Het Rosslyn kapel Mysterie en de schat van de Tempeliers

Het Rosslyn kapel Mysterie en de schat van de Tempeliers Rosslyn kapel lijkt te zijn gebouwd als verwijt van de verdoemde Orde der Tempeliers naar de Katholieke kerk toe. Was de kapel ook een verzamelplaats voor de schatten van de Tempeliers die door de jaren heen herverzameld werden na het teniet gaan van de Orde?

De raadselachtige bouw van een kapel

De bouw van de Roslyn kapel werd tussen 1441 en 1446 begonnen. Het is moeilijk om aan te geven wanneer de bouw van de kapel aanving: de eigenaar van de grond waar de kapel op moest komen te staan en het kasteel Roslin iets verderop, William St.Clair (1484) nam vanaf 1441 een groep metselaars aan, maar er werd pas zichtbaar met de bouw van de Rosslyn kapel begonnen in 1446. Zijn lichaam werd na zijn dood in 1484 bijgezet in de crypte van de kapel. De kapel was onvoltooid maar William's opvolger Oliver St. Clair bouwde de kapel niet verder af. Het heeft daarna nog enkele eeuwen geduurd voordat de kapel weer in gebruik werd genomen en gerenoveerd c.q. gedeeltelijk afgemaakt.

De St. Clairs werden nog wel Grootmeesters voor de Orde van Vrijmetselaars voor Schotland vanaf de 17e eeuw, maar hun interesse voor de kapel leek weg. Terwijl de kapel oorspronkelijk leek te zijn gebouwd als een symbool van aanklacht van de verdoemde Orde van Tempeliers die later werd verondersteld 'over te zijn gegaan' in de Orde van Vrijmetselaars.

Het Louvre

Nadat de Orde van Tempeliers bij Philips IV van Frankrijk in ongenade viel in 1307 werd het kasteel het Louvre het nieuwe onderkomen van de koninklijke schatkist. Het hoofdkwartier van de Tempeliers waar de schatkist oorspronkelijk werd bewaard werd gesloten.
Het kasteel het Louvre werd in 1190 gebouwd door Philips II van Frankrijk als verdediging tegen de Vikingen die varend op hun longboats via de Seine Parijs aanvielen. Charles V(1338-1380) maakte van het slot zijn paleis en bracht er 12.000 van zijn verzamelde boek(rol) manuscripten onder. Pas in de tijd van Catherina de Medici (16e eeuw) werd het Louvre verder uitgebouwd.
In de tijd van de Zonnekoning in de 17e eeuw was het Louvre een paleis.

