Is opvoeden moeilijker geworden
Opvoeden lijkt de dag van vandaag moeilijker dan vroeger, Toch is het zo dat in de meeste gezinnen er geen opvoedingsproblemen zijn. Waarom wil onze overheid dan toch achter de voordeur kunnen kijken en zich bemoeien met de opvoeding?
Onderzoek.
De Nederlandse gezinsraad heeft in rond deze thematiek onderzoek verricht, de conclusies hiervan zijn.
- Een groot deel van de ouders ervaren het opvoeden van met name tieners moeilijker dan een aantal jaren geleden.
- Ouders ervaren weinig ondersteuning van de politiek waar het gaat om de aandacht over de taken binnen het gezin. Zij willen meer bemoeienis van de overheid. Hierbij moeten we denken aan werk en gezin. Zij stellen dus meer eisen aan kinderopvang.
- Meer en meneer wordt aanvaard dat die opvoeding ook in gezinnen met partners van hetzelfde geslacht normaal is.
- In de helft van de gevallen vinden ouders dat het niet uit maakt of een kind opgroeit in een gezin met twee uit- huis werkende partners of in een gezin waarvan de moeder altijd thuis is.
- De combinatie werken en gezin is moeilijker geworden dan een aantal jaren geleden. Vele ouders vinden de kinderopvang en de peuterspeelzalen Niet goed. Men vindt het van belang dat kinderen op groeien in een huiselijke omgeving.
Aandacht voor de opvoeding.
Als we het debat in de media volgen, dan kunnen we ons niet ontdoen van het idee dat de opvoeding in de knel is komen te zitten. Normen en waarden zijn ver te zoeken bij onze jeugd, ouders zouden meer oog hebben voor de arbeid en de carriere in plaats van zich bezig te houden met de opvoeding van hun kinderen en een aantal sociaal- maatschappelijke tendensen zoals het zinloos geweld en een overal opduikende misbruik van drank en drugs wordt mede toegeschreven aan het ontbreken van een normen en woorden patroon tijdens de opvoeding.
Conclusies
Andere onderzoeken van met name prof. Pels laten echter ander zaken aan het licht komen.
We kunnen stellen dat kinderen opvoerden in de 21e eeuw anders is dan voordien in de jaren vijftig van vorige eeuw. Maar daarom niet het uitgesproken moeilijker.
Er zijn meer instabiele factoren, onder andere partners die meer eisen van zichzelf en
van elkaar. De opvoeding vindt nog steeds plaats (voor het merendeel) in gezinnen met 2 partners en het overgrote deel is zeer tevreden met de gezinsvorm vorm en het gezinsleven.
Meer opvoedingsondersteuning door de overheid ( zoals de overheid dit op dit moment ziet) is niet gewenst, temeer door de huidige technologie (internet) een onuitputtelijke bron van idee en, raadgevingen en tips is, die makkelijk bereikbaar zijn. Een koppeling tussen opvoeding' problemen en maatschappelijke groepen is niet aan te tonen.
Dit alles overziende zou onze overheid er goed aan doen de geldverslindende plannen van onze minister van gezinvan tafel te vegen. Beter nog, de minister kan ook wel weg . Opvoeden in niet moeilijker dan vijftig jaar geleden en toen konden de Nederlandse ouders zich ook opvoedkundig gezien uitstekend redden zonder een minister van gezin