Je collega als minnaar of minnares?

Je collega als minnaar of minnares? Wanneer jij en je partner besluiten een open relatie aan te gaan, wat inhoudt dat je met toestemming van je partner een intiem contact mag onderhouden met een ander, kan het zo zijn dat je op zoek gaat naar een minnaar of minnares. Daarvoor zijn bijvoorbeeld datingsites voor gelijkgestemden om jou in contact te brengen met iemand die ook op zoek is naar een buitenechtelijke relatie. Niet iedereen ziet dit soort sites zitten. Sommigen gaan liever in het echte leven op zoek naar iemand. Is die leuke collega dan een verstandige keuze? Welke nadelen zitten eraan om iemand te zien naast je huwelijk of vaste relatie die in principe zo dichtbij je staat? En ook, welke voordelen zijn er als je je collega als minnaar of minnares hebt? En wat voor consequenties kan een minnaarrelatie op je werk uiteindelijk hebben?

Relatie op de werkvloer

De werkvloer is een plek waar veel (minnaar)relaties kunnen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie werknemers wel eens verliefd is op een collega. Uit onderzoek van een datingsite bleek dat met name overspel vaak begint op de werkvloer. De vonk kan snel overspringen als je die leuke man die aan het einde van de gang werkt of die mooie vrouw achter de receptie elke werkdag tegenkomt. Een gesprekje is snel gevoerd. Wie weet is het juist een collega waar je erg nauw mee samen moet werken die er spannend uitziet en je altijd een knipoog geeft als je binnenkomt. Kortom, een collega als minnaar of minnares aan de haak slaan zou in de praktijk niet zo moeilijk hoeven zijn. Maar is het een verstandige keuze?

De voordelen van een collega als minnaar of minnares

Het lijkt misschien ideaal om je collega als minnaar of minnares te hebben want:
 • Je ziet elkaar vrijwel iedere dag;
 • Je gaat goedgehumeurd naar je werk;
 • Overwerken (met die ene collega) is ineens geen probleem meer.

De nadelen van een collega als minnaar of minnares

Er kunnen in sommige gevallen ook nadelen kleven aan een collega als minnaar of minnares:
 • Als je ruzie hebt over iets, of er zijn irritaties ontstaan, word je wel constant met de ander geconfronteerd;
 • Je bent misschien veel afgeleid juist omdat je elkaar zo vaak ziet. Met andere woorden, er komt minder werk uit je handen;
 • Jullie worden ‘ontmaskerd’ door collega’s. Mensen zijn dol op roddels en roddels over relaties op de werkvloer ontstaan snel. Als je een open relatie hebt of wanneer je vreemdgaat is het veelal niet wenselijk dat uitkomt dat jij en je collega’s minnaars zijn. Een van je collega's zou immers je vaste partner kunnen inlichten. In de situatie dat je vreemdgaat zit je hier niet op te wachten, maar ook in het geval je een open relatie hebt niet. Met name wanneer niemand in je omgeving weet dat je een open relatie hebt en je dit graag zo wilt houden.
 • Als je minnaarrelatie wordt verbroken om wat voor reden dan ook, zie je elkaar nog iedere dag op de werkvloer. Dit kan in sommige gevallen niet zo prettig zijn.
 • Wanneer je er een geheime minnaarrelatie op nahoudt en dit komt uit, zullen je collega’s je erop aankijken. Met name in het geval van vreemdgaan, aangezien onze samenleving dit in het algemeen niet goedkeurt. In het geval een open relatie zul je misschien op veel onbegrip stuiten, omdat dit niet een relatievorm is die veel mensen hebben.

Consequenties van de relatie op de werkvloer

In Nederland is het niet verboden om een relatie aan te gaan met je collega. De wet op privacy prevaleert in dit geval nog altijd. Met andere woorden: het gaat je werkgever niets aan wat jij in je privétijd met je collega doet. Bang voor ontslag hoef je niet te zijn, maar roddels en praatjes zijn bijna niet te voorkomen. Met name wanneer je minnaar of minnares een collega is waar je zeer nauw mee samenwerkt, kunnen er snel praatjes ontstaan. Het valt anderen snel op wanneer je veel elkaars gezelschap opzoekt, het goed met elkaar kunt vinden en vaak samen overwerkt. Voorzichtigheid is dus zeker op zijn plaats wanneer je ervoor kiest om een minnaarrelatie aan te gaan met je collega.

Hoe hou je je minnaarrelatie met je collega geheim?

Zoals gezegd kan een affaire of minnaarrelatie met je collega snel uitkomen of in ieder geval zorgen voor roddels en praatjes waar je niet op zit te wachten. Hoe kun je dit nu het beste voorkomen, met name als het gaat om een collega waar je nauw mee samenwerkt?
 • Spook niets uit op je werk. Hoe spannend en verleidelijk het misschien ook kan zijn, de kans dat je betrapt wordt als je, hoe cliché, een spannend onderonsje hebt in het kopieerhok of een bezemkast, is groot.
 • Hou je gezicht in de plooi als je dichtbij elkaar in de buurt bent en let op je lichaamstaal. Een blik, een te harde lach, elkaar even aanraken, allemaal tekenen die op zichzelf niets hoeven te betekenen, maar wanneer jij en je minnaar of minnares dit te vaak doen bij elkaar gaat het vroeg of laat opvallen. Met als consequentie dat er roddels kunnen ontstaan waar je niet op zit te wachten.
 • Creëer afstand op je werk. Voorkom dat je aan dezelfde projecten gaat werken, ga niet iedere lunch bij elkaar zitten, loop niet te vaak elkaars kamer binnen. Overdrijf het niet, maar probeer een zekere afstand aan te houden die je ook bij andere collega's hanteert.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnares is niet iets wat je zomaar ‘even’ doet. Het kan je overvallen dat je verliefd wordt…
Omgaan met een verbroken minnaarrelatieOmgaan met een verbroken minnaarrelatieAan alle goede dingen komt een eind. Wanneer je er een minnaarrelatie op na houdt, al dan niet met toestemming van de pa…
Verdergaan met je minnaar of minnaresVerdergaan met je minnaar of minnaresAls je vreemdgaat of je hebt een open relatie dan heb je een minnaar of een minnares. Een minnaarrelatie kan verschillen…
Open relatie: Verliefd zijn op je minnaar of minnaresOpen relatie: Verliefd zijn op je minnaar of minnaresAls je een open relatie hebt, wat inhoudt dat jij en je partner elkaar meer vrijheid geven in die zin dat jullie er een…

Help, mijn partner heeft een minnaar/minnares (en ik niet)!Help, mijn partner heeft een minnaar/minnares (en ik niet)!De knoop is doorgehakt: je partner en jij hebben besloten dat jullie allebei buiten jullie relatie een spannend contact…
Budget bruiloft opmaken, gemiddelde kosten en bezuinigenBudget bruiloft opmaken, gemiddelde kosten en bezuinigenEen van de eerste stappen bij het plannen van een bruiloft is een budget opstellen. Maar dat is makkelijker gezegd dan g…
Bronnen en referenties
 • http://nieuws.nl/algemeen/20141127/onderzoek-overspel-begint-vaak-op-werkvloer/
 • http://krant.telegraaf.nl/krant/vrouw/teksten/vrouw.reportages.liefde.html
 • https://www.akd.nl/b/Paginas/De-arbeidsrechtelijke-consequenties-van-liefde-op-de-werkvloer-190613.aspx
 • http://nieuws.nl/algemeen/20141127/onderzoek-overspel-begint-vaak-op-werkvloer/
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.