Hoe geef je je open relatie vorm?

Hoe geef je je open relatie vorm? Jij en je partner hebben er geruime tijd over nagedacht. Jullie hebben er goed over gepraat en zijn tot de conclusie gekomen dat jullie een open relatie willen. Dit houdt in dat jullie elkaar vrijlaten in het onderhouden van (al dan niet) lichamelijk contact met anderen, buiten jullie relatie. De kogel is dus door de kerk. Maar hoe geef je je open relatie nu vorm? Hoe vaak mag je je minnaar of minnares zien, bijvoorbeeld? Maak je afspraken over hoe ver je mag gaan? Wat bespreek je wel en wat bespreek je niet met elkaar over jullie minnaar c.q. minnares. Gaandeweg kun je ontdekken dat je open relatie vormgeven niet altijd gemakkelijk is. Valkuilen liggen op de loer, afspraken kunnen niet worden nagekomen, jij en je partner kunnen heel verschillende ideeën hebben over de ‘inrichting’ van jullie open relatie. Kortom: hoe ga je je open relatie nu op een handige manier vormgeven, die voor jou en je partner prettig is?

Afspraken om je open relatie vorm te geven

Als jullie beiden de intentie hebben om jullie relatie te openen, begint dit door vaak veel gesprekken te voeren, bepaalde afspraken vast te leggen. Hiervoor zijn uiteraard geen regels en in veel gevallen zullen, naarmate de open relatie vordert, afspraken worden aangepast of misschien helemaal worden losgelaten. Het gaat erom dat jij en je partner duidelijke regels hanteren, zodat jullie je allebei prettig voelen in jullie open relatie. Enkele voorbeelden zijn:

Frequentie

Je spreekt van te voren af hoe vaak jullie je minnaar of minnares mogen zien. Voel jij (of je partner) je niet prettig bij bijvoorbeeld een keer in de week, dan spreek je af dat dit maar een keer in de maand mag zijn.

Communicatie

Wat vertel je wel aan je partner en wat vertel je niet? Dit is voor iedereen verschillend. Misschien wil jij liever niet weten wanneer je partner een date heeft met zijn of haar minna(a)r(es). Spreek dan af dat jullie je minnaar of minnares bijvoorbeeld alleen onder werktijd zien. Dit houdt logischerwijs in dat je vrij zult moeten nemen voor een afspraak. Het voordeel is echter dat wanneer je partner het niet wil weten wanneer jij afspreekt, je geen smoezen tegenover hem of haar hoeft te verzinnen.

De grens

Hoe ver mag het contact met een minnaar of minnares gaan? Waar ligt de grens? Spreek je met elkaar af dat jullie in eerste instantie rustig aan doen of mogen gelijk alle remmen los? Dit zal voor iedereen verschillend zijn, misschien ook voor jou en je partner. Om jaloezie en onzekerheid te voorkomen kan het handig zijn hier al dan niet voorlopige afspraken over te maken.

De praktijk om je open relatie vorm te geven

Vaak kom je door goed en veel te praten met je partner er gaandeweg wel achter welke manier om je open relatie vorm te geven voor jullie de meest prettige is. Misschien wil je partner wel helemaal niet dat je zonder hem afspreekt met een minnaar of minnares. Dan is het nodig om andere opties te bespreken en uiteindelijk, als jullie daaraan toe zijn, te proberen. Een parenclub is een mogelijkheid om dit te proberen. Uiteraard zijn er ook websites waar je gelijkgestemden kunt vinden. Door niet zonder elkaar af te spreken met een minnaar of minnares geef je een bepaalde vorm aan je open relatie. Het belangrijkste is dat jullie je er allebei prettig bij voelen.

De focus op je eigen relatie om je open relatie vorm te geven

Soms is het verstandig eerst te focussen op je eigen relatie voordat je je open relatie vormgeeft. Als je je niet happy voelt in je eigen relatie is het belangrijk dit aan te pakken voordat je je open relatie vorm geeft. Het kan zijn dat jullie al wel in gesprek zijn over een open relatie, maar de uitvoering laat nog op zich wachten. Realiseer je dat een open relatie geen lapmiddel is als je huidige relatie niet goed zit. Sterker nog, je zult merken dat een open relatie je huidige relatie juist kan verzwakken, iets wat juist nooit de bedoeling kan zijn.

Relatietherapie om je open relatie vorm te geven

Je moet nog goed zoeken om er eentje te vinden, maar er bestaan therapeuten die relatietherapie geven waarbij het doel kan zijn: je open relatie vormgeven. Deze relatietherapie kan jou en je partner helpen om bepaalde inzichten te verkrijgen waardoor de stap naar een open relatie doordachter kan worden gezet. Deze therapie kan jou en je partner uiteindelijk helpen om je open relatie vorm te geven.

De juiste vorm voor je open relatie

Er zijn meerdere handvatten te gebruiken om de juiste vorm te vinden waar je je open relatie in wilt gieten. Dat zijn er misschien een paar van de hierboven genoemde, maar bijvoorbeeld ook allemaal. In de praktijk kan het zo zijn dat, ook al maak je nog zulke duidelijke afspraken, het bijna onontkoombaar is dat er een (of meerdere) niet (goed) worden nageleefd. Door jouzelf of door je partner. Als de basis van je relatie goed is, zul je merken jij en je partner sterk genoeg zijn om dit soort problemen (of liever gezegd: uitdagingen) het hoofd te bieden. Op wat voor manier je je open relatie ook vorm gaat geven, als de basis goed is, kun je uiteindelijk in een situatie komen die voor jou én je partner prettig is en veel voldoening geeft.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het effect van een minnaar of minnares op je relatieHet effect van een minnaar of minnares op je relatieIn deze tijd (en ook in vroegere tijden, alleen sprak men er toen misschien niet over) gaan sommige mensen die een vaste…
Van een open relatie terug naar monogamieVan een open relatie terug naar monogamieAls je een open relatie hebt, is er ooit een bepaald moment gekomen waarop jij en je partner hebben besloten die stap te…
Open relatie: Verliefd zijn op je minnaar of minnaresOpen relatie: Verliefd zijn op je minnaar of minnaresAls je een open relatie hebt, wat inhoudt dat jij en je partner elkaar meer vrijheid geven in die zin dat jullie er een…
Beginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnares is niet iets wat je zomaar ‘even’ doet. Het kan je overvallen dat je verliefd wordt…

Je bruiloft: net even andersJe bruiloft: net even andersZoek je ideeën voor je bruiloft om het net even anders te doen? Vanuit het buitenland kun je de nodige inspiratie opdoen…
Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?In onze samenleving komen relaties die anders zijn vormgegeven dan de standaard norm, man en vrouw, steeds meer aan het…
Bronnen en referenties
  • http://www.41magazine.nl/relaties/magazine-singles-regels-voor-een-open-relatie/
  • http://www.plukdeliefde.nl/opinie/open-eerlijk-consensueel-ethisch-en-respectvol/
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.