Waarom gaat verliefdheid over?

Waarom gaat verliefdheid over? Verliefdheid duurt niet eeuwig. Als je pas verliefd bent denk je echter dat het gevoel nooit minder zal worden. Stapelverliefd denk je alleen maar aan die ene persoon, en dat kan een behoorlijke tijd zo blijven. Verliefdheid kan wel drie jaar duren, maar als je een relatie hebt zie je vaak dat er na ongeveer een jaar plaats is voor andere gevoelens dan verliefdheid. De roze wolk wordt dunner, en je ziet ook de minpuntjes. Uiteindelijk gaat verliefdheid over, maar waarom eigenlijk? Verliefdheid gaat voorbij. Mensen die al jaren samen zijn zeggen vaak: 'Het gaat over in iets anders. De verliefdheid gaat voorbij maar er komt 'houden van' voor in de plaats'. Dat is inderdaad bij veel relaties het geval, maar bij heel veel relaties ook niet. Verliefdheid gaat niet altijd over in houden van, maar het kan ook gewoon het begin van het einde van je relatie zijn als de verliefdheid overgaat. Wat er dan overblijft is niet houden van, maar irritaties. Uiteindelijk maak je het uit omdat je hem of haar helemaal niet leuk meer vindt.

Liefde en hormonen

Verliefdheid heeft te maken met je hormonen. De hormonen die zorgen dat je verliefd bent hebben een heel positief effect op je als de liefde wederzijds is. Voorbeelden van veranderingen die je ondergaat als je verliefd bent:
 • je voelt je heel erg blij
 • je hebt veel energie
 • je vindt alles van die ander leuk en je ziet de ander door een roze bril
 • je hebt behoefte aan romantiek
 • je wil zoveel mogelijk bij die ander zijn
 • je denkt de hele dag aan hem of haar
 • je wilt hem of haar aanraken en liefhebben
 • je hebt mindere eetlust
 • je hebt minder slaap
 • je ervaart een gevoel wat omschreven wordt als vlinders in je maag
 • je ervaart het zo dat die ander in heel veel dingen overeenkomsten met jou heeft
 • enzovoorts

Al deze dingen worden door je hormonen veroorzaakt. Verliefdheid is dus in feite een zeer positieve ervaring als de liefde wederzijds is. Omdat je de realiteit wat anders waarneemt als je verliefd bent, geloof je ook niet dat dit sterke fantastische gevoel ooit nog voorbij zal gaan. Verliefde mensen beloven elkaar dan ook de mooiste dingen zoals:
 • eeuwige trouw
 • eeuwige liefde

Maar toch gaat verliefdheid vroeg of laat over. Je went namelijk aan de stofjes die vrijkomen bij verliefdheid en feitelijk heb je steeds meer van die stofjes nodig om de verliefdheid nog te kunnen voelen. Op een bepaald moment wordt er niet genoeg meer aangemaakt en zie je de dingen dus weer gewoon zoals ze zijn. Als je relatie hecht is, zal er een gevoel van 'houden van' overblijven. Je houdt dan van je partner en je mist de verliefdheid tussen jullie niet. Ook het 'houden van' is namelijk een heel fijn gevel.

Verliefdheid gaat over

Dat heerlijke verliefde gevoel waarbij stoffen worden aangemaakt zoals dopamine en adrenaline gaat dus over omdat je hormonen afnemen. De hormonen en neurotransmitters die veroorzaakt zijn door de verliefdheid. Je went aan je partner. Je roze bril gaat af. Je gaat ook dingen zien waarin je juist niet op elkaar lijkt, de verschillen veroorzaken misschien conflicten. Ook de uiterlijke kenmerken van je partner kunnen je gaan tegenvallen. Bij een deel van de geliefden gaat de verliefdheid dan over, maar er komt inderdaad iets anders voor terug:
 • kameraadschap
 • houden van
 • verdraagzaamheid
 • elkaar steunen

Bij een ander deel van de koppels is dit niet het geval. De verschillen kunnen dan zo groot blijken te zijn, dat er niet voldoende voor in de plaats komt. Vroeg of laat maakt een van de twee het dan uit. Een van de twee kan dan alsnog liefdesverdriet hebben, omdat hij of zij misschien juist wel vindt dat jullie bij elkaar passen. Maar je kunt ook allebei liefdesverdriet hebben omdat het niet geslaagd is. Je kunt ook geen van beide liefdesverdriet hebben, omdat je het eens bent dat jullie niet bij elkaar passen. Dat laatste is misschien het beste. Het is namelijk altijd ellendig als iemand liefdesverdriet heeft. Hoewel ook liefdesverdriet weer overgaat.

Eeuwige liefde?

Als je voor het eerst verliefd bent kan dat je echt overvallen. Het liefst zou je altijd bij je geliefde blijven. De meeste mensen blijven tegenwoordig echter niet hun hele leven met hun eerste liefde. Heel veel jonge mensen hebben al verschillende relaties achter de rug voordat ze zich met iemand langdurig (jarenlang) settelen. En dan nog loopt ongeveer de helft van de langdurige relaties vroeg of laat met een scheiding af. Vroeger was dat anders. Zelfs minder dan 100 jaar geleden bleven mensen maar al te vaak bij hun eerste liefde omdat men toen heel andere dingen verwachtte van relaties. Je mocht niet experimenteren in de liefde, en als je verliefd werd dan mocht je pas intiem zijn als je getrouwd was. En als je eenmaal getrouwd was dan was scheiden ondenkbaar want dat was een schande.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ben ik verliefd?Ben ik verliefd?Verliefd zijn is waarschijnlijk het allermooiste gevoel van de wereld. Het is niet voor niks dat de meeste nummers die j…
Een verliefdheid stoppenEen verliefdheid stoppenEen hopeloze verliefdheid. Een verliefdheid zonder toekomst. Een onmogelijke verliefdheid. Een onbeantwoorde verliefdhei…
Is de ander verliefd op jou?Is de ander verliefd op jou?Jij bent verliefd, maar is de ander ook verliefd op jou? Wil je weten of hij of zij jou leuk vindt? Hoe ontdek je of de…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…

De doodstraf: verschillende manierenDe doodstraf: verschillende manierenAl eeuwenlang kunnen mensen die een misdrijf hebben begaan, tot de dood worden veroordeeld. Tegenwoordig is dit in veel…
Acclimatiseren in een ander gebiedAcclimatiseren in een ander gebiedVoor een vakantie hoef je weinig te acclimatiseren, je weet dat je daar voor een kortere tijd naar toe gaat en natuurlij…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verliefdheid
 • http://www.wrmmagazine.nl/waarom-2/wrm-dan/waarom-gaat-verliefdheid-over/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-03-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.