Een open relatie bespreekbaar maken binnen je eigen relatie

Een open relatie bespreekbaar maken binnen je eigen relatie Er kriebelt iets. Al langere tijd. Je bent getrouwd of hebt al geruime tijd een relatie, er zijn kindjes of misschien is er sprake van wel of niet aan kinderen beginnen. Toch heerst er een soort onrust. Is dit het nou? Zul je de rest van je leven geen andere bedpartner kennen dan je huidige partner? Toch ben je tevreden over je relatie an sich, je houdt zielsveel van je partner en je kunt je niet voorstellen dat je met een ander dan hem of haar oud zult worden. Maar toch. Die onrust, dat kleine piepstemmetje dat door de tijd heen steeds harder is gaan roepen. Je weet dat je iets moet doen. Want je weet ook wat je eigenlijk diep van binnen graag zou willen. Een open relatie: de mogelijkheid om binnen je eigen relatie, dus naast je eigen partner, (lichamelijk) contact te onderhouden met anderen. Maar, hoe maak je dit bespreekbaar met je partner?

Waarom wil jij een open relatie?

Vraag jezelf in eerste instantie af waarom jij eigenlijk je relatie wilt openen. Dit kan namelijk voor iedereen verschillen. Mis je een bepaalde spanning die je niet (meer) bij je huidige partner kunt vinden omdat alles zo vertrouwd is geworden? Mis je een bepaalde mate van lichamelijk contact bij je huidige partner? Ben je onrustig omdat de gedachte dat je behalve je partner geen andere bedpartners zult kennen je benauwt? Ben je verliefd op een ander, maar spreekt de gedachte aan vreemdgaan je totaal niet aan? Weet je absoluut zeker dat je je huidige partner onder geen beding kwijt wilt? Allemaal vragen waarvan het handig is om hierop voor jezelf duidelijke antwoorden te krijgen voordat je het gesprek aangaat. Als je voor jezelf goed weet waarom kun je dit ook duidelijker maken aan je partner en dit kan voorkomen dat hij of zij zich gekwetst voelt door jouw voorstel. Je partner kan het gevoel krijgen dat hij of zij niet goed genoeg (meer) is en dit is iets wat te allen tijde wilt voorkomen.

Is een open relatie iets voor jou?

Wat betekent het eigenlijk om je relatie te openen? Kort gezegd sta je jezelf en/of je partner toe om een bepaalde soort van contact te onderhouden met iemand anders. Hoe en in welke vorm kunnen jij en je partner zelf bepalen. Dit kan zijn uitsluitend lichamelijk contact of uitsluitend een spannend contact online (chat, whatsapp). Ook kan het betekenen dat jij en je partner afspreken samen een derde of een ander stel toe te laten en ook alleen maar samen af te spreken. Jullie daten dan niet afzonderlijk van elkaar. Een open relatie kun je op allerlei manieren invullen, net waar jij en je partner jullie goed bij voelen. Vraag jezelf goed af of een open relatie echt iets voor jou is. Of het echt de enige manier is om de onrust die heerst te stillen. Want als je het punt hebt bereikt dat jij en je partner de stap gaan zetten, zul je merken dat je voor bepaalde problemen kunt komen te staan die je misschien niet eens had verwacht.

Waar moet je rekening mee houden als je het onderwerp ‘open relatie’ bespreekbaar wilt maken?

Je relatie openen en toestaan dat jij en/of je partner bepaalde intieme dingen zullen delen met een ander buiten je relatie doe je niet zomaar. Het is iets waar je in eerste instantie goed met je partner over zult moeten praten. Dit kan al een eerste struikelblok zijn. Jij kent je partner als geen ander en misschien heb je al eens eerder geprobeerd het gesprek in deze richting te sturen of lacherig een balletje opgegooid om zijn of haar reactie te peilen. Het kan soms lastig zijn om op een serieuze manier het gesprek vorm te geven. De kans is aanwezig dat je partner je niet begrijpt, boos wordt, zich onzeker gaat voelen en de deur naar een open relatie in je gezicht dichtslaat. Dit is uiteraard het tegengestelde van wat je wilt bereiken.

