Van een open relatie terug naar monogamie

Van een open relatie terug naar monogamie Als je een open relatie hebt, is er ooit een bepaald moment gekomen waarop jij en je partner hebben besloten die stap te zetten. Jullie besloten gezamenlijk dat jullie naast jullie eigen relatie een minnaar of minnares mochten hebben. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Zolang jullie allebei op hetzelfde spoor zitten is er dan ook in principe niets aan de hand. Maar wat als jij je niet meer senang voelt bij het hebben van een open relatie? Je merkt gaandeweg dat deze levensstijl toch niet helemaal bij je past. Je partner is echter helemaal happy en voelt zich prettig in jullie open relatie. Is het mogelijk om van een open relatie terug te gaan naar een monogame relatie?

Het ontstaan van jullie open relatie

Bij een open relatie hebben jij en je partner afgesproken om naast jullie eigen relatie ook andere mensen te zien. Jullie mogen daar een intiem contact mee onderhouden. Deze vrijheid kan zijn ontstaan vanuit een situatie van sleur tussen jijzelf en je partner, maar het kan er ook mee te maken hebben dat jullie beide behoefte hadden aan jezelf ontwikkelen op bepaalde gebieden, los van elkaar. Een ander uitgangspunt is nog dat je huidige relatie eigenlijk is uitgeblust, maar jij en je partner blijven bij elkaar vanuit praktische overwegingen zoals bijvoorbeeld kinderen, een koophuis, enzovoort.

De ontwikkeling van je open relatie

Een open relatie is alleen maar mogelijk als jij en je partner er allebei volledig achterstaan. Naarmate jullie open relatie zich verder ontwikkelt, zul je merken dat bepaalde afspraken die in het begin zijn gemaakt, misschien niet meer van toepassing zijn omdat ze niet meer nodig zijn. Afspraken worden gemaakt zodat jullie je beiden veilig kunnen voelen. Veilig in de zin van: jullie relatie zal standhouden no matter what. Je partner zal je niet verlaten voor zijn of haar minnares. Afspraken kunnen fungeren als een soort van vangnet. Wanneer jullie allebei steviger in je schoenen staan wat jullie open relatie betreft, kan het zijn dat sommige afspraken komen te vervallen (bijvoorbeeld, thuis afspreken met een minnaar of minnares was eerst niet mogelijk, maar inmiddels kan dat wel). Je open relatie ontwikkelt zich dan en zal zich ook blijven ontwikkelen zolang jullie beiden het erover eens zijn dat jullie dit beiden willen. Communicatie is dan ook erg belangrijk, wil je je open relatie goed houden.

Niet meer op hetzelfde spoor

Het kan gebeuren dat je je om wat voor reden dan ook niet meer prettig voelt in je open relatie. Je merkt dat je behoefte hebt aan exclusiviteit. Het kan ook zo zijn dat je de kans hebt gekregen bepaalde dingen te onderzoeken en je bent erachter gekomen dat het hebben van een minnaar of minnares echt niet zaligmakend is. Voor jou hoeft het eigenlijk niet meer zo nodig. Zo’n minnaar of minnares die telkens om aandacht zeurt via whatsapp als jij net lekker aan het werk bent, of op de bank zit met je partner om een filmpje te kijken, is irritant in plaats van spannend en opwindend. Je partner is echter nog steeds helemaal gelukkig met jullie open relatie.

Drie manieren om te stoppen met je open relatie (en terug te gaan naar monogamie)

Probeer voor jezelf heel helder te krijgen of je echt, maar dan ook echt wilt stoppen met jullie open relatie. Het zou nogal vervelend zijn als je bij je partner aangeeft terug te willen naar een ‘gewone’ monogame relatie om je vervolgens een paar weken later toch te bedenken. Dit is natuurlijk verwarrend en onrustig voor je partner, helemaal als hij of zij zijn of haar minnaarrelatie heeft beëindigd op jouw verzoek. Als je echt zeker weet dat je het niet meer wilt en graag een exclusieve relatie met je huidige partner wilt, kun je een aantal dingen doen:
  • Wacht het juiste moment af. Minnaarrelaties zijn eindig, hebben een houdbaarheidsdatum. Je kunt het onderwerp voorzichtig aanroeren bij je partner, maar tegelijkertijd aangeven dat je wacht tot zijn of haar huidige minnaarrelatie tot een einde is gekomen. Dan is het misschien een juist moment om stoppen met het open gedeelte van jullie relatie.
  • 'Cold Turkey': Kaart het onderwerp aan bij je partner en stop in een keer, cold turkey dus, met de minnaarrelatie van zowel jouzelf als die van je partner.
  • Bouw het af. Je kunt afspreken bijvoorbeeld nog wel clubs voor stellen te bezoeken of spreek af dat jij en je partner wel vrij zijn om tijdens het uitgaan een intiem contact te hebben, maar dit mag dan niet verder gaan en niet uitmonden in een minnaarrelatie. Jullie hebben dan nog wel bepaalde vrijheden (die jullie zelf kunnen afspreken), maar deze vrijheden gaan niet meer zo ver als wanneer jullie nog een open relatie hadden.

Je eigen gevoelens opzijzetten

Je partner vragen terug te gaan naar monogamie terwijl jullie al geruime tijd een open relatie hebben, is niet altijd makkelijk. Helemaal niet wanneer je ziet en weet dat je partner zich prima vermaakt met zijn minnaar of minnares. Laat je hierdoor niet tegenhouden. Zet deze gevoelens opzij en ga het gesprek aan. Leg duidelijk uit hoe jij je voelt. Voel je niet bezwaard dat je de open relatie niet meer wilt en dat je liever teruggaat naar monogamie. Daar is helemaal niets mis mee. Zoals gezegd werkt een open relatie alleen als jij en je partner er allebei achter staan. Wanneer een van jullie dit niet langer doet, is het verstandig om de open relatie op een laag pitje te zetten, willen jullie jullie eigen relatie goed houden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnares is niet iets wat je zomaar ‘even’ doet. Het kan je overvallen dat je verliefd wordt…
Verdergaan met je minnaar of minnaresVerdergaan met je minnaar of minnaresAls je vreemdgaat of je hebt een open relatie dan heb je een minnaar of een minnares. Een minnaarrelatie kan verschillen…
Stoppen met je minnaar of minnaresStoppen met je minnaar of minnaresAls je verwikkeld bent in een relatie buiten je huwelijk of vaste relatie kan het voorkomen dat je hier om wat voor rede…
Je collega als minnaar of minnares?Je collega als minnaar of minnares?Wanneer jij en je partner besluiten een open relatie aan te gaan, wat inhoudt dat je met toestemming van je partner een…

Open relatie: Verliefd zijn op je minnaar of minnaresOpen relatie: Verliefd zijn op je minnaar of minnaresAls je een open relatie hebt, wat inhoudt dat jij en je partner elkaar meer vrijheid geven in die zin dat jullie er een…
Het effect van een minnaar of minnares op je relatieHet effect van een minnaar of minnares op je relatieIn deze tijd (en ook in vroegere tijden, alleen sprak men er toen misschien niet over) gaan sommige mensen die een vaste…
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.