Ameland in 2016 - jaaroverzicht - Jaar van de Clemenskerk

Ameland in 2016 - jaaroverzicht - Jaar van de Clemenskerk Het jaar 2016 is voor Ameland een jaar met hoogtepunten en minder mooie feiten. Zonder dal geen piek, maar in dit jaar overheersen de positieve gebeurtenissen. Het grootste zonnepark van Ameland werd op het Waddeneiland geopend; dat mag een hoogtepunt van formaat heten. Ook werd er een compleet nieuw museum opengesteld voor publiek, waarmee de museumdichtheid van het eiland fiks is verhoogd. Dieptepunt was het overlijden van de oudste inwoner van het eiland; in 2015 vierde ze nog haar honderdste verjaardag. De klok van de kerk in Hollum luidde uit respect een uur lang. Hoogste hoogtepunt van het jaar kan de ingebruikneming van de Clemenskerk worden genoemd en daarmee is 2016 uitgeroepen tot het Jaar van de Clemenskerk.

2016 is het jaar van de Clemenskerk

Geen onderwerp kwam zo vaak in de publiciteit als de Clemenskerk van Nes op Ameland en daarom is 2016 het Jaar van de Clemenskerk. Het waren telkens mooie berichten: een leienactie, het torentje dat werd teruggeplaatst, de gouden haan die op de top werd gezet, de openstelling van de kerk tijdens de Kunstmaand en als toppunt de ingebruikname, vlak voor Kerstmis.

De nieuwe Clemenskerk / Bron: Persbureau AmelandDe nieuwe Clemenskerk / Bron: Persbureau Ameland

Januari 2016

Haas schrijft geschiedenis

Het metershoge beeld van de haas met de titel Lepus 4.2 schrijft geschiedenis. De haas van beeldhouwer Albert Kramer uit Rotterdam was het lievelings kunstobject van de Kunstmaand in 2015, viel in december van dat jaar om tijdens een storm en was van Oud op Nieuw doel van een nieuwjaarsgrap en verplaatst naar de top van het Engelsmanduun. Er start een actie om het beeld te behouden voor Ameland, maar het moet in januari 2016 terug naar Rotterdam.

Straatsen op Ameland

Beelden van ijspret op Ameland - er werd gestraatst, geschaatst op de beijzelde straat - gingen de wereld over en werden opgepakt door de Huffington Post. De Amerikaanse media verbaasden zich over de Amelanders die ijsbanen van hun straten hadden gemaakt: "Watch These Dutch Citizens Turn Frozen Streets Into Skating Rinks."

Dolfijn en jong stranden

Op de zandhaak ter hoogte van Ballum strandt een gestreepte dolfijnenmoeder met haar jong. Ze zijn alle twee gaaf maar dood. Deze dolfijnensoort zie je zelden in de Noordzee. De twee worden geprepareerd en tentoongesteld in Natuurcentrum Ameland.

Reddingboot vaak in actie

Van alle KNRM-reddingboten langs de kust van Nederland is de Anna Margaretha van Ameland in 2015 het vaakst in actie gekomen. De reddingboot voer nog vaker uit dan in 2014, ook een druk jaar. De meeste vaarten gaan van de Ballumerbocht bij Ballum naar Holwerd met patiënten (160 keer) die snel naar het ziekenhuis moeten. De Anna Margaretha voer in 2015 tien keer uit voor een schip in nood.

Februari 2016

Amelander Oranjeactiviteiten winnen duizend euro

Amelander Oranjeactiviteiten hebben oude elektrische apparaten ingezameld en daar duizend euro mee gewonnen. De Dorpsbelangen die de Oranjeactiviteiten organiseren (Hollum en Buren) delen in de prijs.

De zwembadlift is er!

“Ameland voor iedereen Helemaal,” was de titel van de actie die bij de ideeënbus van de Friesland Zorgverzekeraar werd ingediend en Ameland won er vijfduizend euro mee. Het idee ging over een zwembadlift zodat mensen makkelijk in het water van het zwembad kunnen komen voor een therapeutische zwemsessie. Die zwembadlift is er gekomen en staat in het zwembad van vakantiepark Klein Vaarwater.

Cor Gransbergen opent Buro HDK 2018

Oud walvisvaarder Cor Gransbergen opent de tentoonstelling Buro HDK 2018 over walvisvaarder Hidde Dirks Kat in het kleine huisje van het Museum Sorgdrager in Hollum. Buro HDK 2018 is een kunstproject met commandeur Hidde Dirks Kat in de hoofdrol en daarnaast over Groenland, walvissen, Inuit en weemoed. Het is de opmaat voor een HDK-Jaar in 2018. Bezoekers kunnen meehelpen door in het Buro hun ideeën achter te laten voor projecten die in het HDK-Jaar kunnen worden uitgevoerd.

