Oma's tips voor een gelukkig leven

Oma's tips voor een gelukkig leven Oude wijsheden zijn er niet voor niets. Luister eens naar mensen met veel levenservaring en doe er je voordeel mee. Mensen boven de tachtig die nog vitaal en energiek zijn hebben nogal eens een positieve levensinstelling.

Leef in het nu

Probeer je zoveel als mogelijk te concentreren op je bezigheden. Verricht al je handelingen met de uiterste concentratie. De kans op fouten is dan een stuk kleiner. Wees niet te veel bezig met allerlei dingen tegelijkertijd. De kans is dan namelijk groot dat je aan het einde van de dag niet kunt bedenken wat je werkelijk hebt bereikt. Als je iets met je volledige wezen doet kom je in een "flow" terecht. De tijd lijkt dan stil te staan. Aan het eind van de dag zul je je veel rustiger voelen.

Zorg goed voor jezelf

Je kunt er niet voor anderen zijn als je niet goed in je vel zit. Neem genoeg rust. Ga op tijd slapen en houd een regelmatig slaap- en waakritme aan. Ga ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed en sta iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip op. Ga in het weekend niet enorm doorhalen. Zorg dat je weekendpatroon niet te veel afwijkt van je weekpatroon. Mensen die vermoeid zijn zijn mentaal een stuk minder weebaar. Eet goed en verwen jezelf regelmatig. Draag leuke kleren, dan voel je je een stuk zekerder.

Doe altijd wat je zegt

Als je recht door zee bent en altijd de waarheid spreekt heb je een meer ontspannen leven dan een verstokte leugenaar. Je moet dan altijd onthouden wat je tegen iemand gezegd bent. Als je iets beloofd moet je dat ook waarmaken. Als mensen je vertrouwen krijgt je gewoon meer credits. Laat je nooit in met dubieuze praktijken. Het duurt jaren om een goede naam op te bouwen. Je hebt echter maar een paar seconden nodig om je gezicht te verliezen. Eerlijk zijn geeft je gewoon op de lange termijn meer gemoedsrust.

Ga ontspannen om met kritiek

Als mensen veel commentaar hebben op je doen en laten zegt dat meer over hun levensvisie en frustraties dan over jouw tekortkomingen. Luister geduldig naar op- en aanmerkingen. Neem ze echter met een korreltje zout als je je niet herkent in het geschetste beeld. Opmerkingen van anderen gaan dan je leven beheersen.

Speculeer niet te veel

Als er iets gebeurt ga dan niet liggen malen. Bedenk niet allerlei rampscenario's. Het zou namelijk best wel zo kunnen zijn dat de ander een opmerking helemaal niet zo negatief bedoelt als jij denkt. Vraag door bij twijfel en informeer naar de motieven van een ander.

Ga tot het uiterste

Als je eenmaal je prioriteiten hebt bepaald dien je tot het uiterste te gaan om je doelen te bereiken. Een halfslachtige aanpak zal er niet voor zorgen dat je je doelen bereikt. Je dient echter ook een lange termijnvisie te hebben. Als je door omstandigheden eens wat minder tijd aan je doelen kunt besteden moet je niet meteen de moed laten zakken. Als je doel echt belangrijk voor je is zul je deze echt wel weer een keer oppakken. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken. Als dit echt belangrijk voor je is zul je waarschijnlijk een aantal keren een stoppoging wagen. Maar de aanhouder wint: op een bepaald moment lukt het dan toch om voor een tijdje, een langere tijd of voor altijd te stoppen.
© 2013 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…
Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…

Gelukkig zijn volgens EpicurusGelukkig zijn volgens EpicurusEpicurus was een Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus. Volgens hem was gelukkig worden heel simpel, maar zo…
Terug naar de basisTerug naar de basisOok wel populair gezegd, want het klinkt beter, “Back to Basic”. Je kunt er over filosoferen wat je wilt en dat vindt da…
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 26-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.