Het Rosslyn mysterie: de vergissing van Dan Brown

Sinds het boek van Dan Brown is het belang van de Rosslyn kapel gebouwd op het feit dat ze haaks ligt op de rooslijn: de oude Parijse nul meridiaan. De roos wordt in verband gebracht met Maria Magdalena en mogelijk de Graal. Maar is dit inderdaad zo?

De Rosslyn kapel

Dicht bij Edinburgh in Schotland ligt bij het kasteel Roslin dat eeuwenlang heeft toebehoord aan de Barons van Roslin een kapel die als mysterieus wordt beschouwd door zijn ligging, het grond-ontwerp en de soms bizar aandoende sculpturen in en buiten de kapel. De aanvang van de bouw van de kapel was tussen 1441 en 1446. De bouwer en misschien ook gedeeltelijk de ontwerper van de kapel was William St. Clair, 11e baron van Rosslyn. Er zijn vrij veel aanwijzingen dat de 11e Baron St. Clair dichte connecties had met de in 1312 door een marionet-paus van Philips IV van Frankrijk ontbonden en verdoemde Orde van Tempeliers.

De Rosslyn kapel en Dan Brown

In zijn boek 'de Da Vinci Code,' (uitgekomen in het begin van dit millenium) neemt Dan Brown de naam van Sophie St. Clair als uitgangs punt voor zijn plot. Er is een geheim en dat geheim is gecodeerd opgeschreven door haar grootvader. Stervend zendt hij haar op een zoektocht die eindigt in de kapel van haar voorvaderen de St. Clairs: Rosslyn kapel. Volgens Dan Brown ligt de kapel op de rooslijn van de oude, door de Fransen ingestelde 0 Meridiaan die over Parijs loopt. Dan Brown impliceert dat er sprake is van een schat die te maken heeft met de heilige Graal, met Maria Magdalena en met Sophie.

De code van Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci (15 april 1452 - Amboise, 2 mei 1519) wordt verondersteld een Grootmeester van de Priorij van Sion geweest te zijn volgens het boek van Dan Brown. De Priorij van Sion is een vervolg op de in 1312 opgedoekte Orde van Tempeliers. Hierdoor had Leonardo inzage in enkele grote geheimen uit de kerkgeschiedenis. Het grootste geheim: het huwelijk van Maria Magdalena drukte hij uit in zijn afbeelding van het Laatste Avondmaal. Rechts van Jezus Christus zit niet zijn favoriete discipel Johannes, maar zijn vrouw Maria Magdalena. Leonardo geeft dat nog eens expliciet aan door de V-verhouding tussen Jezus en Maria Magdalena: de uitdrukking van goddellijke spiritualiteit van twee personen uiteindelijk verenigd in een lichaam.

Vanwege de afwezigheid van een drinkbeker waarmee Jezus uitdrukking gaf aan brood en wijn: lichaam en bloed van Jezus veronderstelt Dan Brown dat de Graal niet bestaat uit een drinkbeker gebruikt door Jezus gedurende het Laatste Avondmaal, maar dat het de symbolische betekenis is van de Sang-Real: het bloed van de koninklijke lijn. (Jezus- Maria Magdalena naar hun dochter Sarah die getrouwd was met een West-Frankische koning en zo de goddellijke lijn doorgaf via de lijn van de Merovingen.) Om de echte Graal te vinden moet de oude Rooslijn gevolgd worden die volgens Dan Brown eindigt in de Rosslyn kapel van de St. Clairs.

De Rooslijn

In 1634 besloot Lodewijk XIII op instignatie van kardinaal de Richelieu, dat de meridiaan die iets ten oosten van Parijs liep voortaan zou worden aangeduid als de 0 Meridiaan, de lijn die liep van Zuidpool tot Noordpool van de wereld. Hoewel de naam Roos vaak wordt verondersteld te zijn gebruikt in verband met Maria Magdalena en deze 0 Meridiaan, betekent 'roos' hier niets anders dan de exacte doorsnede van een kompasroos. Een kompasroos bestond in zijn heel oude vorm uit vier bladen en in zijn Renaissance vorm uit 32 bladen die allen de windrichting aan geven.

