Help, mijn partner heeft een minnaar/minnares (en ik niet)!

Help, mijn partner heeft een minnaar/minnares (en ik niet)! De knoop is doorgehakt: je partner en jij hebben besloten dat jullie allebei buiten jullie relatie een spannend contact mogen onderhouden met een ander. Jullie mogen een minnaar en/of een minnares. Leuk, denk je nu. Het mag, dus tijd om op zoek te gaan. Maar wat nou als het je partner binnen no time lukt om iemand aan de haak te slaan en jou niet. Je partner krijgt spannende berichtjes, is veel met zijn telefoon bezig, is soms later thuis van zijn werk en ruikt naar parfum of after shave die zeker weten niet van jou is. Dit is waarschijnlijk niet helemaal hoe jij je het had voorgesteld. En nu? Wat doe je als je partner een minnaar/minnares heeft gevonden en jij slaagt er niet in?

Problemen in je open relatie

Onder een open relatie wordt in dit geval verstaan dat wanneer twee mensen een relatie hebben met elkaar zij gezamenlijk afspreken dat zij buiten hun relatie spannende contacten en/of vriendschappen erop na mogen houden. Veelal betekent dit dat zij eveneens lichamelijk contact met anderen zullen onderhouden. Waarom kiezen mensen hiervoor? Er kunnen veel redenen zijn, maar de meest voorkomende reden is toch wel het ontbreken van spanning in de eigen relatie. Wanneer beide partners dit erkennen en ervoor kiezen om deze spanning buiten hun relatie te gaan zoeken zullen zij hierover goede afspraken moeten maken. Op die manier kun je veel problemen in je open relatie vooraf voorkomen. Echter, er kunnen nog zulke goeden afspraken zijn gemaakt, het kan gebeuren dat toch blijkt dat een van de partijen zich niet senang voelt bij een bepaalde afspraak. Op zo’n moment is het goed om de afspraak bij te stellen.

Je partner heeft een minnaar of minnares en jij niet

In open relaties is het niet uitzonderlijk dat op enig moment jouw partner een spannend contact aan het opbouwen is, terwijl jijzelf niemand hebt. Voor sommigen is dit moeilijk om mee om te gaan. Je gunt het je partner wel, maar het is moeilijk om hem of haar te zien opgaan in een ander terwijl jijzelf met lege handen staat. Gevoelens van jaloezie kunnen je parten gaan spelen. Niet omdat je het je partner niet gunt, maar ineens is het wel heel duidelijk dat je hem of haar in bepaalde mate moet delen. Daar komt bij dat het gevoel dat je geen controle meer hebt over de situatie je ook parten kan gaan spelen. Het gevoel van geen controle hebben is in dit geval niet op zijn plaats. Die heb je juist wel, maar door op de situatie te reageren vanuit boosheid en/of jaloezie zal dit ervoor zorgen dat je de controle misschien verliest.

Dingen die je niet moet doen als je partner een minnaar of een minnares heeft en jij niet

Wanneer het voorkomt in je open relatie dat jouw partner het druk heeft met iemand anders terwijl jij geen ‘ander’ hebt, zijn er een aantal dingen die je misschien graag zou willen doen, maar die niet verstandig zijn. Als je relatie je lief is kun je beter niet:
 1. Lichamelijk contact met je partner ‘ontzeggen’, want hé hij krijgt dat toch al van een ander;
 2. Zeggen dat je niet langer een open relatie wilt omdat je boos of jaloers bent, terwijl je er diep van binnen wel mee door wilt gaan, alleen op een andere manier;
 3. Niets zeggen, je mond houden over wat je dwars zit;
 4. Boos worden, het je partner kwalijk nemen dat hij iets doet waar jullie gewoon afspraken over hebben gemaakt.

Dingen die je wel moet doen als je partner een minnaar of een minnares heeft en jij niet

Uiteraard zijn er ook genoeg tips om deze situatie op te lossen op een manier dat jij en je partner daar baat bij hebben. Dingen die je zou kunnen doen:
 1. Praat met je partner over wat je dwarszit. Als hij of zij het niet weet, kunnen ze er ook niet naar handelen;
 2. Vraag jezelf af of je echt door wilt gaan met de open relatie en bespreek dit met je partner. Het is geen ramp als je het niet meer wilt of kunt. Ook hier kun je alleen maar achter komen door bepaalde dingen te proberen.
 3. Pas jullie afspraken aan. Soms kan iets kleins al helpen, bijvoorbeeld door af te spreken dat je partner ‘s avonds, als jullie beide thuis zijn, geen contact heeft met zijn minnaar of minnares. Tijd voor jou is echt tijd voor jou.
 4. Vraag je partner te wachten totdat jijzelf ook iemand hebt gevonden. Dit is zeker niet ongebruikelijk en zal jou een stuk rust geven en ook heb je de mogelijkheid op jezelf te focussen in plaats van meer met je partner en zijn activiteiten bezig te zijn.

Een open relatie is van jullie samen

Op het moment dat jij en je partner hebben besloten jullie relatie ‘open te gooien’ is het alleen maar leuk en spannend. Je verwacht misschien niet zo snel dat er bepaalde problemen kunnen gaan spelen. Problemen en obstakels die je totaal niet zag aankomen. Misschien ben je wel helemaal niet jaloers ingesteld en schrik je van jezelf als je hier last van krijgt. Je leert een nog onbekende kant van jezelf kennen en je moet leren hoe je hiermee het beste om kunt gaan, wil je doorgaan met je relatie open te houden. Onthoud dat jij en je partner samen de beslissing hebben genomen om het avontuur aan te gaan. Het is iets van jullie samen. Wees dus nooit bang om problemen waar je tegenaan loopt bespreekbaar te maken. Het is de enige manier om tot een oplossing te komen waar jij en je partner je goed bij zullen voelen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe geef je je open relatie vorm?Hoe geef je je open relatie vorm?Jij en je partner hebben er geruime tijd over nagedacht. Jullie hebben er goed over gepraat en zijn tot de conclusie gek…
Het effect van een minnaar of minnares op je relatieHet effect van een minnaar of minnares op je relatieIn deze tijd (en ook in vroegere tijden, alleen sprak men er toen misschien niet over) gaan sommige mensen die een vaste…
Beginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnares is niet iets wat je zomaar ‘even’ doet. Het kan je overvallen dat je verliefd wordt…
Van een open relatie terug naar monogamieVan een open relatie terug naar monogamieAls je een open relatie hebt, is er ooit een bepaald moment gekomen waarop jij en je partner hebben besloten die stap te…

De ingrediënten van een goede relatieDe ingrediënten van een goede relatieWat is de basis van een goede relatie? Vele relaties in de liefde lopen stuk, familiebanden gaan kapot door ruzies en on…
Je collega als minnaar of minnares?Je collega als minnaar of minnares?Wanneer jij en je partner besluiten een open relatie aan te gaan, wat inhoudt dat je met toestemming van je partner een…
Bronnen en referenties
 • http://openrelatie.nu/afspraken-maken-je-open-relatie/
 • http://openrelatie.nu/first-second-love/
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/1922456/2010/08/05/De-basisregels-voor-een-open-relatie.dhtml
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.