Je bruiloft: net even anders
Zoek je ideeën voor je bruiloft om het net even anders te doen? Vanuit het buitenland kun je de nodige inspiratie opdoen om het op jouw bruidsfeest net even anders aan te pakken. Zo kun je bijvoorbeeld het feest zelf langer laten duren of je gasten meenemen op een uitje. Er zijn hoe dan ook veel manieren te bedenken om je bruiloft extra onvergetelijk te maken.
Tradities en ideeën bruiloft
In Nederland vieren we over het algemeen onze bruiloft met een groot feest. Vooraf is er vaak een diner voor genodigden (soms voor alle gasten) en de ceremonie met (vaak) aansluitend de receptie wordt meestal door meer gasten bezocht dan het feest. In de ochtend, maar soms ook tussendoor, laat het bruidspaar foto's nemen.
Afwijken van de norm
Wil je je bruiloft op een andere manier opzetten, dan verdient het de aanbeveling om dit vooraf kenbaar te maken aan de genodigden. Voor sommige afwijkende regelingen moeten gasten bijvoorbeeld meer of juist minder vrij vragen. Daarbij komt dat er in enkele gevallen een eigen bijdrage van de gasten wordt gevraagd. Neem dit dus mee in je overweging.
Behalve (trouw)ringen zijn er ook armbanden, horloges, kettingen... /
Bron: Kgorz, PixabayThe morning after
Het feest is in veel landen nog niet afgelopen na middernacht. De volgende ochtend gaat het bruidspaar namelijk gewoon door!
Zo wordt in Zweden een groot gezelschap uitgenodigd voor het ontbijt. Tijdens dit ontbijt heeft het bruidspaar tijd om alle cadeaus te openen. Hierbij wordt de gever van elk cadeau uitvoerig bedankt.
Varianten
In Amerika en andere landen is het een gewoonte om de ochtend na de bruiloft met gasten van ver ('ver' is hierbij zelf te definiëren, maar meestal iedereen die een overnachting heeft moeten boeken om bij de bruiloft aanwezig te zijn) te ontbijten of (gebruikelijker) brunchen. Hierbij worden vaak mimosa's gedronken (1/2 sinaasappelsap of vruchtensap en 1/2 champagne of andere sprankelende alcoholische drank). Er worden verder geen cadeaus uitgepakt.
Vaak vinden zowel de Zweedse als de andere ontbijten en brunches plaats in een restaurant. Het is aan het bruidspaar of de gasten zelf (mee)betalen aan deze gelegenheid of dat zij de kosten zelf op zich nemen (als onderdeel van de bruiloft).
Waarom een 'morning after'-bruiloft?
Het voordeel van enkele gasten ook voor het ontbijt of de brunch uitnodigen is dat je hen persoonlijk(er) kunt spreken dan op je bruiloftsdag. Je maakt extra tijd vrij voor iedereen die de moeite heeft genomen om van ver te komen. Bij de Zweedse traditie is het voordeel dat je persoonlijk kunt bedanken voor elk cadeau (wat ook eventueel bedankjes sturen kan schelen).
Het belangrijkste is dat je bruiloft voor jou onvergetelijk is. Bij wat voor ideeën voor je bruiloft dan ook is dat de hoofdzaak. /
Bron: Toanmda, PixabayEen uitje voor de gasten
Normaal reizen gasten bij bruiloften zelf van de ene naar de andere locatie, als bijvoorbeeld de ceremonie, receptie, het diner en het feest op diverse locaties worden gehouden. Je kunt ervoor kiezen om alles op dezelfde locatie te boeken (vaak is trouwen op locatie bijvoorbeeld eenvoudig mogelijk). Je kunt eventueel ook voor een alternatief kiezen.