De Rooslijn en Roslin

Alhoewel op het eerste gezicht de vergelijking met Rose line ( Roos lijn) en Roslin, het kasteel en de naam van de barons op zich frappant mag zijn te noemen is er waarschijnlijk toch een heel andere verklaring te vinden voor de naam Roslin:
  • De eerste baron van Roslin leefde van voor 1028 tot 1070. De naam Roslin moet dus minstens vanaf 1028 hebben bestaan.
  • Het kompas komt officieel pas in 1190 naar Europa. Het was een uitvinding van de Chinezen vanaf ongeveer het jaar 200AD
  • De Chinezen kenden de roos, maar een roos bestaat uit minstens 5 bladen. Dit is weer in overeenstemming met de Chinese filosofie van Hemelse Streken.
  • Het is mogelijk dat de Vikingen reeds gebruik maakten van een kompas-achtig voorwerp. Echter de Vikingen kenden de roos in het algemeen niet.
  • De 0 Meridiaan met Rooslijn werd pas vanaf 1634 gebruikt. Dit is vele jaren na de investituur van de Baron van Roslin(1028) en na de bouw van de kapel (1441).

Een andere verklaring voor Roslin

In 1997 ontdekte Tom Graham dat er een lijn loopt vanaf ongeveer Roslin kasteel, maar precies vanaf de Rosslyn kapel, tot aan de 'dubbel gehoornde' berg die in de volksmond in dat deel van Schotland bekend staat als 'Arthur's Seat '(Arthur's zetel.)
Vanaf Artur's Seat loopt een denkbeeldige lijn direct naar de Poolster, Polaris.

Waarom heet de gehoornde berg Arthur's Seat?

Als je de lijn trekt van Roslin tot aan de Poolster dan passeer je door Arthur's Seat. Polaris of de Poolster (alpha Ursae Minoris) is de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Beer (Ursa Minor). De Vikings waren grote zeevaarders die van primitieve voorwerpen gebruik maakten om hen de weg te wijzen door de zeeën en ze maakten gebruik van de sterren. Als de Poolster Urs (de beer) was en men keek 'At Urs' dan kom je al dicht bij de verklaring van de naam Arthur's. Binnen het bestek van de geschiedenis nog het volgende: de naam Arthur's Seat kan pas na de 12e eeuw in gebruik zijn geraakt, omdat voor die tijd wel overleveringen over koning Arthur bestonden, maar er nog geen letter over hem op papier stond. Schotland lag ook bijzonder ver weg in die tijd van Wales, waar zich legenden over Arthur en Merlijn ontwikkelden. De originele naam At-Ur lijkt dus de meest logische.

De lijn die liep van Roslin door Arthur's Seat, was line of linie (ook in Norse of Vikingtaal): derhalve inderdaad het woord lijn. De 'Ros' was in Vikingstaal niet anders dan: het paard. De Rosl was ook de ridder op het paard. Er is hier dus sprake van : de rechte lijn die een ridder op zijn paard volgt: regelrecht naar de Poolster.

Het paard met de schat?

De Vikings kennen een groot aantal paarden in hun overlevering, waarvan de meesten in staat zijn om te vliegen: de paarden konden volgens de Vikings dus van Roslin door Arthur's Seat naar de Poolster vliegen die aan de poort van het Hemelgewelf staat. De Vikings kennen heel wat paarden-namen. De meeste paarden zijn echter niet specifiek aan een Noorse god toegewezen. Een van de weinige paarden die aan een godheid was toegewezen was het paard Grani. Grani behoorde aan Sigurd die met een schatkist op de rug van het paard ten hemelen ging nadat hij de grote draak Fafnir had verslagen en van zijn schat had beroofd.

Waar verwijst Rosslyn dan naar?

