Atheïsten en theïsten: bestaat er een god?
Het wel of niet geloven in god is soms een gevoelige kwestie, en kan tot hoogoplopende discussies leiden. Tussen verschillende religies zijn er veel meningsverschillen, maar over minstens één zaak zijn ze het allemaal met elkaar eens: er bestaat een god, die is de intelligente schepper en goedaardig heerser. Agnosten en atheïsten zijn het hier echter niet mee eens.Inhoudsopgave
Theïsten
Theïsten zijn er zeker van dat god bestaat. Elke aanhanger van een religie, waar ook ter wereld, is een theïst. Het maakt ook niet uit of de religie één of meerdere goden heeft, want er is het zelfde geloof nodig in 'een intelligente schepper'. Deze schepper is zo perfect dat hij onze aanbidding verdient. Theïsten of gelovigen wijden dan ook in meer of mindere mate hun leven aan god. Sommige gelovigen gaan regelmatig naar gebedshuizen of wonen rituelen en religieuze tradities bij.Atheïsten
De atheïsten twijfelen net als theïsten ook niet. Alleen beweren zij er zeker van te zijn dat god niet bestaat, behalve in de hoofden van mensen. Atheïsten hebben daarom nood aan argumenten tegen het bestaan van god. Daarvoor gebruiken sommige atheïsten als bewijs tegen theïsten (die geloven in god) het probleem van het lijden.Agnosten
Agnosticisme is net zoals theïsme en atheïsme een overtuiging. Agnosten vinden dat er te weinig bewijzen zijn om te kunnen weten of god wel of niet bestaat. Men twijfelt dus tussen twee polen: gelovigen en atheïsten. De agnosten verschillen van de atheïsten omdat atheïsten geloven dat er geen god bestaat. Agnosten gunnen de theïstische theorieën en het mogelijke bestaan van god het voordeel van de twijfel.Atheïsten of agnosten hangen meestal niet actief een geloof aan. Sommige ongelovigen gaan wel regelmatig naar een gebedshuis, o.a. omwille van hun sociale situatie, bijvoorbeeld in een streng gelovig gezin. In dit geval moeten ze kiezen tussen hun gezin, familie, vrienden of hun overtuiging. De keuze gaat vaak naar de familie, en dus het geloof, omdat ze schrik hebben om uit hun familie verstoten te worden.
Westerse filosofietraditie: proberen te bewijzen dat god bestaat
Ondanks het voordeel van de twijfel dat agnosten de gelovigen geven, worden zij door veel religies niet gewaardeerd omwille van hun kritiek en de vraag om bewijzen voor het bestaan van god. De term agnosticisme wordt soms gebruikt om ons gebrek aan kennis over god aan te duiden, en niet enkel de mensen die deze overtuiging aanhangen.Er bestaat een lange traditie van discussies tussen theïsten en atheïsten. Al is in een heel lange periode in onze geschiedenis vooral 'het bewijzen dat god bestaat' belangrijk. Wie vroeger het tegendeel probeerde te beargumenteren werd vervolgd of geëxecuteerd. O.a. daarom zijn er in de filosofische geschiedenis heel veel theïstische bronnen, en minder kritische en atheïstische. Kritische artikels werden daarom vroeger soms onder pseudoniemen uitgebracht en 'verpakt' in een fictieverhaal.
Kosmologisch argument
Thomas van Aquino baseerde een denkpiste op het feit dat alles in beweging is, in de wereld en daarbuiten. Omdat elke beweging moet starten door een andere beweging, zoals bijvoorbeeld een bal een windstoot of een voetballer nodig heeft om te beginnen bewegen. De 'eerste beweger' moet daarom god zijn.
Ontologisch argument
Dit werd voor het eerst geformuleerd door Anselm. Het ontologisch argument stelt dat er iets is waarna er niet meer groter gedacht kan worden. Alles dat bestaat in de werkelijkheid bestaat dus zowel fysiek als in het denken, zodat er niets nog groter kan zijn. Daaruit concludeert men dat god bestaat, een god die het hoogtepunt van de fysieke realiteit en het denken is, of het enige dat nóg groter is.
Teleologisch argument
In deze gedachtegang wordt het bestaan van god 'bewezen' aan de hand van de schoonheid en de regelmaat van de natuur. De natuur is zo mooi en complex, maar tegelijkertijd geordend, dat er wel een intelligente schepper achter moet zitten. Deze schepper wordt dan god genoemd. De grote zwakheid is de aanwezigheid van imperfecties in de natuur. Dit wil zeggen dat god fouten kan maken, waardoor atheïsten en agnosten verwijzen naar het probleem van het lijden. Tegenwoordig is er een alternatief voor deze theïstische denkwijze. Ze roepen nu soms Darwin's natuurlijke selectie in als bewijs dat god met opzet imperfecties inbouwde.
Moreel argument
Thomas Aquino schreef in één van zijn theïstische argumenten dat god moet bestaan omdat hij de meest volmaakte oorzaak is van alles dat minder volmaakt is. Hij is dus het hoogste morele gezag, die kan oordelen over goed en kwaad. Kant antwoordde vele eeuwen later dat het beweren en geloven dat god bestaat noodzakelijk is om mensen morele wetten te laten gehoorzamen. Hij wees dus op het politieke nut van de discussie, omdat religie vaak samenhangt met macht.
Lees verder
- Gelukkig zijn volgens Epicurus
- Solipsisme: wat is reëel en wat is illusie?
- Het transhumanisme
- Het probleem van het lijden
Warning: Undefined array key 72485 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202