Wapen van Ameland jarig
Het wapen van Ameland bestaat in 2016 tweehonderd jaar. Het wapen is vastgesteld bij Koninklijk Besluit op 20 februari 1816 en werd op 25 maart 1818 door de Hoge Raad van Adel bevestigd.

Werk aan de Clemenskerk

Er wordt hard gewerkt aan de Clemenskerk in Nes. De Cuyperskerk brandde op 5 februari 2013 af, maar heeft grotendeels zijn vertrouwde vorm terug. De spanten voor het dak worden geplaatst en het torentje is klaar om op het dak gehesen te worden.

Zwarte zeehond in Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen vangt sinds januari een zwarte zeehond op. Het diertje is gezond, maar valt op door zijn kleur. Hij heeft de pigmentafwijking melanisme en is daarom helemaal zwart. Begin maart komt er nog een zwarte zeehond in de opvang. De pikzwarte dieren zijn later in het jaar gezond en wel uitgezet in de Waddenzee.

Noorderlicht te zien op Ameland

Af en toe is vanaf Ameland het natuurverschijnsel noorderlicht te zien. In de eerste week van maart was het raak en kon je vanaf de duinen het poollicht aanschouwen. De website van www.poollicht.be geeft aan wanneer er kans bestaat dat het poollicht in het waddengebied of elders is te zien.

Gestreepte dolfijn / Bron: Persbureau AmelandGestreepte dolfijn / Bron: Persbureau Ameland
Minister Henk Kamp en burgemeester Albert de Hoop / Bron: Persbureau AmelandMinister Henk Kamp en burgemeester Albert de Hoop / Bron: Persbureau Ameland
Bunkermuseum / Bron: Amelander MuseaBunkermuseum / Bron: Amelander Musea

Maart 2016

Clemenskerk uit Waddenfonds

De door brand vernielde Clemenskerk aan de Kardinaal de Jongweg in Nes krijgt € 70.000 uit het Waddenfonds. De kerk krijgt een congresruimte, concertpodia, een bezinningsruimte en expositieruimten en wordt daarmee weer een echte gemeenschapsplek. Van de subsidie wordt tevens een erfgoedroute met een app over kardinaal Johannes de Jong gemaakt.

Imming en Kessler winnen Strandrace Ameland

Op een zonovergoten Ameland vindt in het weekend van 12 en 13 maart de derde Strandrace voor mountainbikes plaats. Bram Imming wint en Nina Kessler is de sterkste vrouw van deze spectaculaire mountainbikerace.

Nieuwe restaurantleden bij Amelands Produkt

Amelands Produkt verwelkomt twee nieuwe restaurantleden: Strandpaviljoen Strand Ballum en Restaurant 1761 in Hollum. Deze bedrijven ontvangen het certificaat en het bijbehorende muurschildje omdat ze gerechten op de kaart hebben waar Amelander producten in zijn verwerkt.

Inktvis op strand

Jutter en wadgids Harmen Wijnberg vindt op de zandhaak ten noorden van Ballum een pijlinktvis. Het dier is 35 centimeter lang en heeft tien armen. Pijlinktvissen komen voor in de Noordzee maar ze spoelen zelden aan op het strand.

Kunstmaand Ameland krijgt van Prins Bernhardfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân kent Kunstmaand Ameland 3.500 euro toe voor de tentoonstelling Twintig jaar Kunstmaand. In 2016 bestaat de Kunstmaand twintig jaar.

Leienactie voor Clemenskerk
Sinds dinsdagochtend 29 maart staat de toren weer op de bijna herbouwde Clemenskerk. Met een enorme kraan is het torentje op het dak geplaatst: een precisieklus. Het kerkbestuur organiseert tevens een sponsoractie voor het dak: voor tien euro is een lei te sponsoren. De sponsor kan dan een tekst achterop de lei schrijven die op het nieuwe dak komt te liggen.

April 2016

Grootste zonnepark van Nederland

Ameland staat op de kaart als gemeente met het grootste zonnepark van Nederland. Solar Plaza, een onafhankelijk platform voor kennis, inzichten en netwerken op het gebied van zonne-energie, houdt de cijfers bij en heeft het officieel gemaakt. De kaart van Nederland is bijgewerkt en nu het zonnepark van Ameland klaar is, staat dat als grootste aangemerkt.

