Gelukkig zijn volgens Epicurus

Gelukkig zijn volgens Epicurus Epicurus was een Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus. Volgens hem was gelukkig worden heel simpel, maar zochten mensen op de verkeerde manier naar geluk.

Inhoudsopgave


Epicurus

Epicurus werd 341 jaar voor Christus geboren in Samos, een Grieks eiland voor wat nu de Turkse kust is. Slechts weinig geschriften van hem overleefden de tand des tijds. Hierdoor is zijn filosofie over geluk weer samengesteld door overgebleven fragmenten samen te voegen.

Samos



Epicurus was optimistisch en geloofde dat mensen geluk kunnen vinden. Mensen vonden geen geluk omdat ze op de verkeerde plek zochten. Veel filosofen hebben een pessimistische houding over geluk, het antwoord van Epicurus lijkt aanlokkelijk.

We denken dat de manier om gelukkig te worden voor de hand ligt: veel geld bezitten. Met dat geld kunnen we gaan shoppen, waardoor we ons gelukkiger voelen. Het is makkelijk je voor te stellen dat geld al je problemen op kan lossen, maar is dat wel zo?

Epicurus hield van het mooie leven: schoonheid, lachen en seks. De geluksfilosofie van Epicurus stond bij de oude Grieken synoniem voor een Bourgondisch leven. Vandaag worden mensen die houden van een luxueus leven nog steeds wel eens epicuranen genoemd. Dit is een misvatting, want Epicurus zelf echter, leefde een bescheiden leven. Hij leefde in een simpele woning en at goedkope maaltijden.

Volgens Epicurus beseffen mensen niet goed wat hen gelukkig kan maken. Omdat mensen twijfelen over wat hen gelukkig kan maken, worden ze verleid tot materieel geluk. Een namiddag shoppen is een zoektocht naar geluk. Omdat we niet weten wat we echt nodig hebben om gelukkig te zijn, daarom zijn we makkelijker verleid door materiële verlangens.

Geluk op Epicuriaanse wijze

Er zijn volgens Epicurus maar drie ingrediënten nodig om gelukkig te zijn, en shoppen zit daar niet bij:

    1. vrienden
    2. vrijheid
    3. geanalyseerd leven

1. vrienden

Epicurus vond vriendschap heel belangrijk. Hij nam dan ook een radicale beslissing: hij kocht een groot huis net buiten Athene en noemde dit De Tuin. Hij nodigde vrienden uit om in het huis te leven, dat redelijk groot was. Iedereen had dus een eigen kamer, maar iedereen at samen en praatte met elkaar. Vrienden moet je niet af en toe ontmoeten op café, maar daar moet je voor een deel mee samenleven, dat vond Epicurus belangrijk om geluk te bereiken. Voor je iets eet of drinkt, moet je nadenken over met wie je dat doet, dat is belangrijker dan wat je eet. Want het eten zonder een vriend, is het leven van een leeuw of een wolf.

2. vrijheid

Om die vrijheid te bereiken verlieten Epicurus en zijn vrienden (huisgenoten) Athene, om een onafhankelijker leven te zoeken in de natuur. Vrijheid betekent voor hen financiële onafhankelijkheid en economische zelfvoorziening, in plaats van verantwoording afleggen aan bazen en schuldeisers in de door competitie gedreven stad. Het leven was simpel, maar ze genoten wel van hun vrijheid. Het kon hen niet schelen dat ze er minder chique uitzagen of minder geld hadden dan andere mensen, want ze waren hun eigen baas.

3. Geanalyseerd leven

Hiermee bedoelde hij dat we vrije tijd moeten maken. We moeten de tijd nemen om te reflecteren, na te denken over wat we doen, zeggen en voelen. We moeten nadenken over wat ons dwarszit, zo worden we minder angstig. Om dit te bereiken moet je je terugtrekken uit het lawaaierige stadsleven.

Gratis geluk

Volgens Epicurus is geluk dus niet te koop. Ook wanneer je weinig geld bezit, maar wel vrienden om je heen hebt en een rustig (vrij en geanalyseerd) leven leidt kan je gelukkig zijn. Als je heel veel geld hebt, maar niet zelfvoorzienend en geanalyseerd leeft en geen vrienden hebt kan alle geld van de wereld je niet gelukkig maken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levenskunst: Epicurus over genot, pijn en hedonismeLevenskunst: Epicurus over genot, pijn en hedonismeWat is de beste manier van leven? Epicurus was een filosoof die daarop antwoord wilde geven. Moet ik 'ja' zeggen tegen d…
Het maken van keuzes: ethische stromingenHet maken van keuzes: ethische stromingenDit is tevens een samenvatting van hoofstuk 4 uit Over Normaal Gesproken van Van Horen Zeggen. Elk mens maakt in zijn le…
Gelukkig in 22 regels volgens Arthur SchopenhauerGelukkig in 22 regels volgens Arthur SchopenhauerVolgens de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer was het eigenlijk volstrekt onmogelijk om gelukkig te worden. Het leven i…
Iedereen gelukkig?Geluk, wie wil dit niet? Wat is het begrip “geluk” en hoe wordt het geïnterpreteerd door de samenleving.

Radicaal scepticisme: kwade-geest-hypothese (Descartes)Radicaal scepticisme: kwade-geest-hypothese (Descartes)Onlangs stuitte ik in de reactiekolom van een orthodox-christelijke website op een discussie tussen een zekere 'Daan' di…
Oma's tips voor een gelukkig levenOma's tips voor een gelukkig levenOude wijsheden zijn er niet voor niets. Luister eens naar mensen met veel levenservaring en doe er je voordeel mee. Mens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marie-Lan Nguyen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • A Guide to Happiness: Epicurus. (BBC, Celia Lowenstein, 2000).
  • http://ancienthistory.about.com/od/philosophers/g/072209Epicurus.htm
  • Afbeelding: CC Flickr User Alun Salt (http://www.flickr.com/photos/alun/241563142/sizes/l/in/photostream/)
Swah (82 artikelen)
Laatste update: 19-08-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.