Geschiedenis 1314 tot 1484 met betrekking tot de schat van de Tempeliers

 • 1314 Dood van de Grootmeester van de Orde van Tempeliers op de brandstapel en dood van Philips IV, zijn antagonist. Tevens dood van Paus Clement V, die te laf was om de Tempeliers in bescherming te nemen.
 • 1316 Na twee jaar 'niets' verkiezing van een nieuwe paus: Johannes XXII. Hij was Paus van 1316-1334. Het is mogelijk dat hij de naam Johannes heeft gekozen omdat de gelden van de Tempeliers werden overgedragen aan de Orde van Hospitaalridders die Johannieten waren.
 • 1316 Dood van Louis X op 26-jarige leeftijd die zijn vader Philips IV had opgevolgd. Louis X was al net zo inhalig als zijn vader als het om geld ging. Zijn zoontje Jean geboren na de dood van Louis X stierf na 5 dagen, zodat zijn broer Phillips V de troon via allerlei chicanes overnam omdat hij niet de echte erfgenaam was.
 • 1317 Philips V (1289-1322) wordt gekroond tot Koning van Frankrijk. Zijn overleden broer Louis X had nog een dochter toen hij stierf en zij had koningin van Frankrijk moeten worden. Philips V beriep zich op een oeroude Salisch Frankische wet waarin stond dat alleen mannen de troon konden overeven. Dit werkte later tegen hem: toen hij stierf erfden zijn dochters de troon ook niet en hij had geen zoon.
 • 1319 Afzetting van Foulques de Villaret als Grootmeester van de Orde van Hospitaalridders, die in 1312 de bekende revenuen van de Orde der Tempeliers had gekregen. Ondanks de overdracht van de gelden van de verdoemde Orde der Tempeliers aan deze orde waren de Hospitaalridders ernstig in de schulden geraakt door de Villaret's en de Hospitaalridders' expansie drang.
 • 1322 Dood van Philips V. Hij wordt opgevolgd door zijn broer Charles IV (1294 - 1 februari 1328) Zijn dochters erven de troon niet vanwege Philip's eigen 'chicanes toen hij zelf de troon greep.
 • 1322 Ludwig von Bayern van het Heilig Roomse Rijk, opvolger van Hendrik VII versloeg zijn tegenstander Frederik de Schone in 1322 bij de Slag van Mühldorf. Dit was belangrijk voor de Hospitaalridders: Ludwig en de Fransen waren geen vrienden.
 • 1322 Paus Johannes XXII verleent de Hospitaalridders het recht om (land-goederen) te verkopen om hun schulden af te kopen. Johannes XXII had blijkbaar weinig voordeel van zijn alliantie met de Franse vorsten, de Johannietse Hospitaalridders stonden aan de rand van een faillissement. Hetgeen de kwaadaardige Philips IV had gedeeld met de Hospitaalridders van de goederen en gelden van de Tempelridders was blijkbaar minimaal geweest.
 • 1323 Aanloop tot de 100-jarige oorlog met Engeland. Edward van Engeland (1327) weigert hommage te geven aan Charles van Frankrijk.
 • 1325 Dood van Charles van Valois, 4e zoon van Philips IV: Zijn vader was een koning, hij was de oom van koningen, zwager van koningen en zijn zoon zou koning zijn, maar hij zou zelf nimmer de koningskroon dragen. Hij was tegen de marteling van de Tempeliers na hun gevangenneming in 1307 en deed de vloek van de Tempeliers uitkomen door zijn vader's kamerheer en eerste minister Enguerrand de Marigny te laten ophangen in 1315.
 • 1329 Robert de Bruce, koning van de Schotten sterft. Robert de Bruce was in 1306 door de marionet-paus Clemens V geëxcommuniceerd. Robert de Bruce was daarvan niet onder de indruk en kroonde zichzelf in 1307 tot koning van Schotland. Hierdoor werd Schotland een belangrijke vrijhaven voor in de rest van Europa opgejaagde Tempeliers. Het is mogelijk dat in deze tijd de Orde van Vrijmetselaars werd opgericht, in het geheim, als opvolger van de verdoemde Orde van Tempeliers. Zij kwamen pas aan het eind van de 16e eeuw daarover naar buiten.
 • 1329 De Hospitaalridders maken gebruik van het edict van de paus dat ze goederen mogen verkopen om hun schulden te derven.
 • 1335 Philip de Thame prior in Engeland van de Hospitaalridders 1335 1353. Het blijkt dat de Hospitaalridders een enorme hoeveelheid onroerend goed bezaten in Engeland.
 • 1356 Geoffroi de Charny, gedood bij de slag van Poitiers. Geoffroi de Charny schreef boeken over de betekenis van ridderlijkheid. Zijn grootvader was een beroemd Tempelier.
 • 1357 De weduwe van de ridder Geoffroi de Charney, kleinzoon van de rechterhand van Jacques de Molay, de Grootmeester van de Tempeliers, die beide in 1314 stierven op de brandstapel, laat de lijkwade van Jezus Christus zien in een kerk in Lirey (Frankrijk) in de buurt van Troyes. De lijkwade was onderdeel van de relekwiëen van de Tempeliers.
 • 1418 Humbert de Villersexel, graaf van Rocheen ( 1437) echtgenoot van Marguerite de Charny brengt de lijkwade over naar zijn kasteel Montfort. Marguerite was de weduwe van een baron de Bauffremont, een familie met Hospitalierridder sympathieën. Verondersteld wordt dat ze de lijkwade meenam in haar tweede huwelijk, overgeërfd van haar over-overgrootvader Geoffroi de Charny.
 • 1444 Strijd om Rhodos: Hospitaalridders versus Sultan van Egypte. De Hospitaalridders slagen erin om de Egyptenaren van zich af te slaan.
 • 1452 verkoop van de lijkwade van Jezus door Marguerite de Charny in ruil voor een kasteel in Varambon en een aanzienlijke hoeveelheid geld aan Hertog Louis van Savoye. Interessant aspect is dat hij was getrouwd met Anne de Lusignan, (1419 1462), dochter van de koning van Cyprus Janus de Lusignan die tevens titulair koning was van Jeruzalem!
 • 1453: Sultan Mehmed II verovert Constantinopel en verslaat het Byzantijnse Rijk.

Waar ging de schat van de Tempeliers naartoe?

Verhuizing van de koninklike schatkist

De koninklijke schatkist van Philips IV ( 1314) bevond zich in de Tempel van de Tempeliers in Parijs. Aangezien de schatkist als leeg mocht worden beschouwd door Philip's IV spilzucht en zijn geld verslindende conflicten o.a. met Engeland en Vlaanderen moet verondersteld worden dat het zijn onderpanden waren die door de Tempeliers werden bewaard (Koninklijke regalia, kronen etc.). Philips had alleen maar gigantische schulden aan de Orde van Tempeliers. Het is bekend dat de koninklijke schatkist naar het Louvre werd verplaatst een destijds enorm goed verdedigbaar kasteel.

