Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet?

Wat doe je als jij een open relatie wilt en je partner niet? In onze samenleving komen relaties die anders zijn vormgegeven dan de standaard norm, man en vrouw, steeds meer aan het licht. Een variatie op het ‘gewone’ huwelijk of langdurige relatie tussen man en vrouw is een open relatie. Hierbij mogen jij en je partner er, met toestemming van elkaar, relatie(s) buiten je eigen relatie op nahouden. Een open relatie kan veel vrijheid betekenen voor jou en je partner. Ook kan een open relatie je huidige relatie een positieve impuls geven (alhoewel dat nooit de insteek moet zijn om je relatie te openen). Maar wat doe je nou als jij niets liever wilt dan het open relatie avontuur met je partner aangaan en je partner dit tegelijkertijd absoluut niet ziet zitten?

Het proces om tot een open relatie te komen

In veel gevallen ontstaat een open relatie niet zomaar. Er gaat vaak een al dan niet lange weg aan vooraf van gesprekken, onderzoeken en veel vallen en opstaan. Dit kan uiteindelijk tot het resultaat leiden dat er wordt besloten bepaalde (intieme) dingen te delen met anderen, buiten het huwelijk en/of de relatie.

Maak je wens om je relatie te openen bespreekbaar met je partner

Als jij voor jezelf de wens hebt om je huidige relatie te openen, zul je dit in eerste instantie bespreekbaar moeten maken met je partner. Een open relatie is geen eenrichtingsverkeer. Je kunt dit niet eenzijdig besluiten. In het laatste geval zou je zonder toestemming van je partner (lichamelijk) contact onderhouden met een ander. Dit is geen open relatie, maar vreemdgaan.

Je partner zegt nee tegen een open relatie

Het onderwerp van een open relatie heb je geopperd bij je partner. Dat niet alleen, je hebt het meerdere keren onderwerp van gesprek gemaakt. Je partner is niet te vermurwen; hij of zij ziet het gewoon echt niet zitten omdat:
 1. hij/zij is bang dat hij/zij je kwijtraakt;
 2. hij/zij is te jaloers ingesteld;
 3. hij/zij is onzeker over het feit of hij/zij zelf wel een minaar c.q.minnares kan vinden;
 4. hij/zij is prima tevreden met de situatie zoals het is en wil niets veranderen.

Moet je dan tegen heug en meug je zin doordrukken? Je worstelt met je eigen belang en tegelijkertijd wil je je partner niet tekortdoen. Wat moet je doen?

Wat doe jij als je partner een open relatie echt niet wil?

Er zijn een aantal manieren om met deze situatie om te gaan. Of ze bij jou passen is een tweede. Uiteraard zijn er meer manieren te bedenken, manieren die misschien meer bij jou (en je partner) passen. Een aantal dingen die je zou kunnen doen zijn de volgende:
 • Je wilt graag een open relatie omdat je misschien iets mist bij je huidige partner, een bepaalde spanning. Probeer je huidige relatie een boost te geven door nieuwe dingen uit te proberen.
 • Probeer heel helder te krijgen waarom jouw partner het niet wil. Is het een van de bovengenoemde redenen? Is het iets anders? Je kunt daar dan op inspelen. Misschien is het mogelijk een bepaalde tussenweg te vinden die bij jullie allebei past.
 • Een niet zo heel nette optie is vreemdgaan. Is dit eerlijk tegenover je partner? Nee. Absoluut niet. Maar je zult voor jezelf de overweging moeten maken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Gevoelens als schuld, spijt en schaamte kunnen om de hoek komen kijken, waar je dan maar mee te dealen hebt.
 • Als laatste is het zeker zaak om niet op te geven. Blijf praten met je partner. Toon begrip voor zijn of haar standpunt. Door veel te praten, zonder te proberen je zin door te drukken, draait je partner misschien bij.

Trouw aan jezelf

Wat je ook besluit te doen als je partner nee zegt tegen een open relatie, probeer in ieder geval trouw te blijven aan jezelf. Hou in je achterhoofd dat jullie samen in deze relatie zitten en dat jouw wensen en verlangens net zo hard meetellen als die van je partner. Je relatie niet openen of juist wel openen zou een besluit van je partner én jouzelf moeten zijn. Op het moment dat jij met een bepaalde beslissing geen vrede hebt en dit laat doorsudderen in jullie relatie zal dit vroeg of laat al dan niet heftig naar voren kunnen komen. Met alle gevolgen van dien.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het effect van een minnaar of minnares op je relatieHet effect van een minnaar of minnares op je relatieIn deze tijd (en ook in vroegere tijden, alleen sprak men er toen misschien niet over) gaan sommige mensen die een vaste…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Een open relatieEen open relatieSteeds meer en meer koppels beseffen dat ze 'anders' zijn dan anderen. Ze willen zich niet aan één partner binden en hun…
Hoe geef je je open relatie vorm?Hoe geef je je open relatie vorm?Jij en je partner hebben er geruime tijd over nagedacht. Jullie hebben er goed over gepraat en zijn tot de conclusie gek…

Beginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnares is niet iets wat je zomaar ‘even’ doet. Het kan je overvallen dat je verliefd wordt…
Een open relatie bespreekbaar maken binnen je eigen relatieEen open relatie bespreekbaar maken binnen je eigen relatieEr kriebelt iets. Al langere tijd. Je bent getrouwd of hebt al geruime tijd een relatie, er zijn kindjes of misschien is…
Bronnen en referenties
 • http://forum.viva.nl/forum/seks/minnaar-deel-32/list_messages/318979
 • http://www.vrouwblog.nl/voordelen-en-nadelen-open-relatie/0429/
 • http://relatieweg.nl/polygamie/
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.