Vliegveld Ameland groeit

Het vliegveld op Ameland heeft een jaar van groei achter de rug. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2015 kwamen er meer vliegtuigen naar Ameland. Er zijn 140 vliegbewegingen meer geteld dan in 2014: het totaal komt uit op 4840.

Gebrandschilderde ramen Ameland duiken op

Twee onbekende gebrandschilderde ramen uit de Hollumer hervormde kerk zijn opgedoken bij een veiling in het buitenland. De ramen symboliseren een bijzondere periode uit de Amelander geschiedenis en er worden pogingen ondernomen om ze naar het eiland terug te halen.

Bunkers krijgen uit Waddenfonds

Het project 'Atlantikwall in het Waddengebied' krijgt € 2,8 miljoen uit het Waddenfonds voor de financiering van dit € 4,4 miljoen kostende project. De komende jaren wordt een zestal bunkers, overblijfselen van de roemruchte Duitse verdedigingslinie, ontsloten.

Werelderfgoedweken

Zo lang de Waddenzee werelderfgoed is worden er jaarlijks Werelderfgoedweken georganiseerd. Je kunt leren navigeren, met een beroepsvisser oesters zoeken en van zeewier heerlijke producten bereiden. De Werelderfgoedweken van de Waddenvereniging gaan 20 mei van start met Ameland by Night, een nachtelijke wadwandeltocht van noord-Friesland naar Ameland.

Blauwe Vlag

De drie badstranden van Ameland (Hollum, Nes en Buren) kunnen voor het 29e jaar de Blauwe Vlag laten wapperen. Een strand krijgt de vlag als het water goed is, de veiligheid gewaarborgd is, er goede voorzieningen in de vorm van toiletten en een stranddouche zijn en er genoeg informatie wordt gegeven. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding. Ook jachthavens kunnen de vlag verdienen.

Zeeprik op strand Ameland

Op het strand bij paal 18.800, vindt een jutter een zeeprik. Zeeprikken zijn palingachtige zeedieren. Het zijn parasitaire bloedzuigers, die zich met hun ronde bek vastzuigen aan de huid van grote vissen of zeezoogdieren, om van dat bloed te leven.

Lintje voor Dirk Kooiker

Dirk Kooiker uit Buren is koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. De Buremer bekleedde vele bestuursfuncties en was 40 jaar directeur bij vakantiepark Klein Vaarwater. Kooiker is ook mede-initiatiefnemer van de Kunstmaand Ameland.

Nieuw insect ontdekt

Op de kwelder aan de oostkant van Ameland is een insect gevonden dat nog niet eerder in Nederland is aangetroffen. Deze zeldzame vlieg heeft larven die leven van het bladgroen van het zeldzame zeepostelein. Een voor de hand liggende naam is dan ook zeeposteleinvlieg.

Mei 2016

Pup verliest moeder op Moederdag

Op Moederdag wordt de eerste huiler van dit jaar gevonden op Ameland. Het diertje wordt door badgasten op een druk strand aangetroffen. Na observatie door een medewerker van Staatsbosbeheer is de huiler opgehaald voor opvang in Zeehondencentrum Pieterburen. Het gaat om een te vroeg geboren gewone zeehond.

Smart and green leds

Ameland krijgt innovatieve openbare verlichting in de dorpen en het buitengebied om daarmee energie te besparen en minder CO² uit te stoten. Het nieuwe lichtplan met smart and green leds, in samenwerking met Philips ontwikkeld, zorgt tevens voor minder lichthinder en lichtvervuiling en is beter voor de wadvogels.

Crowdfundingproject Ameland geslaagd

Afgelopen maanden vond op Ameland een crowdfundingproject plaats om twee mensen - zij van Ameland en hij van Curaçao - terug te laten verhuizen naar de Cariben. Om verschillende redenen konden ze dat zelf niet bolwerken. De actie slaagt en 14 mei zijn Ria en Anthony Evers-Dokter vertrokken en veilig op Bonaire aangekomen (met Ameland in hun hart).

Fondsen werven voor Strand Ballum

Sinds 2011 pakt een dertigtal vrijwilligers, de Vrienden van Strand Ballum, hun machines om een speelstrand te schuiven, zodat daar gerecreëerd kan worden. Het strand van Ballum is door natuurlijke omstandigheden niet geschikt om te baden, maar met wat hulp van de Vrienden kan er wel worden gespeeld. Op 28 en 29 mei rijden de trekkers en wagens en shovels af en aan. Bij de strandopgang staat een collectebus voor dekking van de kosten.