Overdracht aan de Hospitaalridders

De veronderstelling was dat de gelden en bezittingen van de Tempeliers in 1309 werden overgedragen aan de Hospitaalridders.
Echter gingen de Hospitaalridders bijna failliet in het jaar 1322, als zij geen bijdragen hadden gehad van benefactors uit het Heilige Roomse Rijk en Oostenrijk. Het is dus duidelijk dat de Hospitaalridders wel iets hadden gehad, maar niet zoveel dat hun Orde er oorlog van kon voeren.

Na de dood van een Tempelier sympatisant

Als geloof moet worden gehecht aan de zogenaamde Rooslijn die van ongeveer Carcassonne (dichtbij het geheimzinnige Rennes-le-Chateau) over het Louvre naar Rosslyn liep dan zou daarin een pad kunnen zijn gezien om de schat onder te brengen in de plaats Temple in Scotland, of dicht in de buurt ervan.

Het is wel toevallig dat na degene die de lijkwade van Christus (een heilig reliek van de orde der Tempeliers) in zijn bezit had in de 15e eeuw stierf : Humbert de Villersexel, graaf van Rocheen ( 1438) in de zelfde tijd William St. Clair besloot Rosslyn kapel te bouwen (aanvang 1441 en 1446) met daaronder een copie van de ondergrondse gangen, bergplaatsen en gewelven zoals Salomo die had ontworpen in ongeveer 1000BC. Salomo had een ondergronds gangenstelsel ontworpen voor als er vijanden voor de poort van Jeruzalem stonden en hij een snelle bergplaats nodig had voor zijn rijkdommen.

De weduwe van Humbert de Villersexel had duidelijk niet veel geld geërfd: zij verkocht de lijkwade van Christus voor een fortuin en een kasteel aan Louis de Savoie die met de dochter van de titulair koning van Jeruzalem was getrouwd. Als de Villersexel geweten had van de schat van de Tempeliers deelde hij die wetenschap niet met zijn eigen vrouw. Overigens werd de Villersexel dood verklaard nadat hij in 1437 verdween.

Herverzamelijng van de schat

Alhoewel het al een eeuw geleden was dat de Orde was omgebracht: het was duidelijk dat er nog steeds Tempeliers-sympatisanten vertoefden in Frankrijk (vooral in Aquitanië) en in Schotland.

Het is bijzonder aannemelijk dat de Tempeliers' schatten werden vervoerd en herverzameld onder de Rosslyn kapel.
Het is tevens duidelijk dat de schat daar niet is blijven liggen: na de dood van William St. Clair in 1484 had niemand meer interesse in de kapel, zelfs zijn eigen erfgenaam niet.

De conclusie kan geen andere zijn dan dat de schat, na te zijn verzameld in Rosslyn een nieuwe bestemming heeft gevonden.
Stemmen gaan op voor Oak-eiland in Nova Scotia, waar Coptische (Egyptisch Christelijke) inscripties werden gevonden in een diepe put. Het geheim is echter nog steed niet ontrafeld.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Rosslyn kapel mysterie: een schateiland in Nova Scotia?Werd de verdwenen schat van de Orde van Tempeliers in de 15e eeuw naar Oak-eiland verscheept? Is dat mogelijk?
Nova Scotia: natuur, wandelen en watersportNova Scotia: natuur, wandelen en watersportWil ik voor een reisreportage naar Nova Scotia, is de vraag. Naar wát? Nova Scotia, in Canada. Nooit van gehoord. Maar d…
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
Nova Scotia Duck Tolling Retriever of kortweg de tollerEen ras dat de laatste jaren steeds populairder is in Nederland is de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. De hond staat…

'Agora' een film over Hypatia, een vroege feministe'Agora' een film over Hypatia, een vroege feministeDe film Agora is een bijzondere film in zoverre dat de film het vroege Christendom in de 4e eeuw om zijn starheid en gew…
Nostradamus en de dreiging voor George W. BushIn 2001 werd een voorspelling ontdekt die betrekking leek te hebben op de toenmalige president George W. Bush, tegelijke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mike Pennington, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/John_XXII
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_X_of_France
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_X_of_France
 • http://en.wikipedia.org/wiki/John_I_of_France
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_IV_van_het_Heilige_Roomse_Rijk
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_VII_van_Luxemburg
 • http://fr.wikipedia.org/wiki/Suaire_de_Turin
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_I_van_Schotland
Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 02-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.