Marianne Vaatstra – Het vonnis over Jasper S

Marianne Vaatstra – Het vonnis over Jasper S Het was het proces van het jaar 2013. Op 28 en 29 maart diende de rechtszaak tegen de Jasper S. die in 1999 Marianne Vaatstra verkrachtte en om het leven bracht. De zaak diende in de rechtbank van Leeuwarden. De uitspraak is een paar weken later: op 19 april 2013 hoort S. welk vonnis er over hem geveld wordt.

Afwezig

Jasper S. heeft bekend dat hij Marianne Vaatstra heeft verkracht en vermoord. Het Openbaar Ministerie laat voorafgaand aan de zitting voor de uitspraak weten dat Jasper S. niet aanwezig is. Zijn advocaat Jan Vlug meldt daarover dat hij wegens persoonlijke omstandigheden niet kan komen. Hij zal het oordeel van de rechter horen via zijn advocaat. Tijdens de uitspraak blijft zijn stoel leeg.

Slachtoffer

Marianne Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde was in 1999 een volkomen willekeurig slachtoffer. Ze werd door S. onder bedreiging van een zakmes een weiland in geleid en daar meermalen verkracht. Jasper S. probeerde haar daarna te wurgen en sneed vervolgens haar keel door. De rechtbank aan het Zaailand in Leeuwarden stroomt vrijdag 19 april om 10.00 uur langzaam vol. Om 10.30 uur volgt de uitspraak. Voorafgaand aan de uitspraak speculeren de aanwezigen of het moord wordt of doodslag.

Moord

Het Openbaar Ministerie gaat uit van moord met voorbedachtheid en legt een eis van twintig jaar neer. De enorme impact die deze zaak op de samenleving heeft gehad en heeft is strafverhogend, stelt de Officier van Justitie. Ook het feit dat Jasper S. dertien jaar lang zweeg is een strafverhogende factor meent het OM.

Doodslag

De twee advocaten van de aangeklaagde, Jan Vlug en Anno Huisman, menen dat er geen sprake is van moord met voorbedachten rade maar van doodslag. Het doden van het meisje zou in de paniek die volgde op de verkrachting zijn gebeurd. Niet meer dan vijftien jaar lijken de beide advocaten een billijke straf. Dat S. een volledige verklaring heeft afgelegd omtrent de gebeurtenis moet als strafverminderend werken, menen ze ook. Deskundigen denken juist dat Jasper S. informatie heeft achtergehouden en niet het achterste van tong heeft laten zien. Het OM twijfelt ook aan de volledigheid van de verklaring van S.

Verzet

De verklaring over de wijze waarop Marianne Vaatstra zich heeft verzet wordt door deskundigen en OM niet als betrouwbaar gezien. S. verklaart dat het slachtoffer zich nauwelijks heeft verzet, terwijl er tekenen zijn dat zij zich juist hevig heeft verzet en S. gekrabd moet hebben.

Vader

Bij aankomst van vader Bauke Vaatstra bij de rechtbank, wordt hij omringd door journalisten. De hoofdvraag is: Hoe hoog hoopt u dat de straf zal uitvallen? Vaatstra hoopt op twintig jaar. De uitspraak van het vonnis door rechter Bert Dölle wordt uitgezonden door Omrop Fryslân met een kwartier vertraging. Namen en persoonlijke gegevens worden er uitgepiept.

Dölle

Rechter Dölle zegt in het vonnis dat Jasper S. een moord heeft begaan. Hij had op zijn besluit terug kunnen komen. Na de verkrachting dacht hij aan zijn familie en de impact van zijn daad op zijn vrouw en kinderen. Hij had op dat moment af kunnen zien van moord. Toch beroofde hij een zestienjarig meisje van het leven. Hij heeft een leven genomen en aan de nabestaanden onbeschrijfelijk leed toegebracht. De burgerlijke rechter is bij uitstek het forum om over schadevergoeding te oordelen. Dölle wijst de schadevergoeding daarom af. Het zou de strafzaak vertragen en een civielrechtelijke procedure is daar beter voor toegerust.
Uit oogpunt van vergelding is iedere straf te licht, zegt de rechter. IJzingwekkend, noemt Dölle de zaak. ”Het is ijzingwekkend wat Marianne de laatste uren van haar leven heeft moeten meemaken.” Moord en verkrachting acht hij bewezen.

Straf

Het feit dat Jasper S. dertien jaar heeft gezwegen is geen strafverzwarend feit, zegt de rechter. Niemand is verplicht mee te werken aan zijn eigen veroordeling. S. hoort achttien jaar gevangenisstraf tegen hem eisen. De verkrachter en moordenaar heeft veertien dagen de tijd tegen dit vonnis in beroep te gaan. Jasper S. besluit in april 2013 niet in hoger beroep te gaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
Marianne Vaatstra – het boek over het misdrijfMarianne Vaatstra – het boek over het misdrijfEr is al veel gezegd en geschreven over de zaak Marianne Vaatstra en over het meisje dat in 1999 vermoord in een weiland…
Marianne Vaatstra – Verslag van rechtszaak via TwitterMarianne Vaatstra – Verslag van rechtszaak via TwitterDe rechtszaak tegen de verkrachter van en moordenaar op Marianne Vaatstra dient op 28 en 29 maart 2013 in de rechtbank v…
Marianne Vaatstra – Haar broers en zussenMarianne Vaatstra – Haar broers en zussenMarianne Vaatstra was de jongste van het gezin Vaatstra. Het 16-jarige meisje werd in de nacht na Koninginnedag in 1999…

Wie was Atatürk?Wie was Atatürk?Wie was Atatürk? Atatürk was een meedogenloze missionaris, die uiteindelijk van Turkije een modern land maakte. Atatürk…
Het vierogenprincipe in de kinderopvangHet vierogenprincipe in de kinderopvangSinds 1 juli 2013 moeten alle kinderdagverblijven (kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar) voldoen aan het vierogenprincip…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ytzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • De Volkskrant
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • NRC
  • Omrop Fryslân
  • @LC_Live
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.