Geel Wit wint Cor Wijnberg beker

Elk jaar met Pinksteren voetballen de veteranenelftallen van Amelandia en Geel Wit om de Cor Wijnberg-beker. Het was de Hollumer Cor Wijnberg die Sportclub Amelandia zijn naam gaf. Editie 2016 wordt gewonnen door Geel Wit met 0-3.

De nieuwe haan

De nieuwe gouden haan staat op de toren van de Clemenskerk in Nes. Pastoor Diederik Duzijn zegent de haan in en spreekt de hoop uit dat hij iedereen de goede weg wijst. De originele haan raakte in de brand die de kerk verwoestte zwaar beschadigd.

Gevlekte gladde haai gered

Medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen redden een gestrande gevlekte gladde haai in de Waddenzee, bij Lauwersoog. De soort kan 140 cm worden en is niet gevaarlijk voor mensen. De haaiensoort wordt steeds vaker in de Waddenzee gesignaleerd.

Juni 2016

Amelandia en Geel Wit slaan handen ineen

De trainers van Amelandia en Geel Wit gaan gebruik maken van het programma VTON, Voetbal Technische Ondersteuning, waarbij de inhoud van de trainingen in een app op de smartphone te raadplegen zijn. Beide sportverenigingen worden daarbij ondersteund door Sportpromotie Ameland.

Flessenpost uit Engeland

Devin ter Haar (7) uit Hollum vindt op 4 juni tijdens Rondje Ameland een fles met flessenpost. Hij rijdt mee met de bezemwagen van het wandelevenement, als hij aan de waterkant een fles ziet. Er zit een brief in van een meisje uit Scarborough.

Finish Rondje Ameland nummer 20

Het was weer een feest op het Zwaneplein. Twee van de lopers van 1997, Sjouke en Douwe Winia, liepen mee. Ze gingen samen met zes lopers van het eerste Rondje Ameland op de foto: Piet, Geert, Douwe, Greetje, Sjouke, Jeanet, Engele en Gerardus Visser.

Rondje Ameland pioniers / Bron: Persbureau AmelandRondje Ameland pioniers / Bron: Persbureau Ameland
De brug / Bron: Persbureau AmelandDe brug / Bron: Persbureau Ameland
Madnes met mooi surfweer / Bron: Persbureau AmelandMadnes met mooi surfweer / Bron: Persbureau Ameland

Klok luidt uur lang voor oudste inwoner
Een uur lang luidt de klok op 4 juni voor de honderdjarige Aaltje de Jong-Nobel, die is overleden. Het is een goed gebruik dat de oudste inwoner van het dorp respect wordt betoond met klokgelui van een vol uur. Engele Aaltje, zoals ze werd genoemd, vierde op 30 december 2015 haar honderdste verjaardag.

Jacobs promoveert op Lyme en ‘Amelander Krankheit'

Huisarts Jac Jacobs promoveert 1 juni op een drietal onderwerpen: ‘Amelander Krankheit’ (last na drinken van rauwe melk), Lyme (als de teek meteen wordt verwijderd is de kans op Lyme gering) en Teleradiologie (röntgenfoto’s maken op het eiland en contact daarover met specialist).

Boorlocatie Hollum verdwijnt

De boorlocatie van de NAM bij Hollum in de duinen wordt ontmanteld. De hele locatie wordt afgebroken en het stuk duin wordt teruggegeven aan de natuur. De put werd aangelegd in 1963, maar de hoeveelheid gas die gevonden werd was alle kosten en moeite niet waard.

Amazones Ameland doen het goed

Begin juni is in de bak onder de vuurtoren een dressuurwedstrijd, met paarden en berijders van het eiland en de vastewal. De amazones van het eiland doen het bijzonder goed. Karen Beijaard met Imke, Laura Boelens met Roxanne en Natascha Gielen met Esmee halen fantastische scores.

Herdenkingsmunt Waddenzee

De Waddenzee heeft haar eigen munt, het Wadden Vijfje. De munt is een erkenning van de onschatbare waarde van de Waddenzee en de vijfde officiële herdenkingsmunt in de serie Nederlands Werelderfgoed. Het Wadden Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland.

Kinderen Ameland openen zonnepark

Het zonnepark op het vliegveld van Ameland is 23 juni officieel geopend door kinderen van drie basisscholen op Ameland: ’t Ienster uit Ballum en de Koningin Wilhelminaschool en De Schakel uit Hollum. Het zonnepark, het grootste van Nederland, levert genoeg stroom voor alle huishoudens van het eiland.

