D66: Het verkiezingsprogramma voor 2017-2021
De Democraten 66 (kortweg D66) is een sociale-liberale politieke partij in Nederland. De D66 is opgericht op 14 oktober 1966. Op het hoogtepunt had de partij 24 zetels behaald bij de Tweede Kamerverkiezingen in 1994. Haar dieptepunt was in 2006, waar D66 niet verder kwam dan drie zetels. Op vrijdag 26 augustus 2016 presenteerde D66 haar conceptverkiezingsprogramma voor de periode 2017-2021 in Den Haag. Het programma heeft de naam ‘Kansen voor iedereen’ en bestaat uit 236 pagina’s.
Onderwijs
De D66 vindt dat iedereen gelijke kansen verdient voor de toekomst, ongeacht zijn of haar achtergrond. Onderwijs is de beste manier om dit te bereiken, vindt D66. Zo wil D66 brede buurtscholen hebben waar kinderen vanaf twee welkom zijn. In dit onderwijs is er in het bijzonder aandacht voor cultuur, sport, digitale vaardigheden en een gezond leven. Ook wil de D66 investeren in docenten. Dit doet ze door vermindering van de regels en minder lesuren. Zo krijgen de docenten meer ruimte om les te geven. De D66 wil investeren in beter beroepsonderwijs door betere aansluiting op de arbeidsmarkt.
Zorg
Als het aan de D66 ligt, komt de focus van de zorg in de toekomst meer te liggen bij het voorkomen, dan bij het genezen. Zo wil D66 meer investeren in eHealth en innovatie gericht op de gezondheid dan op het behandelen van mensen, er wordt dus meer nadruk gelegd op de preventie en gezond leven. Daarnaast wil D66 dat softdrugs veilig en gereguleerd aangeboden kunnen worden. Dit bevordert de gezondheidszorg en vermindert de criminaliteit.
Werk
Alle mensen die werken gaan minder belasting betalen, als het aan de D66 ligt. Voor werkgevers moet het aantrekkelijker worden om mensen in dienst te nemen, in het bijzonder mensen met een laag inkomen en ouderen. Daarnaast wil de D66 een vaste baan bereikbaar maken voor werknemers met een flexcontract. Zo wil de D66 een einde maken aan de tweedeling tussen werknemers met vaste en tijdelijke contracten. De D66 blijft voorstander van de huidige zelfstandigenaftrek voor zzp’ers. Ook wil de D66 het voor zzp’ers makkelijk maken om vrijwillig te sparen voor hun pensioen of zich te verzekeren. Als het aan de D66 ligt, komt er betaald ouderschapsverlof van twaalf weken voor vaders en weemoeders. Een weemoeder is een vrouw die de echtgenote of partner is van een biologische moeder van een kind. Ook vluchtelingen moeten vanaf de eerste dag kans op werk krijgen in Nederland, vindt de D66. Daarom krijgen vluchtelingen al vanaf de eerste dag taalles in Nederland, als het aan de D66 ligt.
Schone economie
De D66 wil een radicale verduurzaming in Nederland. Ze wil dat Nederland vooroploopt op het gebied van schone economie. Om dit te bereiken wil ze alle kolencentrales sluiten, te beginnen met de oude en meest vervuilende. Daarnaast wil de D66 100.000 energieneutrale huurwoningen bouwen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat sociale huurwoningen weer beschikbaar zijn voor wie ze daadwerkelijk bedoeld zijn. Mensen die elektrisch rijden of zelf stroom opwekken, moeten hiervoor beloond worden. Deze groep mensen betaalt minder belasting, als het aan de D66 ligt. De D66 wil ook een aparte publieke investeringsbank oprichten die zich, met publiek geld, gaat richten op maatschappelijk relevante doelen. Voorbeelden zijn duurzame energietransitie en digitale infrastructuur.
Europa
Als het aan de D66 ligt, komt er een nauwere samenwerking met Europa. Grote uitdagingen als de vluchtelingencrisis kunnen we niet alleen oplossen, denkt de D66. De D66 wil Nederland beschermen tegen de populisten, en is daarom fel tegenstander van een mogelijke Nexit. Als het aan de D66 ligt, komt er dan ook geen referendum over een vertrek uit de Euro. Mensen met een dubbele nationaliteit hoeven deze, als het aan de D66 ligt, niet op te geven. Dit geldt zowel voor buitenlanders die in Nederland komen wonen, als voor Nederlanders die in het buitenland wonen.
Lees verder