Het verkiezingsprogramma van de PvdA voor 2017 tot 2021

Het verkiezingsprogramma van de PvdA voor 2017 tot 2021 In 2016 zit de huidige Tweede Kamer vier jaar op zijn post. Daarom vinden er, zoals geregeld in de Kieswet, in 2017 weer Tweede Kamerverkiezingen plaats. Deze zijn gepland op 15 maart 2017. In aanloop naar deze verkiezingen presenteerde de PvdA haar plannen op 24 oktober 2016 in Rotterdam. Deze plannen vormen het conceptverkiezingsprogramma voor de komende verkiezingen. Het verkiezingsprogramma beslaat 63 bladzijden en is getiteld: ‘Een verbonden samenleving’.

De PvdA: Partij van de Arbeid

Geschiedenis

De Partij van de Arbeid (PvdA) is ontstaan in 1946 en kwam voort uit een fusie tussen drie partijen: de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de Vrijzinnig Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De partij wordt gezien als sociaaldemocratisch en redelijk progressief.

De PvdA is vaak één van de grotere partijen geweest. De partij heeft sinds de oprichting altijd in de Eerste en Tweede Kamer gezeten en heeft dertien keer deel uitgemaakt van het kabinet. Vier keer was de minister-president van ons land iemand van de PvdA: Wim Schermerhorn, Willem Drees, Joop Den Uyl en Wim Kok.

Positie PvdA

In 2012 werd Diederik Samsom lijsttrekker van de PvdA. Tijdens de verkiezingen in datzelfde jaar won de PvdA acht zetels en had daardoor 38 zetels in de Tweede Kamer. De PvdA was de tweede partij, na de VVD, en zo konden zij samen het kabinet Rutte-II vormen. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd eind 2016 een felle strijd gevoerd om het lijsttrekkerschap van de partij. Op 9 december 2016 werd Lodewijk Asscher door de leden van de partij gekozen als de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Op maandag 12 december 2016 heeft Diederik Samsom zich teruggetrokken als lijsttrekker en Tweede Kamerlid.

Het verkiezingsprogramma van de PvdA voor 2017

Volgens de inleiding van het verkiezingsprogramma gaat het voor de PvdA de komende vier jaar om het bieden van zekerheid, het geven van zeggenschap over keuzes en het werken aan vertrouwen in elkaar. Die hoofdkeuzen werken door in alle voorstellen en zijn in het verkiezingsprogramma nader uitgewerkt. Het verkiezingsprogramma van 63 bladzijden werkt dit uit in elf koppen; deze kunnen worden samengevat in vijf thema’s.

Samen één

Volgens de PvdA verdient iedereen een plek in Nederland. “Aan onverdraagzaamheid en onderscheid willen we een einde maken”, zo valt te lezen. Nieuwkomers moeten niet uitgesloten worden, maar sneller geïntegreerd laten worden om hen zo volwaardige burgers te laten zijn.

De maatregelen die de PvdA op dit gebied wil nemen, bestaan uit hogere straffen voor racisme, investeringen doen in gemengde en brede scholen en de mogelijkheid om anoniem te solliciteren, zodat ook de diversiteit in publieke functies kan toenemen. Ook wil de PvdA 100.000 extra banen creëren in publieke functies en openbare ruimten, zoals scholen, verenigingen en de overheid.

Gelijke kansen

Iedereen verdient dezelfde kansen, aldus de PvdA. Dat begint met goed onderwijs. Opvang, speelzaal en basisschool moeten beter op elkaar aansluiten en kinderen moeten niet meer gedwongen worden om een schoolkeuze (niveau) te kiezen terwijl ze nog maar twaalf zijn. Daarom moeten er drie bredere brugklassen komen. Ook het vakmanschap van de leraar wordt genoemd, deze moet in staat zijn passend onderwijs te kunnen geven.

Ook voor de arbeidsmarkt geldt dat iedereen dezelfde kansen moet hebben. Geen discriminatie meer, maar meer bewustzijn en meer investeringen in beroepsonderwijs.

De PvdA past het principe van gelijke kansen ook toe op de woningmarkt: er moeten meer betaalbare huurwoningen komen en de huur moet aangepast worden aan het inkomen.

Eerlijk delen

De PvdA wil een rechtvaardige samenleving waarin iedereen dezelfde kansen krijgt om iets van zijn leven te kunnen maken. Een eind aan de groeiende ongelijkheid dus. Daarvoor is eerlijk werk, eerlijk loon en een eerlijke verdeling van de welvaart nodig. Wie meer kan betalen, moet meer bijdragen.