Monsterkwal

Mirelle Nijenhuis uit Hoogeveen vindt tijdens een strandwandeling een enorme kwal, groter dan gebruikelijk langs de voedlijn gevonden wordt. Het zijn uitgegroeide inheemse kwallen, die door de zachte winter door kunnen groeien tot proporties die de Waddeneilanden voorheen nauwelijks zagen.

Juli 2016

"Het leukste festival van het jaar"

Madnes, het surf-, skate- en muziekfestival op Ameland beleeft in het eerste weekend van juli zijn negende editie. Festivalbezoekers noemen het “Het leukste festival van het jaar” en “een paradijsje voor wie van surfen houdt.”

Celtic Music Festival op Ameland

Ameland viert van 8 t/m 10 juli een muzikaal weekend Onder de vuurtoren bij Hollum. Het is het Celtic Music Festival, dat voorheen Irish Music Festival heette maar zijn naam veranderde omdat er niet alleen Iers klinkt maar ook Schotse en andere Keltische muziek.

Maritiem Centrum Ameland opent veerbootbrug

Bij het Maritiem Centrum in Hollum is de veerbootbrug met stuurhut geopend. Hij is via het museum te bezoeken. Wie de steile trappetjes beklimt waant zich kapitein op een schip en kan met een simulator de veerboot aanmeren. De brug is een geschenk van Wagenborg Passagiersdiensten.

Geocaching Event op Ameland

Geocachers organiseren Geocaching Events op Ameland. Liefhebbers van het schatzoeken met gps komen bijeen bij de vuurtoren en wisselen ervaringen uit. Op het eiland liggen zeker 20 caches verborgen.

Midzomerfeest in Buren 2016

Op 30 juli barst in Buren het Midzomerfeest los. Het programma staat bommetje vol leuke onderdelen, voor de kleintjes, de jongelui en de ouderen. Muziek, paintball, survivalbaan, waterloopballen, springkussens, spiderglijbaan en nog veel meer.

SBB start verkwelderingsproject Holwerd

In het buitendijkse kweldergebied ten oosten van de veerdam bij Holwerd bepalen in het najaar van 2016 graafmachines het beeld. Staatsbosbeheer start het project ‘Naar Buiten Holwerd’ aan de rand van het Werelderfgoed Waddenzee.

Augustus 2016

Rôggefeest Ameland 30 jaar

Rôggefeest is een dag vol straattheater en muziek, een programma vol verrassingen en een stemming om te zoenen. Dàt is het Rôggefeest: een afwisseling van kleine en grote hoogtepunten. Wat begon in 1987 vormt elke eerste vrijdag van augustus een feest. Op 5 augustus is het 30e Rôggefeest.

Blues Heat Blues Band

De BluesHeat BluesBand uit Groningen komt voor de tiende keer voor een bluestour naar Ameland. De band treedt onder meer op het Rôggefeest op.

Waddeneilanden populair

De Waddeneilanden zijn al jaren een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders en dat zijn ze ook in 2015, volgens de cijfers die in 2016 bekend worden gemaakt. In 2015 weten 1,3 miljoen toeristen de weg naar de wadden te vinden. Tachtig procent daarvan komt uit Nederland, vijftien procent uit Duitsland en twee procent uit België.

Vallende sterren boven Ameland

Op 12 augustus scheert meteorenzwerm Perseïden als elk jaar omstreeks die tijd langs de aarde. In 2016 is een extra grote sterrenregen te zien, omdat de Aarde dit jaar door een wat dichter stofspoor trekt. Op het hoogtepunt zijn er meer dan 120 meteoren per uur te zien.

Eerste Amelander Midzomerduik

Het organisatiebureau Ameland Actief uit Ballum, bekend van de Nieuwjaarsduik, Vuurtoren Run en Kerstboomwerpen, heeft een nieuw evenement toegevoegd aan de succesnummers. Het is de Amelander Midzomerduik, die op zondag 21 augustus voor de allereerste keer plaatsvindt op het strand van Buren.

Waddenlucht de schoonste

Ameland en de andere Waddeneilanden hebben de schoonste lucht van Nederland. De vijf eilanden vormen de top vijf gemeenten met de schoonste lucht van Nederland. Dat maakt Milieudefensie bekend naar aanleiding van onderzoek.

