Waarom eten katholieken vis op vrijdag?

Waarom eten katholieken vis op vrijdag? Waarom eten katholieken vis op de vrijdag? Die vraag wordt in dit artikel beantwoord. In katholieke gezinnen is het erg lang gebruikelijk geweest om op vrijdag vis op het menu te zetten. En ook nu zijn er bisschoppen die oproepen om dat te blijven doen. Waarom eten katholieken vis op vrijdag? En eten katholieken nu nog steeds vis op vrijdag?

Vis eten en matigen - Jezus die op vrijdag aan het kruis is gestorven

Vis eten op vrijdag heeft te maken met het feit dat de vrijdag een dag is om je te matigen in het katholieke geloof. Dit schept ruimte en aandacht voor de gedachtenis aan Jezus die op die dag aan het kruis is gestorven.

Wat is de Goede week

In de Goede week wordt vooral het feit herinnerd dat Jezus aan het kruis stierf. De week wordt goed genoemd omdat daarin het goede leven van Jezus wordt bedacht en dus niet alleen zijn sterven. Het goede leven waarin hij als voorbeeld diende in woorden en daden. Tijdens zijn laatste maaltijd met zijn leerlingen zei Jezus: Ik heb jullie een voorbeeld gegeven, wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen.” De Heilige Geschriften leren daarbij kiezen uit goed en kwaad, tussen leven en dood. Daarbij staat het Goede Leven voor leven vanuit de Ander, voor rechtvaardigheid en naar vrede en verzoening. Liefde zegeviert daarbij boven regels en wetten.

Betekenis van water in de Bijbel

In de Bijbel heeft water meerdere betekenissen. Aan de ene kant is het vernietigen (zoals bij de Zondvloed), maar het is tevens een bron van leven. Zonder water kunnen mensen namelijk niet bestaan.

Ichtus

Een vis herinnert bovendien ook nog op een andere manier aan Jezus. De letter van het Griekse woord voor vis is ichtus. Maar het zijn ook de beginletters van Iosus, Christus Theou Iosus Soter. Dit is de korte geloofsbelijdenis Jezus, Christus, Gods Zoon, Verlosser.

Vis herinnert aan Jezus

Vis herinnert verder ook aan het leven van Jezus. Mensen zagen hem als een vis die in het doodswater kon leven. Verder is de vis het beeld van de gedoopten. Zoals een vis alleen in het water kan leven, krijgt een gelovige door zich te laten dopen nieuw leven.

Vis in de vastentijd

In de vastentijd werd vaak vis gegeten dat het vlees kon vervangen. Vaak was dat gezouten vis want diepvriezers waren er in die tijd nog niet. Bovendien was er in de winter weinig aanvoer van verse vis. De meest gegeten vissoort was in die tijd kabeljauw. Dit is een vissoort die weinig vet bevat en daarom gemakkelijk te drogen en te zouten is. Ook haring werd veel gegeten, maar dan in het zuur. Omdat haring wel veel vet heeft, is de vissoort moeilijk te drogen, maar in zuur gaat dat wel. Tegenwoordig is kabeljauw trouwens moeilijker te verkrijgen door de overbevissing.

Vis vraagt minder van het milieu dan vlees

Vis is een milieuvriendelijker alternatief dan vlees. Voor een kilo vis is veel minder plantaardig voedsel nodig dan voor een kilo vlees. De katholieke oproep om eens in de week vis te eten is dan ook in de huidige tijd erg goed om het milieuproblematiek enigszins te beperken. Het punt is echter wel dat veel vismethoden ook als gevolg hebben dat veel vis onnodig wordt bovengehaald en dood weer overboord wordt gezet. Daarmee gaat natuurlijk ook weer heel veel vis verloren die zich anders weer voort had kunnen planten.

Wat is goede vis die op een eerlijke manier wordt gevangen?

Wie wil weten welke vis hij kan eten zonder al te veel gewetensbezwaren kan op Goede Visl zien welke soort wel en welke soort niet bedreigd is. De rode soorten worden bedreigd, de groene niet. Ook wordt aangegeven of zij in de buurt van Nederland op een milieuvriendelijke manier worden gekweekt of gevangen. Tevens wordt vermeld welke vis het blauwe keurmerk MSC (Marine Steward Ship Council) draagt. Dit keurmerk geeft aan dat er respect is voor de soorten en dat overbevissing wordt tegengegaan. Goede vissoorten worden gevangen in de Waddenzee, de Noordzee of de Barentszee en rond Portugal en Spanje (Atlantische Oceaan). De soorten die worden gevangen zijn:
  • Garnaal
  • Haring
  • Kabeljauw
  • Koolvis
  • Kreeft
  • Makreel
  • Sardine
  • Schelvis
  • Tong
  • Zeebaars

Gekweekte vis

Er worden tegenwoordig ook veel vissoorten gekweekt op een milieuvriendelijke manier in Nederland en in Europa. Dit zijn:
Forel
  1. Kabeljauw
  2. Meerval
  3. Mossel
  4. Tarbot
  5. Tilapia
  6. Zalm

Vis uit Azië, meer milieubelasting

In Azië zijn de regels minder streng als het gaat om het kweken van vis. Ook is de milieubelasting door het massaal kweken veel groter. Aan de andere kant wordt met de vis uit die landen wel gezorgd voor een menswaardig bestaan in arme Aziatische landen.

Verse vis en diepgevroren vis wat is het verschil?

Elke vissoort heeft zo z’n eigen tijd waarin hij gevangen wordt. Zo moet dit buiten het paarseizoen plaatsvinden. Wie zorg heeft voor het milieu kan kijken welke soorten vers verkrijgbaar zijn. Dit betekent namelijk dat er veel minder energie nodig is voor het invriezen van het voedsel. Soms klopt dat echter niet. Verse vis is ook vaak vis die op de boten is ingevroren.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is er Vastentijd en wat is de relatie met carnaval?Waarom is er Vastentijd en wat is de relatie met carnaval?Ieder jaar in februari begint de Veertigdagentijd in de protestantse en katholieke kerken. In het katholieke geloof bete…
Pasen, de feestdag na de vasten- en passietijdPasen, de feestdag na de vasten- en passietijdOp de dag van Pasen, tussen 22 maart en 25 april, wordt gevierd dat Jezus uit zijn graf is opgestaan. Op de zogenaamde G…
Pasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestPasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestHet hoogfeest van Pasen kent een aantal liturgische vieringen om die feestdag heen waardoor er sprake is van een paascyc…
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Bronnen en referenties
  • Goede Vis
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.