mijn kijk opJe kind verslaafd aan smartphone, iPhone, iPad, etc
We zouden onze smartphone, iPhone, iPad, laptop enz. niet meer willen en kunnen missen. Maar als je nog kind bent belemmeren deze hulpmiddelen je behoorlijk in je ontwikkeling, en vindt op te jonge leeftijd al een enorme afstomping plaats door de computer. Wat moet je doen als zoon of dochter constant achter Playstation, smartphone, e.d. zit? Want volgens de medici hebben kinderen die buiten de schooltijd langer dan twee uur per dag internetten, vaker last van slaapgebrek, depressie en angsten, terwijl het ook tot onherstelbare oogschade en gehoorschade kan leiden.
Zwart-wit televisie in 1955
Anno 1955 had je als kind geluk dat je bij een tante, buurman, of voor een etalageruit van een Tv-winkel, naar een zwart-wit uitzending kon kijken. Wel woensdagmiddag, want op overige dagen waren er overdag nog geen Tv-uitzendingen. Die waren er verder alleen op dinsdag-, donderdag- of zaterdagavond, en pas na 20.00 uur. Het enige nuttige vermaak binnenshuis verder was een Donald Duck lezen, spelen met Lego, pop, of autootje.
De moderne communicatie technologie is natuurlijk niet in alle opzichten voor een jongere nadelig, maar er kleven toch vaak risico's aan al die zogenaamde onmisbare attributen:
Mobieltje slecht voor de ogen
Het constant staren naar het scherm van de smartphone is schadelijk voor de ogen van jonge kinderen. Uit een groot onderzoek van professor mevr. C. Klaver, onder duizenden kinderen, blijkt dat ruim 10% van kinderen vanaf 9 jaar reeds bijziend is, o.a. vanwege het urenlange gestaar naar het schermpje. Jongeren die voor hun tiende jaar bijziend worden hebben een groter risico om op latere leeftijd slechtziend te worden, of nog erger.
Mobieltje schadelijk voor oren
Volgens oorspecialisten kapen steeds meer kinderen van soms amper 10 jaar met onomkeerbaar gehoorverlies. Dit vanwege de oortjes (koptelefoons) van de mobieltjes (of tv) waardoor ze constant te veel decibels ontvangen. Ouders snappen vaak niet dat door een constant te hoge geluidsbelasting de oren worden beschadigd en doofheid ontstaat (bron: NH-Dagblad 3-3-2017).
In het verkeer
In het verkeer (op de fiets) zijn ze, zoals we allemaal begrijpen, ook onveilig. Als je kind is opgenomen in het ziekenhuis staat dat ding ook aan, zodat hij wakker wordt gebeld, tijdens z’n hoognodige genezingsproces.
Asociaal?
Reuze gezellig als je tegenwoordig bij iemand op bezoek gaat en je geen belangstellende gasten aantreft. De helft van de visite zit namelijk constant op die iPad, IPhone of Blackberry naar facebook en email te gluren. Naar informatie waarvan je ook na afloop van de verjaardagsvisite, als je buiten bent, kennis van had kunnen nemen.
Spelcomputer
Over de verslaving van digitale spelletjes, zijn vele ouders terecht verontrust. Gameverslaving of Internetverslaving brengt het kind in een isolement en betekent ook een te weinig aan gezonde lichaamsbeweging. Houd uw kind in de gaten als hij/zij te vaak en te lang achter die Playstation, Nintendo/achtige ding of Ipad zit.
Dat scherm
Urenlang achter dat ding zitten, maakt een kind echt niet wijzer, want je kunt onmogelijk alle info opslaan die tot je komt. Ook kun je als ouder niet zeker weten dat het zinnige en verstandige dingen betreft waardoor ze geboeid zijn. Wat zou het toch fijn zijn als je kind, in plaats van dat vaak zinloze getuur op het scherm, gewoon naar buiten gaat en zich zonder de tussenkomst van een beeldscherm rechtstreeks verbaast over mens en dier en al het andere dat groeit en bloeit. Dat geldt uiteraard voor het contact met anderen. Chatten met een vriendje of vriendinnetje lijkt wel leuk maar, is echt oogcontact niet veel boeiender?
Signalen van verslaving
Signalen van verslaving zijn:
- verslechtering schoolresultaten
- geen tijd voor sport en vriendjes
- huiswerk uitstellen verwaarlozen
- slaap- en eetstoornissen en andere vormen van zelfverwaarlozing
- niet kunnen concentreren op normale taken
- Humeurig en prikkelbaar als wifi ontbreekt
- branderige ogen en andere lichamelijke klachten
- en zoals bij elke verslavingsvorm: ontkenning
De ramp is niet meer te overzien
We leven helaas in een tijd dat we:
- Niet meer onverwacht bij iemand op visite komen, omdat we eerst moeten mailen of bellen.
- Dat we geen sommetje meer kunnen uitrekenen zonder rekenautomaat.
- En dat we geen weg meer kunnen vinden zonder navigatiesysteem.
Als volwassene heb je geleerd je te redden zonder alle nieuwe vindingen. Dus als de stroom een tijdje uitvalt zullen wij niet van de honger omkomen. Het is niet te hopen dat onze kinderen ooit te maken krijgen met een gewapend conflict, nucleaire ramp, overstroming, of andere ramp, want zonder navigatie op de smartphone lukt het ze niet meer om te vluchten.
Leuk alternatief
Die zijn er volop, en natuurlijk doen we zelf ook wel eens een spelletje dammen, domino e.d. met onze kinderen. Of we gaan met ze wandelen in de natuur of kijken naar hun sport. En Lego verveelt ook nooit; nog steeds onvoorstelbaar welke leuke dingen je er steeds weer mee kan maken. En laat ze regelmatig een leuk kinderboek of strip lezen. Als oudere kun je dat best stimuleren.
Lees verder