Zeegrasherstel bedreigd door schimmel

Al decennia lang proberen biologen zeegras terug te krijgen in de Waddenzee. In 2011 startte de Waddenvereniging samen met Rijkswaterstaat met een proef en vorig jaar nam Natuurmonumenten het stokje over. Nu is ontdekt waarom dat niet soepel loopt: het zeegraszaad sterft door een waterschimmel.

Bron: Omslag boekBron: Omslag boek
Bron: Cover boekBron: Cover boek
Bron: Cover boekBron: Cover boek

September 2016

Hoekige krab op het strand

Een bijzondere krab is aangetroffen op het Amelander strand ter hoogte van paal 24. Het gaat om een zogenaamde Goneplax Rhomboides oftewel de hoekige krab. De nog levende krab is gevonden door Gebrand Caspers en is teruggezet in zee.

Werelderfgoedweekend

Op 10 en 11 september is het Werelderfgoedweekend. Door alle UNESCO werelderfgoedgebieden in Nederland worden activiteiten georganiseerd. Een van die gebieden is de Waddenzee. Het Werelderfgoedverdrag is bedoeld om uniek cultureel en natuurlijk erfgoed beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. De Waddenzee is het enige natuurlijke Werelderfgoed in Nederland.

Waddenzeedijk bij Holwerd weer veilig

Over een traject van 13 kilometer is de dijk bij Holwerd verbeterd met een laag Eelastocoast. De dijk wordt daarmee tot 2066 duurzaam beschermd tegen erosie en hoogwater. Het werk was nodig omdat de dijk niet meer voldeed aan de veiligheidseisen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Tri-Ambla groot succes

Er was slecht weer voorspeld, maar de 15e editie van de Tri-Ambla verloopt voorspoedig. Met 927 inschrijvingen zitten alle series vol. De winnaar onder de vrouwen is Sandra Wassink-Hitzert. Bij de mannen gaat de winst naar Marc Hamersma uit Veenendaal.
De kinderen krijgen hun prijs uit handen van Olympisch kampioene Marit Bouwmeester.

Oktober 2016

Jubileum Sint Clemenskoor

Het Sint Clemenskoor bestaat dit jaar 50 jaar en dat wordt in oktober gevierd. Het parochiekoor, dat de rooms-katholieke kerkdiensten opluistert met haar gezang, werd in 1966 opgericht om trouw- en rouwdiensten muzikaal te omlijsten.

KNRM Ameland zoekt opstappers

KNRM Ameland is op zoek naar opstappers. Professioneel opgeleide vrijwilligers van de KNRM zijn dag en nacht beschikbaar. Hulpverleningen zijn kosteloos. De KNRM wordt in stand gehouden door donateurs. Jaarlijks komt de KNRM meer dan drieduizend keer in actie.

Werkbezoek minister Henk Kamp aan Ameland

Minister Henk Kamp van Economische Zaken was op Ameland voor een werkbezoek in het teken van de duurzaamheidsprestaties van Ameland en de ambitie om als eiland in 2020 energieneutraal te zijn. Hij is onder de indruk van de duurzame projecten op het eiland.

Virtuele dijkexperience

Natuurcentrum Ameland presenteert een virtual reality experience waarmee je door de allernieuwste Oculus Rift VR-bril storm en onweer vanaf de zeedijk ervaart. Het Natuurcentrum introduceert hem in de landelijke Week van Ons Water samen met Wetterskip Fryslân.

Zeldzame zadelrob in Pieterburen

In Zeehondencentrum Pieterburen is een zeldzame zadelrob binnengebracht. Het dier werd gevonden bij Den Oever en is na medisch onderzoek te zien voor publiek. De zadelrob leeft normaal gesproken rond de Noordpool, dit exemplaar is om onbekende reden uit koers geraakt.

Vuurtoren wordt een 'plaatje'

De vuurtoren van Ameland wordt tijdens Kunstmaand November een 'plaatje'. De toren wordt van binnen en van buiten een kunstobject dat nog veel spraakmakender zal worden dan de haas van de vorige editie. Kunstenares Rachel van Balen heeft het ontwerp voor de buitenkant gemaakt. Ze begint half oktober te schilderen en is voor de opening op 5 november klaar.

Tussen Slik & Zand 2016

In oktober is de zesde editie van het wandelevenement Tussen Slik & Zand. Wandelaars kiezen voor een afstand van 10,17 of 25 km dat hen langs Nes en/ of Ballum leidt. Zowel start als finish is op het Kerkplein in Nes.

