slachtoffer geestelijk en fysiek mishandelt.
Gevolgen van mishandeling bij mannen
Voor vrouwen is een mishandeling enorm ingrijpend maar ook voor mannen kan het verstrekkende gevolgen hebben. Mannen vinden vaak zelf dat ze de problemen zelf moeten oplossen. Een man zal dan ook niet snel over zijn problemen praten, hierdoor kan hij jaren opgescheept zitten met het probleem. In het onderzoek van Van Dijk
et al. komt naar voren dat partnergeweld minder ingrijpend is van mannen dan voor vrouwen omdat, mannen, wanneer het geweld gaande is beter zijn in hulp zoeken. Mannen doen over het algemeen wel minder aangifte bij de politie dan vrouwen. Mannen voelen zich vaak vernederd en machteloos en ze schamen zich omdat ze zich geen man voelen. Wanneer een vrouw de man slaat is het moeilijk voor de man omdat hij zich wil verdedigen maar tegelijkertijd geen vrouw wil slaan. Daarnaast zijn mannen vaak bang om uitgelachen te worden wanneer naar buitenkomt dat ze worden mishandeld. Bij mannenmishandeling kunnen naast lichamelijk letsel de volgende klachten optreden:
- eenzaamheid;
- psychische problemen;
- depressie;
- angststoornissen;
- uiteindelijk kan het tot zelfmoord leiden.
Het taboe
De man wordt over het algemeen geacht sterker te zijn dan de vrouw en deze dus aan te kunnen. De drempel die vrouwelijke slachtoffers hebben is nog vele malen groter bij mannelijke slachtoffers. Omdat mensen denken dat mannen zich wel goed kunnen verdedigen rust er nog een groot taboe op. Uit onderzoek is gebleken dat politie aangiftes van mannen niet serieus nemen.
In een
filmpje gemaakt door het ManKind Initiative, een organisatie voor huiselijk geweld bij mannen in Groot Brittannië, wordt laten zien hoe het publiek reageert wanneer er een man door een vrouw wordt mishandeld en wanneer dit andersom is. Wanneer de man ruzie heeft met zijn vriendin en haar vastpakt, grijpen omstanders gelijk in. Wanneer de vrouw de man bedreigt beginnen mensen te lachen, ze kijken alleen maar of ze lopen gewoon door.
Hulpverlening
Er komen steeds meer plekken waar mannen hulp kunnen vinden wanneer ze worden mishandeld. Veel mannen vragen niet snel om hulp en worden hun problemen over het hoofd gezien. Wanneer u deze problemen bij iemand of bij uzelf herkent, is het belangrijk er iets mee te doen en hulp te zoeken.
Er zijn verschillende mannenopvangen waar hulp wordt geboden, de G4 mannenopvang is een overkoepelende organisatie waarbij vier instellingen zijn aangesloten: Stichting Wende in Den Haag, het Rotterdamse Arosa, de Blijf Groep gevestigd in Amsterdam en Moviera in Utrecht. Er kan een anoniem gesprek met een hulpverlener plaatsvinden, de hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht. Voor meer informatie kunt u terecht op
mannenmishandeling.nl.