Marianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van S

Marianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van S Bauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra eiste 2,5 ton persoonlijke genoegdoening van Jasper S., de moordenaar van zijn dochter. Vaatstra liep psychische schade op nadat hij zijn dode dochter in het weiland vond en jarenlang in onzekerheid over de toedracht verkeerde. Een letselschade-advocaat stond hem bij in de zaak die handelde om shockschade. Vaatstra wint de zaak en krijgt een schadevergoeding, al is dat niet de geëiste 2,5 ton.

Slachtoffer - Marianne en haar vader

Bauke Vaatstra is slachtoffer van de hele geschiedenis rond de moord op zijn dochter. Vaatstra vond het lichaam van zijn Marianne in het gras, in een weiland bij Veenklooster en heeft als gevolg daarvan psychische schade opgelopen. Zijn advocaat, John Beer, maakt begin december 2013 duidelijk dat het jarenlange zwijgen van S. meespeelt in de psychische schade en daardoor ook in de eis. S. heeft door te zwijgen zijn eigen huid proberen te redden. Daardoor heeft Bauke Vaatstra verschrikkelijke jaren gehad. De onzekerheid over het hoe en wat frustreerden de verwerking van de dood van zijn dochter. Daardoor is er sprake van shockschade.

Beslag

Vaatstra laat beslag leggen op de boerderij van Jasper S, die dan op het punt staat om verkocht te worden. Deze verkoop wordt door het beslag vertraagd. Van de 250.000 euro is 100.000 euro smartengeld. De rest is rente en overige schadeposten. John Beer is letselschade-advocaat, die de civielrechtelijke procedure namens zijn cliënt voert. Hij vertegenwoordigt Vaatstra.

Verkocht

De boerderij was al verkocht aan een familie uit de buurt. De prijs die zij ervoor betaalden was € 1,5 miljoen, voor de boerderij en het land van 15 hectare. De verkoop zou op 1 februari 2014 zijn beslag krijgen. De letselschade-advocaat Ernst Muller, die Jasper S. bijstaat, moest voor 8 januari 2014 op de claim van Vaatstra reageren. Collega Beer verwacht dat de zaak voor eind 2014 rond is, maar dat wordt februari 2015.

Verlies

In Nederland kunnen nabestaanden geld eisen voor shockschade. Een vergoeding voor het verlies van een kind kun je niet vragen. Over verdriet en verlies van een naaste is niet te procederen in Nederland. Een zogeheten affectieschadevergoeding kennen we in Nederland niet. Het Burgerlijk Wetboek geeft alleen recht op vergoeding van de begrafeniskosten. Als er verlies van inkomsten voor levensonderhoud blijkt als gevolg van handelen van de veroordeelde, dan kan dat verlies aan inkomsten wel verhaald worden. Affectieschade wordt niet erkend volgens de Nederlandse wet. Er zijn wel pogingen gedaan om het in te voeren, maar het werd telkens afgestemd door de politiek; er was geen meerderheid voor. Het heeft tot onbegrip bij nabestaanden geleid.

Shockschade van Bauke Vaatstra

Bauke Vaatstra heeft het als een falen gevoeld, dat hij als vader niet heeft kunnen voorkomen dat zijn kind is vermoord. De aanblik van zijn dochter in het weiland, de directe confrontatie met het vermoorde meisje, heeft ernstige problemen veroorzaakt.
Geld geeft hem zijn kind niet terug en de waarde van zijn dochter is niet in euro’s uit te drukken. Een deskundige heeft vastgesteld dat Vaatstra psychische schade heeft opgelopen.

Regeling

Eind januari 2014 komt naar buiten dat de advocaten van beide partijen een regeling hebben getroffen, zodat de boerderij verkocht kan worden. Het boerenbedrijf was al verkocht voor bijna €1,5 miljoen, maar de overdracht dreigde geblokkeerd te worden door het beslag van Bauke Vaatstra. Die blokkade is opgeheven en de verkoop kon doorgang vinden. De boerderij werd in oktober 2013 verkocht aan een boer in Engwierum. Met een hypotheek van vijf ton zou S. een miljoen aan de verkoop hebben overgehouden.

Schadevergoeding voor Bauke Vaatstra

Op 7 juni 2014 komt in het nieuws dat Jasper S. geen schadevergoeding aan Bauke Vaatstra wil betalen. Advocaat Muller noemt het bedrag extreem hoog. Zolang de zaak nog onder de rechter is laat hij zich er verder nog niet over uit.
De advocaat van Vaatstra, John Beer, houdt de achterliggende reden van het hoge bedrag staande: door het jarenlange zwijgen van S. heeft hij het verwerkingsproces van Bauke Vaatstra zwaar gefrustreerd en hem getraumatiseerd.
De rechter buigt zich op 4 december 2014 over de zaak en doet op 11 februari 2015 uitspraak. De eis bestaat uit een ton smartengeld en de rest is rente vanaf de dag van de moord en bijkomende kosten. S. maakte winst op zijn verkochte boerderij. Nog vier familieleden van Marianne Vaatstra dienden een claim in. De moordenaar laat via zijn advocaat weten bereid te zijn iets te betalen, maar geen 2,5 ton.

11 februari 2015
De Rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden heeft Jasper S. veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Bauke Vaatstra. Jasper S. moet shockschade van 40,000 euro en materiële schade van ruim 3400 euro betalen.
S. draait ook op voor de kosten van 3494,47 euro voor het opmaken van een rapport door en psychiater. De schadeclaim voor overige kosten werd door de rechter afgewezen. Jasper S. is tevens veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en de wettelijke rente.

2 april 2015

Moeder Maaike, zus Ineke en broers Freddy en Johan eisen ook schadegeld van S. Hun leven is getekend door de schokschade die ze hebben opgelopen na de moord op hun dochter en zus. De Hoge Raad buigt zich over de kwestie. De zaak gaat nog niet over de hoogte van het bedrag. Eerst beoordeelt de rechter of Jasper S. al dan niet schadegeld schuldig is aan de familie. De zaak loopt nog.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SMarianne Vaatstra – Excuusbrief van moordenaar Jasper SJasper S, de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999 - voor de verkrachting en moord wordt hij in april 2013 aangeklaag…
Marianne Vaatstra – Arrestatie van de moordenaarMarianne Vaatstra – Arrestatie van de moordenaarMarianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 dood in een weiland bij Veenklooster aa…
Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper na DNA-onderzoekMarianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper na DNA-onderzoekJasper S., de man die in 1999 Marianne Vaatstra vermoordde, bekende na zijn arrestatie al na tien minuten aan zijn advoc…
Marianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesMarianne Vaatstra – Mediacircus rond het procesOp 27 februari 2013 verschijnt de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra, Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst vo…
Koopgedrag van consumentenKoopgedrag is het gedrag dat consumenten vertonen wanneer zij kopen. Een succesvol marketingbeleid is gericht op de beho…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ytzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Friesch dagblad
  • Leeuwarder Courant 2 april 2015
  • www.welingelichtekringen.nl
  • www.rtvnoordoost-friesland.nl
  • http://www.blikopnieuws.nl/2015/jasper-s-moet-duizenden-euros-schadevergoeding-betalen-aan-vader-marianne-vaatstra geraadpleegd op 11 februari 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.