Is er dus toch sprake van de verwijzing naar een schat? Men zou het bijna denken. De Rosslyn kapel vertoont vrij veel aanwijzingen dat het is gebouwd in sympathie voor de Orde van de Tempeliers. In tegenstelling tot de naam van het kasteel van Willem St. Clair' Roslin' werd de kapel Rosslyn genoemd. Ross is de officiele Vikingnaam voor een ros: een paard. Ten aanzien van Vikingnamen etc. moet men wel in gedachten houden dat William St. Clair niet alleen de 11e Baron van Roslin was maar ook nog eens Earl van Orkney, dat zich oorspronkelijk in Noorse (Viking) handen bevond. We kunnen daarom wel stellen dat Rosslyn verwijst naar de richting van een schat maar niet naar Maria Magdalena. Rosslyn heeft meer heidense dan kerkelijke verwijzingen. Rosslyn kapel is ook een groot verwijt naar de Katholieke kerk met betrekking tot haar verdoeming van de Orde der Tempeliers. Dat is op zich een grote ontdekking!

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Da Vinci CodeDe Da Vinci CodeDe Da Vinci Code is dé bestseller waardoor Dan Brown op de kaart werd gezet. Het boek is inmiddels verfilmd en bijna ied…
Meridianen, ijkpunten voor tijd- en plaatsbepalingReeds aan het begin van onze jaartelling bracht Claudius Ptolemaeus (87-150 n.Chr.) de tot dan toe bekende wereld in kaa…
BMW – Vestigingen van de fabriekenBMW – Vestigingen van de fabriekenBMW is een van de grootste producenten van auto’s in Europa. Begonnen als fabrikant voor vliegtuigmotoren is BMW uitgegr…
Indeling aarde in lengtegraden en breedtegradenIndeling aarde in lengtegraden en breedtegradenOrdenen is voor velen een natuurlijke behoefte. De een misschien iets meer dan de ander maar de meeste mensen hebben toc…

Nostradamus en Osama Bin LadenNostradamus en Osama Bin LadenNostradamus was een profeet uit de 16e eeuw, die in staat was om heel wat schokkende en onthullende situaties te voorspe…
De man met de hamer: Europa's grootste Islam bestrijderDe man met de hamer: Europa's grootste Islam bestrijderIn de donkere Middeleeuwen leefde een man met visie: Karel Martel. Hij begreep als geen ander het gevaar van de opkomst…
Bronnen en referenties
  • http://www.danbrown.com/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Meridian
  • http://nl.scoutwiki.org/Kompasroos
  • http://unicorngeometrics.blogspot.com/2007/06/arthurs-seat-roseline.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Poolster
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Polaris
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Grani
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Fafnir
Reacties

Rob, 15-06-2014
Heb Dan Brown er nog eens op na geslagen maar als ik alles snap heeft hij het over een roos lijn die over rosslyn loopt en verder over de glastonbury tor. Later gebruikt hij de Parijse rose ligne om de plaats van de graal te vinden in het Louvre. Hij maakt geen connectie met die twee lijnen Reactie infoteur, 21-06-2014
Dit is de moeite waard om na te checken. Ik ging ervan uit dat de Rooslijn de lijn was die vanuit Parijs via Rosslyn liep.
Als ik het heb gevonden zal ik u dat schrijven.
Het is inderdaad waar dat er meerdere rooslijnen bestonden in de loop der tijd.

Hermesse

Marc, 23-01-2012
Enkele dingen vind ik heel onduidelijk:
U schrijft:"… Rosslyn kapel gebouwd op het feit dat ze haaks ligt op de rooslijn: de oude Parijse nul meridiaan."
Hoe kan een punt haaks op een lijn liggen? Ik kan ieder punt op de aarde nemen en van daaruit een haakse lijn naar de Parijse nul meridiaan, de greenwich meridiaan en iedere willekeurige lengtecirkel tussen de polen nemen. Wat wordt hier nu bedoeld? Wat is hier zo bijzonder?

