mijn kijk op

Kind opvoeden is vooral zelf het goede voorbeeld geven

Kind opvoeden is vooral zelf het goede voorbeeld geven Als ouders ben je soms best onzeker bij het opvoeden. Hoe je volgens de deskundigen het beste je kind kunt opvoeden kun je vernemen uit de vele boeken, tv-programma's, tijdschriften, internet, enz. Prima dat je daarvan kennis neemt, maar wees niet benauwd ook volgens je eigen gevoel en gezonde verstand te werk te gaan.

Voed ik wel goed op?

In de periode tot kort na de Tweede Wereldoorlog waren de gezinnen vaak groot en deden de oudere kinderen ervaring op met opvoeden als ze hun ouders hielpen met hun kleine broertjes en zusjes. Vandaag de dag hebben oudere kinderen die kans bijna niet meer en worden ze voor het eerst met opvoeden geconfronteerd als ze zelf een kleintje hebben. Dat betekent de nodige onzekerheid en het raadplegen van allerlei vaak tegengestelde adviezen uit de media en van deskundigen.

Opvoeden via een cursus

Verstandig om je te gaan verdiepen in de theorie van het opvoeden, als je op een gegeven moment inderdaad voor die moeilijke en verantwoordelijke taak geplaatst wordt om een klein kind onder jouw leiding naar volwassenheid te leiden. Maar bedenk dat het opvoeden al duizenden jaren lang plaats vindt, ver voordat het alfabet, laat staan de boekdrukkunst was ontwikkeld. Opvoedingsadviezen, kun je ook inwinnen op het moment dat zich een moeilijke situatie voordoet. Leerkrachten, andere verstandige ouders, of je eigen ouders zullen je graag van advies dienen als je even een probleem wilt bespreken.

Elk kind is anders

Je kunt allerlei boeken lezen, maar bedenk dat geen kind hetzelfde is. Een aanpak die voor het ene kind goed is, kan bij het andere kind verkeerd uitpakken. Iedere ouder heeft wel te maken met huilende kinderen in bed. Hoe snel moet je naar zo'n kind gaan. Volgens de bekende kinderarts Spock moet je zo'n kind laten huilen en valt het kind vanzelf in slaap. Als je deze tactiek twee dagen volhoudt heb je er geen omkijken meer naar. Maar de arts Richard Ferber heeft een methode die erop neer komt om met regelmatige, steeds langere, tussenpozen naar het kind toe te gaan. En zo zijn er nog veel meer wegen die naar Rome leiden.

Een goed gesprek aan tafel

Als de kinderen wat ouder worden wil je ze allerlei nuttige adviezen geven om later een goed en verstandig mens te worden. In de praktijk valt het echter niet altijd mee om in alle rust regelmatig verstandige gesprekken met opgroeiende zoon of dochter te hebben. En een goed gesprek tijdens het avondeten is eerder uitzondering dan regel. Realiseer je echter dat de conversaties die je met je partner of andere volwassene voert, ook vaak worden opgepikt door de kinderen en dat ze op die manier ook goede dingen mee kunnen krijgen. Let dus goed op wat je tegen elkaar zegt in het bijzijn van die kleine potjes met grote oren.

Het goede voorbeeld

Hoewel kinderen zich op jonge leeftijd nog wel eens willen afzetten tegen hun ouders en de gewoontes van hen, moet je nooit nalaten het goede voorbeeld te geven. Wees niet benauwd in het bos of voor je huis een papiertje of leeg blikje op te pakken en in de prullenbak te doen. Het voorkomt dat de kinderen later zelf zwerfvuil laten slingeren. En praat verstandig en begripvol over anderen, ook al laten die een steek vallen, zodat jouw kinderen later ook genuanceerd oordelen over anderen.

Adviezen van experts

Het is natuurlijk niet zo dat alles wat geschreven is met een korreltje zout moet worden genomen, maar besef dat het eenheidsworst adviezen zijn, terwijl ieder combinatie kind-ouder anders en uniek is. Neem de adviezen zo nodig serieus, maar beslis uiteindelijk zelf wat je in een bepaald geval het beste vindt voor je kind.

Lees verder

© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…
Invloed van de omgeving op opvoedenDe gebruikelijke manier van opvoeden vindt niet alleen zijn oorsprong in de sociale en culturele omgeving van het gezin,…
Is opvoeden moeilijker gewordenOpvoeden lijkt de dag van vandaag moeilijker dan vroeger, Toch is het zo dat in de meeste gezinnen er geen opvoedingspro…
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…

De geboorte van je eerste kindDe geboorte van je eerste kindDe geboorte van een eerste kind is voor vrijwel alle vrouwen (en mannen) een ingrijpende en bijzondere gebeurtenis. Je l…
Als grootouders hun kleinkind niet meer mogen zienHet gebeurt heel vaak dat een kind besluit om het contact met de ouders te verbreken. Als hierbij ook kleinkinderen in h…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 04-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.