Tips om het openen van je relatie bespreekbaar te maken

Wanneer het lastig is om het onderwerp van een open relatie aan te kaarten bij je partner volgen hierbij een aantal tips om het gesprek op gang te brengen:
  • Ga het gesprek altijd aan. Erover praten, het bespreekbaar maken, is belangrijk.
  • Kies of creëer het juiste moment: onder het koken of als je net thuis komt na een drukke werkdag zijn misschien niet heel handige tijdstippen.
  • Zorg voor een ontspannen, gezellige sfeer en vertel hoe jij je voelt. Begin bij jezelf en leid het gesprek rustig in.
  • Maak vooral duidelijk dat er altijd een weg terug is. Indien jij en je partner besluiten jullie relatie te openen, betekent dit niet automatisch dat er nooit meer een weg terug is. Dit kan een veilig uitgangspunt zijn om eens iets uit te proberen.
  • Geef aan dat dit voor jou een serieuze issue is. Bagatelliseer het vooral niet. Je partner moet er goed van zijn doordrongen dat dit zeer belangrijk is voor jou. Als de gedachte aan een open relatie bij hem totaal niet speelt, kan je partner het misschien wat makkelijk wegwuiven als je niet duidelijk laat blijken hoe jij hierin staat.
  • Laat je niet tegenhouden het gesprek te voeren als je verwacht dat je partner negatief zal reageren. Blijf vooral rustig, word niet boos, loop niet weg. Hou in je achterhoofd dat jij hier in je hoofd al langer mee bezig bent en dat het je partner misschien wat rauw op zijn of haar dak valt.
  • Hou er rekening mee dat het met een gesprek vaak niet klaar is. Er zullen meer gesprekken volgen dan één.
  • Loopt het gesprek op niets uit? Vindt je partner het allemaal niets? Laat het even bezinken. Rome is ook niet in een dag gebouwd. Soms hebben dingen tijd nodig. Blijf erover praten, deel wat er in jou omgaat en waar je last van hebt. Als je je gevoelens niet bespreekt, kan je partner daar ook niet op reageren en al helemaal geen rekening mee houden.

Een open relatie is niet voor iedereen

Heb je meerdere gesprekken gevoerd en komt daaruit dat je partner het niet wil? Dat kan even slikken zijn. Vooral als het voor jou meer dan belangrijk is. Probeer toch in gesprek te blijven met je partner. Krop je gevoelens niet op. Zorg ervoor dat je partner weet wat er bij jou speelt. Het kan voor hem of haar dan wel afgedaan zijn, voor jou is het dat misschien nog niet. Probeer wel in je achterhoofd te houden dat een open relatie, in welke vorm dan ook, niet voor iedereen is weggelegd. Als je dit kunt accepteren en in je huidige relatie wilt blijven is er niets aan de hand.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?In onze samenleving komen relaties die anders zijn vormgegeven dan de standaard norm, man en vrouw, steeds meer aan het…
Een open relatieEen open relatieSteeds meer en meer koppels beseffen dat ze 'anders' zijn dan anderen. Ze willen zich niet aan één partner binden en hun…
Een open relatie als lapmiddel voor je vaste relatieEen open relatie als lapmiddel voor je vaste relatieEr zijn verschillende redenen waarom mensen beginnen aan een open relatie. Zij stellen hun vaste relatie als het ware op…
Hoe geef je je open relatie vorm?Hoe geef je je open relatie vorm?Jij en je partner hebben er geruime tijd over nagedacht. Jullie hebben er goed over gepraat en zijn tot de conclusie gek…

Beginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnares is niet iets wat je zomaar ‘even’ doet. Het kan je overvallen dat je verliefd wordt…
De ingrediënten van een goede relatieDe ingrediënten van een goede relatieWat is de basis van een goede relatie? Vele relaties in de liefde lopen stuk, familiebanden gaan kapot door ruzies en on…
Bronnen en referenties
  • http://www.liefdedelen.nl/wat-is-een-open-relatie-en-hoe-doe-je-dat-vreemdgaan-polyamori/
  • http://www.singlessite.nl/meer-nederlanders-wagen-zich-aan-open-relatie/
Mrswinchester (44 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.