Bonussen in het bedrijfsleven en topsalarissen in de publieke sector moeten aangepakt worden en mensen met een groot vermogen moeten meer belasting betalen dan mensen met een klein vermogen. Salarissen moeten omhoog en het minimumjeugdloon moet langzaam afgeschaft worden.

Specifiek wordt genoemd dat banken nog steeds geen BTW afdragen en de PvdA pleit er dan ook voor om de belasting voor banken te verhogen tot in totaal één miljard euro. Medeschrijver van het partijprogramma Henk Nijboer noemt de banken ‘onderbelast’ vergeleken met andere bedrijven.

Nieuwe zekerheid

De nieuwe bestaanszekerheid bestaat volgens PvdA uit het streven naar volledige werkgelegenheid en het aantrekkelijker maken van vaste banen. De AOW moet flexibeler worden en meestijgen met de lonen. Wat betreft de zorg: voor goede publieke voorzieningen moet de marktwerking afgeschaft worden, vooral bij de verzekeraars. Een uniforme polis en geen eigen risico meer.

Investeringen worden gedaan in de groei van de economie. Met name de duurzame energie, circulaire economie, ICT en de infrastructuur worden genoemd. Dit is goed voor de economie en het levert veel nieuwe banen op.

Een veilige wereld

De meest kwetsbare vluchtelingen blijven welkom, vindt de PvdA in het partijprogramma. Hun omstandigheden moeten verbeterd worden en asielkinderen moeten meer rechten krijgen. Tegelijkertijd moet geprobeerd worden vluchtelingen in hun eigen regio een beter leven te geven. IS en andere terreurgroepen moeten actief bestreden blijven worden. Doordat er meer geld naar Defensie en ontwikkelingssamenwerking gaat, kan Nederland blijven deelnemen aan NAVO- en vredesmissies.

Vaststelling verkiezingsprogramma

Tijdens het partijcongres op 14 en 15 januari 2017, hebben de leden van de PvdA het verkiezingsprogramma definitief vastgesteld. Ook de kandidatenlijst voor de verkiezingen werd daarbij vastgesteld.
© 2016 - 2024 Suus1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verkiezingsprogramma van de PVV voor 2017-2021Het verkiezingsprogramma van de PVV voor 2017-2021Op 15 maart 2017 vinden in Nederland de verkiezingen voor de Tweede Kamer weer plaats. Op 25 augustus 2016 presenteerde…
Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: peilingen, uitslagenTweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017: peilingen, uitslagenEr deden 28 partijen mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer die op woensdag 15 maart 2017 plaatsvonden. De voorlaa…
Verkiezingen 2017: Standpunten en kandidatenlijst van DENKVerkiezingen 2017: Standpunten en kandidatenlijst van DENKDe Kiesraad heeft DENK ingeschreven in het register voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen. Op maandag 30 januari…
Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor 2017-2021Op woensdag 15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Ook de ChristenUnie doet aan deze verk…

VVD: Het verkiezingsprogramma voor 2017-2021VVD: Het verkiezingsprogramma voor 2017-2021De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (kortweg VVD) is opgericht in 1948 in Amsterdam. De partij is ontstaan door e…
Ontstaan en ontwikkeling van het kiesrecht in NederlandOntstaan en ontwikkeling van het kiesrecht in NederlandElke vier jaar zijn er in Nederland verkiezingen voor de Tweede Kamer. Mensen die naar de stembus gaan, zijn zich er nie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Partij Van De Arbeid (PvdA), Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_van_de_Arbeid_(Nederland)#2012_-_heden (geraadpleegd op 2 november 2016).
  • http://www.nu.nl/economie/4340400/pvda-wil-forse-verhoging-van-belasting-banken.html (geraadpleegd op 2 november 2016).
  • https://www.pvda.nl/wp-content/uploads/2016/10/Samenvatting-concept-verkiezingsprogramma-Partij-van-de-Arbeid-2017-web.pdf.pagespeed.ce.JL4rfX-_LD.pdf (geraadpleegd op 2 november 2016).
  • https://www.pvda.nl/verkiezingen/verkiezingsprogramma (geraadpleegd op 2 november 2016).
  • http://deverkiezingswijzer.nl/politieke-partij/pvda/ (geraadpleegd op 2 november 2016).
  • http://www.nu.nl/politiek/4363161/asscher-gekozen-als-lijsttrekker-pvda-samsom-treedt-terug-als-kamerlid.html?redirect=1 (geraadpleegd op 11 december 2016).
  • http://deverkiezingswijzer.nl/?sfid=317&_sft_category=pvda (geraadpleegd op 26 januari 2017).
Suus1 (24 artikelen)
Laatste update: 26-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.