Dan schrijft U: "… Dat er een lijn loopt vanaf ongeveer Roslin kasteel, maar precies vanaf de Rosslyn kapel, tot aan de 'dubbel gehoornde' berg…
Maar wat betekent dit? Er loopt ook een lijn vanuit mijn huis naar roslin kasteel, dat betekent nog niet dat er iets mysterieus aan de hand is met mijn huis. Waarom is deze lijn zo bijzonder? Waarom deze lijn en niet een lijn vanuit een ander belangrijk punt?
Een hoop onduidelijkheid die opheldering vraagt. Graag duidelijke taal. Het mysterie zit hem nu niet in het verhaal maar in het klakkeloos citeren zonder zelf af te vragen wat dit allemaal betekent. Reactie infoteur, 25-01-2012
Geachte mijnheer Marc,
Dank u voor uw reactie. Het zal inderdaad niet even duidelijk zijn wat ik bedoel met de door u aangehaalde zinnen. Mijn excuses daarvoor. Ik kan af en toe te beknopt zijn om binnen het kader van mijn artikelen voor Info.nu te blijven.

Wat ik bedoelde te zeggen is dat de kapel van Roslin niet Noord-Zuid, gelijk met de loop van de Rooslijn is gebouwd, maar dat op het gegeven punt waarop de kapel zich bevindt op de Rooslijn er blijkbaar voor gekozen is om de kapel West-Oost te bouwen, zodat de kapel a.h.w. een kruis vormt met haar punt op de Rooslijn. Of dat betekenis heeft weet ik niet. Je zou kunnen veronderstellen dat de kapel wijst in de richting waar de schat naartoe is gebracht, het toen nog niet bekende Canada. (Dit is mijn eigen veronderstelling.)

Ik weet nog steeds niet waarom de kapel op een lijn is gebouwd die eeuwen later de Rooslijn zou gaan heten. Het kan heel goed zijn dat er al een 'Rooslijn' bestond in de 11e eeuw, maar daar zijn weinig feiten over bekend, behalve die ik aangeef in het artikel.
Dat de kapel Roslin heet is dus toeval? Ik betwijfel het.

Blijkbaar kenden de Angel-Saksen en de Schotten een zelfde soort lijn die door hun land liep, misschien een lijn die via het 'Rooslijn gegeven' eindigde in de richting van Ursa.

Het is inderdaad zo dat de lijn van Roslin door de helft van de gehoornde berg loopt die Arthur's Seat wordt genoemd.
De 'gehoornde berg' is blijkbaar een berg die door zijn twee toppen eruit ziet als de bovenkant van de kop van een stier. Onderzoekers schijnen daar waarde aan te hechten: de lijn loopt middendoor de gehoornde berg naar de ster Ursa.

Ik probeer de naam Arthur's Seat ethymologisch te verklaren door de veronderstelling dat het hier oorspronkelijk gaat om At-Ur's Seat. De legendarische Koning Arthur kwam immers nooit zo ver Schotland in, voor zover we weten en er is geen enkele reden te bedenken waarom de toenmalige Schotten van voor de 11e eeuw de gehoornde berg Arthur' s Seat zouden noemen.

Wat er uiteindelijk aan de hand is:
Er bestaat een Rooslijn die pas in de 17e eeuw openbaar werd gemaakt door de Fransen, die bijna loopt vanaf het geheimzinnige Rennes-Le-Chateau to over Arthur's Seat in Schotland en die vanuit Roslin wijst naar de ster Ursa.
Hoe het mogelijk is dat de eerste Baron van Roslin een naam draagt die misschien ethymologisch te verklaren is naar Roseline, Rose-linge is nog onbekend.

Dat er daarna in de 14e eeuw een gebouw genaamd Roslin Chapel verschijnt dat door een 21ste eeuwse schrijver als bijna oplossing wordt voorgesteld voor een geheim dat te maken heeft met de kruisridders is intrigerend. Vooral omdat de kapel waarschijnlijk te maken heeft met de verdwenen schat van de uitgeroeide kruisridders.
In mijn artikel: 'de vergissing van Dan Brown' wil ik eigenlijk alleen maar aangeven dat het sailliante gebruik van de Rooslijn in zijn boek historisch incorrect is en probeer ik te zoeken naar wat het dan allemaal wel kan zijn geweest.
Klakkeloos citeren doe ik niet. Alles in dit artikel is, hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken, onderdeel van mijn eigen research.
Dank u in ieder geval voor uw kritische opmerkingen, het betekent dat u het artikel met belangstelling heeft gelezen.
Hoogachtend,
Hermesse James.

Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 01-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.