Varianten
Volgens Russische traditie rijd je na de ceremonie een rondje door de stad en maak je kennis met de omgeving. Dit kan al dan niet onder het genot van een glas champagne. Er zijn stellen die (een deel van) hun bruidsgasten mee willen hebben op deze tour. Soms betekent dit dat er een bus of meerdere auto's moeten worden gehuurd. Je kunt natuurlijk ook een low-budget-optie kiezen en met het bruidsgezelschap een gps-tour doen of zelf een (speur)tocht door de stad samenstellen.
Ringen dragen
Wil je geen ring, maar liever een armband? Er zijn overigens nog veel meer manieren om elkaar je trouw te bewijzen zonder dat je om je ringvinger een ring hebt.
Hindoe-stijl
De Hindoe-bruiden dragen de trouwring niet om hun hand, maar om hun linkervoet. Het idee erachter is dat dit symbool van rijkdom onder de taille gedragen moet worden. Wil je liever geen ring aan je vinger, dan kan een teenring dus een optie zijn.
Andere sieraden
Een ring staat met zijn ronde vorm symbool voor de eeuwigheid. Een armband kan dit natuurlijk net zo goed zijn. Verder kiezen sommige stellen voor een symbool dat beter bij hen past. Zo zijn er bruiden en bruidegommen die in plaats van een trouwring een speciaal (duur) horloge voor elkaar kopen om dit na hun huwelijk altijd te dragen.
Alternatieven voor de trouwring op een rij
- Oorbel(len)
- Ketting
- Armband
- Hobbymaterialen (bij gezamenlijke hobby), alles van gegraveerde keukenapparatuur tot handgemaakte sportkleding (met tekst/foto)
- Tatoeage (kan ook een ringtatoeage zijn)
- Samen een boom of bloem(bed) planten
- Een huisdier adopteren
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de focus te leggen op de bruiloft en/of de gelofte, door (een kopie van) de gemeentepapieren in te lijsten.
Bruiloftsideeën die je liever niet uitvoert...
Natuurlijk is niet alles een even goed idee... zo zijn er ideeën die je liever niet voor je bruiloft gebruikt! Deze gebruiken worden soms nog nagevolgd in diverse landen, maar in veel gebieden wordt nu anders en moderner gedacht over de tradities.
- Het bruidspaar wordt in Rusland bestrooid met rijst en... munten. Pijnlijk!
- De bruid moet in Rusland worden 'gekocht' en afgerekend bij de vader van de bruid. Duur grapje voor de bruidegom...
- Je glas breken voor een bruiloft brengt in veel landen geluk. Het geeft alleen zo'n troep... en is ook best zonde! In Duitsland en Griekenland breekt men servies, in Rusland een glas. In Duitsland is het niet slecht één stuk servies... alle breekbare spullen (op glas en spiegels na) worden de dag voor de bruiloft kapot gegooid.
- In Zuid-Korea is het gebruikelijk om de bruidegom een flink pak slaag te geven. De bruidsjonkers geven hem zweepslagen op de voeten.
- In China moet je als bruid een maand voor de bruiloft beginnen met huilen. Letterlijk. Je huilt elke dag minimaal een uur. Na tien dagen doet de moeder van de bruid met haar mee. Later sluiten ook andere vrouwen zich aan. Mogelijk nadeel: met roodomrande ogen op je bruiloft staan...
- Op de trouwdag en 72 uur daarna mag je in Maleisië als bruidspaar niet poepen. De filosofie: als je dit kunt doorstaan, kun je samen alles aan.
- Borneo heeft een vergelijkbare traditie. Hier mag je als bruidskoppel drie dagen de badkamer niet gebruiken. Ook plassen mag dan dus niet, en het pasgetrouwde stel eet en drinkt daarom bijna niets.
- Bij de Masai laat de bruid zich kaalscheren, insmeren met olie en vet van een lam, en vervolgens spuugt haar vader haar op haar hoofd en haar borsten. Dit zou geluk brengen.
- Op de Marquesas-eilanden vormen familieleden aan het eind van het feest op de grond, met hun gezicht naar beneden, een lang menselijk tapijt voor het pasgetrouwde stel. Zij verlaten dan de receptie door over de mensen heen te lopen.