Als grootouders hun kleinkind niet meer mogen zien
Het gebeurt heel vaak dat een kind besluit om het contact met de ouders te verbreken. Als hierbij ook kleinkinderen in het spel zijn en dit tot gevolg heeft dat de grootouders hun kleinkinderen niet meer mogen zien, is verdriet en wanhoop het gevolg. Hoe hiermee te kunnen leven en wat voor stappen kunnen ouders maken om hun kleinkind toch te zien?
Een kind besluit geen contact meer te hebben met de ouders
Soms besluit een kind het contact met de ouders te verbreken doordat de relatie al heel lang niet goed is, maar soms komt die beslissing ook zomaar ineens. De ouders staan dan vaak met hun rug tegen de muur en voelen zich machteloos. Het kind waar je zoveel van houdt, dat je grootgebracht hebt, dat je voorgelezen hebt, een pleister op zijn geschaafde knie geplakt hebt... Die wil geen contact meer en dat doet pijn.
Als er ook kleinkinderen in het spel zijn
Als je kind zelf ook kinderen heeft, betekent dit meestal dat na de contact breuk, de grootouders ook de kleinkinderen niet meer mogen zien. Het gebeurt ook vaak dat ex-schoonouders dit overkomt. De ex-schoondochter krijgt op een gegeven moment een nieuwe relatie en zegt dan in het belang van de kinderen te handelen en daarom deze beslissing neemt. De kleinkinderen zelf zijn vaak nog te jong en niet mondig genoeg om zich te kunnen uiten, maar dat dit ook voor hen emotionele gevolgen heeft, zal duidelijk zijn.
Wat kunnen grootouders zelf voor stappen ondernemen?
In sommige landen bestaat hiervoor een wet die voorschrijft dat grootouders een bezoekrecht hebben. Helaas bestaat deze wet in Nederland niet. Wel is er sinds 2008 een wet die ouders, wanneer ze gaan scheiden, verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Door deze wet wordt het voor de grootouders ook anders. De grootouder heeft nu recht op omgang, tenzij het in strijd is met het belang van het kind.
Als eerste kan men het beste een mediator inschakelen, dat is een onafhankelijk persoon die probeert te bemiddelen. De mediator mag echter geen inhoudelijke sturing binnen het probleem geven.
Een andere manier is om met behulp van een familierecht advocaat de situatie op te lossen. Het familierecht valt onder het burgerlijk recht. De advocaat kan via gerechtelijke stappen ervoor zorgen dat de ouders verplicht worden tot een bezoekregeling. Deze manier is echter heel duur en garandeert geen oplossing. Als je als grootouders niet in aanmerking komt voor rechtsbijstand kunnen de kosten oplopen van 10.000 tot 20.000 euro.
Als grootouders beslissen om een omgangsregeling proberen af te dwingen dan kunnen zij soms aanspraak maken op rechtsbijstand. Bemiddelen en procederen kost geld. Mensen met weinig inkomen kunnen in aanmerking komen voor rechtsbijstand. Er wordt een eenmalige bijdrage van de grootouders verwacht tussen de 92 euro tot 690 euro. De overheid betaalt een vergoeding aan de advocaat. Er komen nog kosten bij, zoals: een bedrag voor griffierecht per procedure, soms moet men ook uittreksels bij de gemeente aanvragen. Tegenwoordig is er een grote groep mensen die op deze wijze procedeert. Voor bemiddeling kun je tegenwoordig ook rechtsbijstand krijgen.
Er mee leren leven
Sommige grootouders doen er alles aan om contact te krijgen met hun kleinkind. Ze sturen kaarten en brieven, bellen en sms'en, staan soms op een hoek bij de school van hun kleinkind om een glimp op te vangen. Vaak wordt er ook gehoopt dat als het kind ouder is dat het dan zelf contact opneemt. Dat is soms een strohalm waar ze zich nog aan vastklampen.
Grootouders die nog meer kleinkinderen hebben en die nog wel kunnen zien, kunnen het gemis enigszins compenseren.
Maar als het je enige kostbaarste bezit is, doet het heel veel pijn. Soms teveel om alleen te kunnen dragen. De goed bedoelde woorden van de omgeving helpen ook niet altijd en het is vaak beter om professionele hulp te zoeken om de scherpe kantjes van de pijn wat te verzachten.
Op internet vindt men vele forums over dit onderwerp, waar je als grootouders steun bij elkaar kunt vinden en om raad kunt vragen.
© 2011 - 2024 Liesmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positief opvoedenWat is nu positief opvoeden precies? Het is een manier van opvoeden die gericht is op het bevorderen van de ontwikkeling…