Hoe is het salaris geregeld bij zwangerschapsverlof?

Hoe is het salaris geregeld bij zwangerschapsverlof? Ben je zwanger, dan heb je voor en na het bevallen wettelijk gezien recht op zwangerschapsverlof. Dat houdt in dat je niet hoeft te werken, maar wel recht hebt op loon. Je salaris wordt namelijk netjes conform het arbeidscontract doorbetaald. Toch is het zo dat het salaris niet wordt betaald door de werkgever, maar via de werkgever een uitkering wordt aangewend. Ben je zwanger dan heb je recht op een uitkering! Vanaf welk moment kun je met verlof en hoe is het salaris bij zwangerschapsverlof geregeld?

Salaris bij zwangerschapsverlof


Zwanger en nu?

Indien je zwanger raakt gedurende je werkende bestaan dan heb je recht hebt op een ziektewetuitkering voor zwangere vrouwen. Je hebt daarbij enige ruimte om zelf te beslissen hoe en wanneer je van je uitkering gaat gebruikmaken. Dat is uiteraard afhankelijk van de mogelijkheden binnen je eigen baan in combinatie met hoe je je voelt. Daarnaast kan het zijn dat je bij je werkzaamheden in contact komt met stoffen of werkomstandigheden, welke ongunstig kunnen zijn voor de ongeboren vrucht. Ben je zwanger en werk je met gevaarlijke stoffen of situaties dan wordt het snel tijd dat je de werkgever informeert om snel aangepast werk te doen. Daarnaast heb je voor en na je bevalling voldoende gelegenheid om tot rust te komen juist omdat je met verlof kunt gaan.

Wat gebeurt er met je salaris?

Heb je een baan en ga je met zwangerschapsverlof dan heb je recht op volledige compensatie van je loon. Het is in de wet geregeld dat je niet in loon achteruit mag gaan. Indien je werkgever anders beweert dan is dat onjuist aangezien de overheid juist regelt dat je loon wordt doorbetaald. Die zekerheid heeft iedere zwangere vrouw als zij met zwangerschapsverlof gaat. Het wordt doorbetaald zowel de periode voor als na de bevalling. Dat wordt ook wel de bevallingsherstelperiode genoemd. Zodoende weet je als zwangere dat je altijd voldoende loon hebt.

Hoe lang en wanneer verlof?

Het verlof voordat je uitgerekend bent moet minimaal vier tot maximaal zes weken van tevoren ingaan. Dat houdt op basis van de uitgerekende bevallingsdatum in dat je reeds tijdig je werkgever moet informeren op welk moment je vrij gaat nemen. Je hebt voor het verlof totaal zestien weken de tijd, waarvan dus minimaal tien weken voor herstel. Mocht het onverhoopt voorkomen dat je later dan de uitgerekende datum gaat bevallen dan heb je eveneens recht op die tien weken verlof.

Aanvragen uitkering voor salaris bij zwangerschapsverlof

In principe moet je het verlof aanvragen twee weken voordat je feitelijk met verlof wilt gaan. Dat doe je normaal bij je werkgever. Daartoe moet je een zwangerschapsverklaring aanleveren, waarmee wordt aangetoond op welke datum je bent uitgeteld. De werkgever kan op basis daarvan bij het UWV een uitkering aanvragen conform de WAZO. Normaal merk je daar verder niets van en kun je gewoon op de afgesproken termijn met verlof gaan. De werkgever wordt via de uitkering gecompenseerd en jij krijgt je gewone loon gedurende die periode doorbetaald.

Ziekte na verlof

Het komt vaak voor dat complicaties van de bevalling bijkomende klachten geeft, waardoor de herstellende vrouw nog niet terug naar de werkplek kan gaan. Er kan namelijk sprake zijn van bekkeninstabiliteit en andere problemen, waardoor extra hersteltijd nodig is. Daarnaast kunnen er andere complicaties tijdens de bevalling zijn voorgevallen. Oftewel men moet aanvullende tijd hebben om verder te herstellen alvorens weer aan het arbeidstraject kan worden meegedaan. Men komt daardoor dus in de ziektewet. Ook in dit geval heeft de vrouw nog tot op een jaar recht op het laatstverdiende loon per maand. Oftewel je bent verzekerd van inkomen tot het moment dat je voldoende bent hersteld. Let wel dat de Wet Verbetering Poortwachter voorschrijft dat men deels vervangend werk kan krijgen passend bij de capaciteiten van de herstellende vrouw. Het kan dus zijn dat je tijdelijk minder zware taken moet uitvoeren. Daartoe heeft de werkgever eveneens de verplichting om gepaste taken binnen het bedrijf te vinden. Afhankelijk van de arbeidsongeschiktheid krijg je naar ratio een uitkering.

Zwangerschap en ontslag

Niemand mag worden ontslagen met als reden de zwangerschap. Daarnaast geldt dat een ontslag niet binnen twaalf weken na de bevalling mag voorvallen. Toch zijn er uitzonderingen op de regel. Het kan namelijk zijn dat:
  • er sprake is van een faillissement, waarbij de gehele organisatie in een keer op straat komt te staan;
  • de vrouw in kwestie iets op de werkvloer heeft gedaan, waardoor ontslag met dringende reden onvermijdelijk is geworden;
  • de vrouw zelf aangeeft dat zij voor het kind wil gaan zorgen en ontslag neemt.
Behoudens deze redenen kan het dus niet voorkomen dat je als vrouw gedurende het zwangerschapsverlof ontslagen wordt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofVragen over zwangerschapsverlof en bevallingsverlofZwangere werkneemsters en zelfstandigen hebben recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Ook werkneemsters met b…
Zelfstandig en Zwanger: de ZEZ-uitkeringZelfstandig en Zwanger: de ZEZ-uitkeringAls vrouwelijke zelfstandige heb je sinds juni 2008 recht op een zwangerschapsuitkering. Dit betaalde verlof wordt onder…
Recht op verlof voor ouders - zwangerschapsverlofVoor gezinnen met jonge kinderen, of die kinderen krijgen, zijn er extra regelingen in het leven geroepen. Het zwangersc…

Werken als koerierWerken als koerierEr is een groeiend aantal koeriersbedrijven. Dit komt omdat er steeds pakketjes worden verstuurd. Dit heeft te maken met…
Netmeeting en etiquette: vergaderen over het netNetmeeting en etiquette: vergaderen over het netIn veel bedrijven gebeurt het al, vergaderen over het net. Dit bespaart kosten en maakt het voor thuiswerkende collega's…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwangerschaps-_en_bevallingsverlof
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.