Kleine achtarm

Eind oktober vindt familie Dam op het Zuidwesterstrand bij Hollum een levende kleine achtarm. Deze kleine versie van de bekende octopus is zeldzaam in de zuidelijke Noordzee. Het vrouwelijke dier is terug in zee gezet.

November 2016

Herman van Veen op twintigste Kunstmaand

Het vierde lustrum van de Kunstmaand Ameland wordt gevierd met optredens van zanger en kunstenaar Herman van Veen, pianist Jan Vayne en harpist en zangeres Iris Kroes. Het thema van de komende Kunstmaand is Over de Horizon. De Kunstmaand wordt op 5 november feestelijk geopend door Ans Markus.

Bunkermuseum Ameland

Op vrijdag 28 oktober opent het nieuwe Bunkermuseum van Ameland. Het onbemande museum ligt in de duinen ten westen van de vuurtoren bij Hollum. De uitgegraven voormalige keukenbunker is ingericht als een klein museum dat aandacht vraagt voor de oorlogsgeschiedenis van het eiland.

Waddengebied mooiste natuurgebied

Het Nederlandse publiek kiest het Nederlandse Waddengebied tot mooiste natuurgebied van het land. De Veluwe en de Hollandse Duinen zijn nummer twee en drie. De vakjury kiest nog de Biesbosch-Haringvliet als vierde winnaar aan.

Boek over wadlopen

Natuurfotograaf Henk Postma heeft samen met Eveline Poll een boek gemaakt over wadlopen. De titel is ‘Het wad te voet’.

‘Ameland onderneemt – voor blijvend profijt’

Gemeente Ameland organiseert in november een inspiratiebijeenkomst onder de noemer: ‘Ameland onderneemt – voor blijvend profijt’. Hans Brouwer (Massive Music), Joop Mulder (Oerol) en Jaring Brunia (boer) zijn de inspirerende sprekers. De gemeente wil een integrale visie op ‘duurzame economische ontwikkeling’.

Sinterklaas is op Ameland

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten arriveren op 19 november op Ameland. Voor het laatste stukje van zijn reis neemt hij altijd de veerboot van Wagenborg. De stoomboot is te groot voor het ondiepe wad. Sint neemt als altijd lekkers en cadeautjes mee voor de kinderen van het eiland.

Oäde hoät van Ameland

Op Ameland verraadt de uitspraak ‘oäd hoät op soäder’ dat je uit Hollum komt en ‘òd hòd op sòder’ dat je van Nes bent. Het is de taaltest in het Amelands. Dat en meer staat in het Groat Amelander Woa’deboek, dat in november wordt gepresenteerd.

Gestrand gered, geborgen

Op 29 november is het eerste exemplaar van het boek ‘Gestrand, gered, geborgen’ ontvangen door burgemeester Albert de Hoop. In dit boek beschrijft Thijs Gras hoe het Zweedse schip de “Malmö” en het Noorse schip de “Tartar” bij Ameland aan de grond liepen en wat er daarna gebeurde.

Crowdfunding voor 'Wachten op hoog water'

Beeldhouwer Jan Ketelaar maakt een beeld van twee vrouwen, dat hij in 2018 op de dijk bij Holwerd wil laten plaatsen. Daar kunnen de twee uitkijken over zee. ‘Wachten op hoog water’ heet het en er is een crowdfunding gestart om geld in te zamelen voor de fabricage. Het project is onderdeel van Sense of Place.

Vuurtoren tijdens de Kunstmaand / Bron: Persbureau AmelandVuurtoren tijdens de Kunstmaand / Bron: Persbureau Ameland
Achtarm / Bron: Dorine DamAchtarm / Bron: Dorine Dam
Hidde Dirks Kat van Buro HDK 2018 / Bron: Egbarta VeenhuizenHidde Dirks Kat van Buro HDK 2018 / Bron: Egbarta Veenhuizen

December 2016

Advies veerverbinding Holwerd – Ameland

Ameland kampt al jaren met vertragingen van de veerboten door dichtslibben van de geul. De stuurgroep Open Plan Proces heeft een eindadvies opgesteld met oplossingen die de vertragingen moeten verminderen. In de stuurgroep zijn Rijkswaterstaat, de gemeente Ameland en Wagenborg Passagiersdiensten vertegenwoordigd. Een van de maatregelen is een aanpassing in de dienstregeling, een andere is het afsnijden van een bocht.

Grijze zeehondenpup

De eerste grijze zeehondenpups, witte pups van de grijze zeehond, zijn gespot op de Razende Bol bij Texel. De pups raken hun mooie vacht kwijt in de ruiperiode en dan zijn de zeehonden kwetsbaar. Hou de hond aangelijnd en laat de zeehonden met rust, is het devies.

