Hoe breng je romantiek terug in je relatie na de bevalling?

Hoe breng je romantiek terug in je relatie na de bevalling? Een kindje krijgen is, meestal, een van de mooiste dingen die je als vrouw kan overkomen. De hele zwangerschap heb je uitgekeken naar dat ene moment; de geboorte van je kind. Het moment dat je je kindje voor het eerst in je armen mag houden. Maar als dat moment eenmaal is geweest en jij en je partner beginnen te wennen aan het feit dat er een heel nieuw mensje in jullie leven is gekomen, komt er moment dat je je weer wat meer gaat focussen op je partner. En wanneer dit gebeurt, is volledig afhankelijk van jou, hoe je je voelt, hoe het met je kindje gaat, hoe je partner zich voelt. Er zijn geen regels voor. Het kan zijn dat je merkt dat de romantiek, na het samen doormaken van de bevalling en het wennen aan de veranderingen in jullie leven misschien toch wat naar de achtergrond is verdwenen. Hoe zorg je ervoor dat de romantiek wat meer op de voorgrond treedt?

Wat is romantisch en wat niet?

Er zijn natuurlijk verschillende meningen over wat nu precies romantiek is en wat niet. Voor de een is gezellig een filmpje op de bank romantisch, een ander verstaat daaronder dineren bij kaarslicht aan een strand met een ondergaande zon op de achtergrond. In dit artikel wordt vooral bedoeld met romantiek het oproepen van een bepaalde sfeer om de intimiteit van vóór de zwangerschap terug te brengen. Dit hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te bereiken te zijn. Liever niet. Met een baby in huis zou het het mooiste zijn om op een simpele manier een romantische avond te organiseren.

Romantiek en zwangerschap

In sommige relaties is er tijdens de zwangerschap al weinig sprake meer van romantiek. Een dikke buik is natuurlijk ook niet altijd even handig wanneer een romantisch gebaar leidt tot lichamelijk contact. Ook het idee dat er een baby in je buik zit, kan sommige mannen afschrikken of het op z’n minst een onprettig idee vinden om diepgaand lichamelijk contact te hebben. Dat kan soms lastig zijn voor jou, maar is niet abnormaal. En misschien heb jij zelf, met een dikke buik en eventuele zwangerschapskwaaltjes ook niet vee zin in ‘gedoe.’ Als de bevalling eenmaal is geweest en je lichaam weer redelijk is hersteld, komt vroeg of laat het moment dat jij en je partner juist behoefte hebben aan lichamelijk contact met elkaar.

Romantiek na de bevalling

Het krijgen van een (eerste) kindje kan nogal overweldigend zijn. Je weet niet precies wat je te wachten staat. Hierdoor kan het zijn dat je na de bevalling tijd nodig hebt om goed te wennen aan de nieuwe situatie, waardoor de relatie met je partner iets minder aandacht krijgt dan normaal gesproken het geval zou zijn. Dit is compleet normaal en duurt zo lang het duurt. Ga je zelf niet opjagen om iets te doen waar je nog niet klaar voor bent. Het kan zijn dat romantische gevoelens en de zin om ook maar iets romantisch te ondernemen volledig naar de achtergrond zijn verdwenen doordat jij en je partner volledig opgaan in jullie nieuwe manier van leven. Een aantal tips om de romantiek een beetje terug te brengen in jullie relatie:
  • Zorg ervoor dat je kindje slaapt. Niets is zo onromantisch als het moeten sussen van een huilende baby.
  • Romantiek hoeft niet altijd meteen seksueel contact te betekenen. Gewoon bij elkaar zijn, elkaar knuffelen en met elkaar praten onder het genot van een hapje en een (non) alcoholisch drankje kan al genoeg zijn om de focus ook even een moment op elkaar te leggen in plaats van op de baby.
  • Neem de tijd om voldoende te herstellen. Een bevalling kan een behoorlijke indruk maken op jou en je partner en zal jou na afloop nog enige tijd wat fysiek ongemak geven. Meestal wordt geadviseerd door (huis)artsen en verloskundigen om zes weken te wachten met seksueel contact. Ben je er na die zes weken nog niet aan toe, doe het dan niet.
  • Praat erover met je partner als je meer tijd nodig hebt. En blijf praten. Goed in contact staan met je partner is belangrijk voor het terugbrengen van romantiek in je relatie.
  • Regel een oppas voor je baby of, nog beter, laat je baby een nachtje logeren bij opa en oma mocht dit tot je mogelijkheden behoren. Je zult merken door er even uit te zijn en volledig de aandacht voor je partner te hebben, wonderen doet voor de romantiek.
  • Doe iets liefs voor elkaar. En dit kan zijn je partner wat extra nachtrust gunnen of wat meer tijd om iets voor zichzelf te doen. Elkaar iets gunnen heeft een positief effect op je relatie als geheel, maar zeker op de romantiek.

Niet al te moeilijk doen

In dit artikel worden een aantal tips genoemd om de romantiek terug te brengen in je relatie na een al dan niet eerste bevalling. Mochten jij en je partner toch het gevoel dat het niet helemaal lukt om de romantiek terug te brengen, maak je daar dan niet te druk om. Slaapgebrek en een grote verandering in je leven, zullen hun weerslag hebben. De situatie is maar tijdelijk. Voor je het weet, ben je helemaal hersteld, slaapt je kindje lekker door en ben je volledig gewend aan je nieuwe leven. Romantiek en intimiteit met je partner kan heel best natuurlijkerwijs weer terugkeren.
© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
De ontwikkeling van je baby; 22 weken zwangerIn week 22 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 450 gram en is ongeveer 29 centimeter lang. Vrijwel alle zwangere vr…
De ontwikkeling van je baby; 39 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 39 weken zwangerEen spannende week breekt aan; de baby kan elk moment geboren worden. Toch is de kans best groot dat de baby nog even bl…

Een open relatie als lapmiddel voor je vaste relatieEen open relatie als lapmiddel voor je vaste relatieEr zijn verschillende redenen waarom mensen beginnen aan een open relatie. Zij stellen hun vaste relatie als het ware op…
Kun je verslaafd zijn aan je minnaar of minnares?Kun je verslaafd zijn aan je minnaar of minnares?Alhoewel bijna niemand er openlijk over spreekt, gebeurt het in onze huidige samenleving vaak: vreemdgaan. Ook zijn er s…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidenco.nl/109671/hoe-je-relatie-een-baby-overleeft-hoe-combineer-je-een-relatie-en-ouderschap/
  • http://mamatothemax.nl/5-tips-om-je-seksleven-na-de-zwangerschap-een-boost-te-geven/
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.