Cadeautje geven

Cadeautje geven Veel mensen vinden het moeilijk om een leuk cadeau te geven en belanden niet zelden in de meer traditionele zaken. Dit, in tegenstelling tot wat veel mensen eigenlijk graag willen, namelijk een origineel cadeau geven waar de ontvanger van op kijkt en bij voorkeur aangenaam verrast is. Toch kan dat ook, je moet er alleen net iets meer moeite doen.

Verdiep je in de mens

Als je echt graag met een origineel cadeau komt, is een stukje verdieping in de persoon niet verkeerd. In eigen ervaring over de persoon in kwestie duiken of opdiepen met behulp van mensen uit de directe omgeving. Het kunnen kleine dingen zijn uit het dagelijkse leven of duidelijke wensen die al lang op het verlanglijstje staan. Naast een stuk verdieping in de persoon is het goed je budget te bepalen, sommige wensen kunnen wellicht financieel niet. Andere lijken alleen niet te kunnen, maar met enige creativiteit of vindingrijkheid kan het wel. Neem er even de tijd voor.

Zet je creatieve geest in verwerking

Sommige mensen zeggen helemaal niet creatief te zijn en bij een enkele zal dit ook opgaan, maar veruit de meeste mensen hebben ergens wel een stuk creativiteit in zich. Maar het wordt waarschijnlijk niet gebruikt of de ideeën doorstaan de eigen toetsing niet. Dat laatste zien we nogal eens, want hoe vaak hoor je niet “dat zal hij toch wel niet leuk vinden”… en zo verdwijnen heel veel ideeën het putje in. De ideeën die het daglicht niet eens zien, zijn legio en dat is jammer. Echter, wat kan je gebeuren? Dat iemand het een keer echt niet leuk vindt. Maar ook al is het ideeën niet super, vaak is de geste dan al voldoende om mensen blij te maken. Laat je creativiteit dus maar gewoon de vrije loop.

Pak het anders dan anders aan…

Door het anders dan anders aan te pakken, zijn mensen vaak al aangenaam verrast en dan sta je al met één nul voor. Door je te verdiepen in de persoon en wat hem/haar bezighoudt kan je zomaar op aparte ideeën komen. Enkele voorbeelden:
  • Zo kan je de man of vrouw die niet graag in huis poetst een huishoudelijke hulp voor een halve of hele dag aanbieden.
  • Een ongeorganiseerd iemand die soms door de boven het bos niet meer ziet, kan je zomaar blij maken met een organisator of personal assistent voor een dag.
  • Een etentje cadeau geven voor de smulpaap is inmiddels meer algemeen goed, maar thuis een lekker etentje voor de persoon in kwestie regelen is weer anders. Zelf of via een traiteur.
  • Voor een ouder persoon kan een dagje uit langs ‘memory lane’ een traktatie zijn. De geboorteplaats, scholen, de uitgaansgelegenheden van toen en gezellig afsluiten met bijvoorbeeld een lunch of high tea.
  • Neem de man of vrouw in kwestie mee naar een plekje in Nederland wat hij/zij niet verwacht. Niet de typische toeristische plaatsen, maar een plekje waar je iemand mee op ontdekkingsreis neemt.
  • Als een kamer in de woning opgeknapt moet worden, kom je enig moment met een mooi verfje, behang en eventueel nog andere attributen (en hulp) om het kamertje op te knappen.
  • Een ouder of minder mobiel persoon meenemen naar iets actiefs wat hij/zij in het verleden graag deed maar in de huidige situatie niet meer kan.
  • Zoek een mooie lijst uit en maak een mooie fotocollage van favoriete plekken van de persoon in kwestie en voeg er iets persoonlijks aan toe, bijvoorbeeld een persoonlijke brief of gedicht.

De ene optie is wellicht iets duurder dan de ander, maar je maakt het zo duur of goedkoop als je zelf wilt. Het gaat er wel om dat je je dusdanig verdiept in de persoon dat je weet wat hem of haar het meeste plezier doet. Dat kan nog wel eens de meeste tijd kosten, maar als je echt eens iets anders wilt doen, dan is het de moeite waard.

Tot slot

Er hoeft niet altijd een aanleiding te zijn (een verjaardag, sinterklaas of kerstmis) om iets voor een ander te doen. Het kan ook zomaar leuk zijn iemand eens iets te geven en helemaal als het iets is, wat hij/zij niet verwacht. Wat is nou leuker dan iemand op een dergelijke manier te verrassen!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cadeau voor hem – Wat kan je voor mannen kopen?Cadeau voor hem – Wat kan je voor mannen kopen?De meeste vrouwen vinden het meestal moeilijk om een cadeau te kopen voor een man. Ze moeten lang nadenken om te besliss…
Sinterklaas spelSinterklaas spelEen leuk en gezellig spel om met de hele familie te spelen op sinterklaasavond. Het kan natuurlijk ook als kerstspell ge…
Wat geef je iemand cadeau die alles al heeft?Wat geef je iemand cadeau die alles al heeft?Iedereen kent wel zo iemand. Iemand die niets wil, of iemand die alles al heeft. Toch wil je een cadeau geven, voor een…
Het Sinterklaas en Kerstmis spelHet Sinterklaas en Kerstmis spelIeder jaar weer de grote vraag: Wat gaan we doen met de feestdagen? Niet iedereen heeft tegenwoordig tijd en zin om een…

Repair Café: herstellen in plaats van weggooienHet is verleidelijk om je defecte broodrooster weg te gooien en een nieuwe te halen. Want wie kan zo'n apparaat nog repa…
Marianne Vaatstra – Haar broers en zussenMarianne Vaatstra – Haar broers en zussenMarianne Vaatstra was de jongste van het gezin Vaatstra. Het 16-jarige meisje werd in de nacht na Koninginnedag in 1999…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.