Scheurwater wint Ameland Adventurerun

De Ameland Adventurerun die op zaterdag 17 december werd gelopen, is gewonnen door Ruben Scheurwater en Marje te Raa. Scheurwater liep de 21 kilometer in 01:10:47 en Marije te Raa zette voor de halve marathon de tijd 01:19:43 neer.

Feestelijke dag voor Ameland

Zondag 18 december is een feestelijke dag voor Ameland en voor de Clemensparochie in het bijzonder; de herbouwde Clemenskerk in Nes, die in februari 2013 werd getroffen door brand, wordt met een plechtige eucharistieviering in gebruik genomen.

Vuurtoren Ameland weer rood-wit

De vuurtoren van Ameland verschiet dit jaar nogmaals van kleur. De toren krijgt langzaam zijn oude bekende gedaante terug. Speciaal voor Ameland Kunstmaand in november werd de toren beschilderd met zeehonden, bruinvissen, potvissen en duikers door kunstenares Rachel van Balen. In december wordt de toren weer schoongemaakt en komt de oude kleur tevoorschijn. In 2017 wordt hij opnieuw fris geverfd: rood en wit.

Eindelijk OV-chippen

Met ingang van dinsdag 10 januari 2017 geldt er een nieuwe dienstregeling voor de bussen op Ameland. Reizigers kunnen dan eindelijk ook op het eiland met de OV-chipkaart reizen.

Ameland in 'Onzichtbaar Nederland' op tv

Op Ameland vond rond Ballum de eerste ruilverkaveling van het land plaats. Dat is een van de onderwerpen in de VPRO-serie 'Onzichtbaar Nederland'. Het Waddeneiland zit in aflevering 7, die op 29 december wordt uitgezonden.

Ameland

Legenda
A. Hollum
B. Ballum
C. Nes
D. Buren
E. Kooiplaats
F. Clemenskerk

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
Overzicht zonsopkomst en zonsondergang 2016Overzicht zonsopkomst en zonsondergang 2016De lengte van het daglicht, de schemering en het donker zijn afhankelijk van de tijden van zonsopkomst en zonsondergang.…
Sint Clemenskerk in Nes op Ameland - Brand en nasleepSint Clemenskerk in Nes op Ameland - Brand en nasleepOp 5 februari 2013 brandt de monumentale Sint Clemenskerk in Nes op Ameland af. De kerk kan als verloren worden beschouw…
Wanneer oogst je je moestuinWanneer oogst je je moestuinDoorgaans oogst je de producten uit je moestuin wanneer deze volgroeid zijn en dus klaar zijn om te eten. Omdat voor vel…

Ameland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste UitjeAmeland in 2012 – jaaroverzicht – Jaar van het Leukste UitjeHet jaar 2012 begint met sneeuw en ijs. Er wordt zelfs geschaatst op de straten en dat levert wereldwijd media-aandacht…
Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2016Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2016Helaas stond het jaar 2016 ook weer bol van de terroristische aanslagen. Verder reageerde de wereld geschokt op het over…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • http://www.persbureau-ameland.nl geraadpleegd op 24 december 2016
 • http://www.ameland.nl/home-ameland geraadpleegd op 24 december 2016
 • https://www.vvvameland.nl geraadpleegd op 24 december 2016
 • https://www.poollicht.be/nl geraadpleegd op 29 december 2016
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Amelander Musea
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 7: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 8: Omslag boek
 • Afbeelding bron 9: Cover boek
 • Afbeelding bron 10: Cover boek
 • Afbeelding bron 11: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 12: Dorine Dam
 • Afbeelding bron 13: Egbarta Veenhuizen
Reactie

Geerlig Lammersen, 30-05-2017
Ik zou wel eens willen weten wie de oudste persoon is die te voet (wadlopen) van Holwerd naar de kooiplaats is geweest. Ik ben in 2016 met familie maar vooral mijn vader deze tocht wezen doen. Mijn vader was toen 80 jaar. Ik vind dit nog steeds een goede prestatie. En ben benieuwd of er nog mensen zijn die dit op een nog hogere leeftijd hebben gedaan. Hij heeft dit trouwens moeiteloos volbracht. Reactie infoteur, 31-05-2017
Dag Geerlig Lammersen,
Ik wil wel proberen daar achter te komen en plaats daarvoor een oproep op de website van Persbureau Ameland. Wie weet lukt het.

Met groet,
Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.