Een open relatie als lapmiddel voor je vaste relatie
Er zijn verschillende redenen waarom mensen beginnen aan een open relatie. Zij stellen hun vaste relatie als het ware open voor anderen, wat inhoudt dat zij met elkaars toestemming (intiem) contact mogen onderhouden met anderen. Als je zoiets graag wilt realiseren kun je daar verschillende redenen voor hebben. Op zoek naar een bepaalde spanning, meer aandacht etc. Tegelijkertijd wil je je vaste partner niet kwijt. Maar misschien loopt je vaste relatie niet zo lekker meer als vroeger. Er is vaak ruzie, je voelt je opgesloten, wie weet wat voor redenen er zijn waarom je relatie niet lekker loopt, maar het hebben van een minnaar of minnares lijkt je een goede oplossing. Toch wil je dit niet in het geniep doen en je stelt voor aan je partner om jullie relatie te openen. Eigenlijk als een soort van laatste redmiddel voor jullie relatie.
Relatie openen
Je
relatie openen is niet altijd een makkelijk proces. Natuurlijk zullen er stellen zijn die er niet veel moeite mee hebben (gehad), maar in veel gevallen zijn er de nodige hobbels die moeten worden overwonnen voordat jij en je partner je allebei senang voelen met de situatie. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en nooit de focus op elkaar te verliezen. Je wilt immers je basis, je vaste relatie, koste wat het kost goed houden. Wanneer het hebben van een open relatie een lapmiddel moet zijn voor de slechte gesteldheid waarin je vaste relatie verkeert, zal dit ervoor zorgen dat je misschien niet gefocust (genoeg) bent op je vaste partner. Waarschijnlijk heb je helemaal geen zin om je te focussen op je partner, als je relatie niet goed is. Helemaal wanneer je een minnaar of minnares hebt en je daar bepaalde gevoelens voor krijgt, zal het nog moeilijker zijn om je vaste partner niet uit het oog te verliezen.
Vergrootglas
Het kan zijn dat wanneer de relatie met je partner niet goed is,
het hebben van een minnaar of minnares bepaalde problemen zal doen uitvergroten. Je eigen relatie wordt als het ware onder een vergrootglas gelegd. Aspecten in je vaste relatie die je altijd al stoorden, kunnen door het hebben van een minnaar of minnares zich uitvergroten. Je gaat je partner vergelijken met je minnaar of minnares en, raad eens, wie zal er het beste uit de bus komen? Je geweldige, fantastische, lieve minnaar of minnares of je zeurkous van en partner? Waarom kan hij/zij niet eens de vuilniscontainer bij de weg zetten, het brood smeren voor de kinderen, de boodschappen doen? Misschien gaan je nog meer dingen opvallen aan je relatie c.q. je partner die je niet leuk vindt. Het feit dat je een minnaar of minnares hebt die helemaal fantastisch is - in jouw ogen -, zorgt er ineens voor dat je denkt: Mijn minnaar of minnares zal dat nooit doen. Hij of zij is zal nooit zo zeuren. Hij of zij vindt het niet erg om de boodschappen te doen. En omdat je relatie niet goed zit, kan het zo zijn dat je deze gedachten niet bespreekbaar maakt, maar ze opkropt of juist meer ruzie gaat maken over deze zaken zonder echt tot een oplossing te komen. In plaats van dat een minnaar of minnares in dit geval werkt als een lapmiddel, zorgt het er alleen maar voor dat je nog verder van je huidige partner verwijderd raakt.
Open relatie als lapmiddel?
Vraag jezelf het volgende af als de relatie met je vaste partner niet goed zit en je een open relatie wil proberen als lapmiddel. Wil je echt je relatie redden? Of zie je het openen van je relatie meer als gelegenheid om andere mensen te ontmoeten, om te kijken ‘wat er verder nog is’? En wees eerlijk tegen jezelf en je partner. Soms realiseer je je niet eens dat het zo is, totdat je er goed over nadenkt.
Verandering van spijs
Toch kunnen er situaties zijn waarbij de vaste relatie niet goed is te noemen, waar in principe te weinig veiligheid en vertrouwdheid is om op een goede manier de relatie te openen, maar waar een open relatie wel een positief effect kan hebben:
Jullie leven al jaren bij elkaar als broer en zus
De intimiteit met je vaste partner is ver te zoeken, maar jullie kunnen nog goed met elkaar overweg. Omdat jullie bijvoorbeeld kinderen hebben en/of misschien een huis hebben met een forse onderwaarde en niet met een schuld willen worden opgezadeld, blijven jullie bij elkaar, maar jullie laten elkaar volledig vrij. In dat geval kan het voorkomen dat, juist doordat jullie met anderen afspreken en contacten onderhouden, de spanning tussen jullie weer terug kan komen. Dit zal lang niet altijd het geval zijn, maar juist de verandering van spijs buiten de deur, doet eten binnenshuis. Een win/win situatie: de vonk tussen jou en je partner is weer terug en je kunt genieten van avontuurtjes buiten de deur.
Jullie zijn nog wel intiem, maar hebben veel ruzie
De ruzies kunnen ontstaan om onnoembare redenen. Jullie denken dat iets meer lucht zal helpen. Door elkaar meer vrijheid te geven en elkaar een leuke tijd met een ander te gunnen, kan het gevoel voor elkaar steeds meer terugkomen. Een bepaalde mate van bezitsdrang kan ook gaan opspelen doordat je je partner ineens moet ‘delen’. Hierdoor merken jullie allebei dat jullie nog lang niet op elkaar uit zijn gekeken en geeft het openen van jullie relatie juist een positieve boost (en leidt misschien zelfs wel weer tot monogamie).
Geen oplossing
In veel situaties zal een open relatie absoluut geen oplossing zijn om je huidige relatie een oppepper te geven. Het zal jou en je partner nog verder uit elkaar drijven. Als je toch per se een open relatie wilt proberen, maar je bent tegelijkertijd (nog) niet van plan je huidige partner op te geven, zorg dan eerst dat je je problemen aanpakt. Zoek de zwaktepunten, probeer erachter te komen waar de schoen wringt. En als dat alleen niet lukt, zoek dan hulp van buitenaf. Als de basis tussen jou en je partner goed zit, dan pas heeft een open relatie een goede kans van slagen.
Lees verder