Verliefd op iemand anders?

Verliefdheid is een heel sterk gevoel. Je staat in vuur en vlam onder invloed van hormonen, die bijna hetzelfde effect op je hebben als een verslaving zou hebben. Er zomaar mee stoppen vergt dus wel een flinke doses zelfbeheersing. Als je verliefd wordt op een ander terwijl je al een partner hebt, zit je in een tamelijk lastig pakket. Als je nog van je eigen partner houdt dan weet je dat je hem of haar erg veel verdriet doet als je stiekem met een ander gaat. Als je dus verliefd bent op een ander en je wilt je vaste relatie niet stuk laten lopen, is het het beste om streng tegen jezelf te zijn en om de persoon op wie je verliefd geworden bent, zoveel mogelijk uit je leven te bannen. Verliefdheid is namelijk net als een plantje in een pot: geef je hem water dan wordt hij groter, maar geef je hem niks dan droogt het uit en sterft af. Als je wilt dat verliefdheid over gaat, ontwijk de persoon op wie je verliefd bent dan, maak geen afspraken, en fantaseer niet over wat zou kunnen zijn.
Verliefdheid voeden
Verliefdheid gaat over als je iemand letterlijk op afstand weet te houden. Ook al ben je nog zo verliefd, niemand dwingt jou om afspraakjes te maken met de gelukkige, of om er iets mee te beginnen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Verliefd op afstand duurt niet lang als je geen contact hebt met de ander. Het is handig om te onthouden dan verliefdheid gevoed wordt door intimiteit, flirten, dagdromen over de persoon waar je verliefd op bent, fantaseren wat jullie samen zouden kunnen doen, zoals bijvoorbeeld zoenen. Je hoeft dit echter allemaal niet te doen. Als je verliefd bent op een ander, en je wilt je relatie redden, zet die ander dan dus uit je hoofd, en verbreek alle contact. Dan is je verliefdheid het snelste weer over.
Vind je je partner ineens saai?
Als je verliefd bent op een ander zie je de dingen niet helder meer en daardoor kan je heel kritisch naar je eigen relatie gaan kijken, bijvoorbeeld:- je vindt jouw eigen partner ineens niks meer aan.
- je vindt hem/haar onaantrekkelijk.
- je wilt geen intimiteit meer met hem/haar.
- de minder leuke dingen in jullie relatie vind je nu veel zwaarder wegen.
- je voelt je nauwelijks nog aangetrokken tot je eigen partner.
- je voelt je verscheurd omdat je niet weet wie je moet kiezen.
- je kunt het idee hebben dat je van allebei houdt, maar dan op een andere manier.
- je kunt je schuldig voelen om je gedrag.
- je voelt je in de war omdat je je hart niet durft te luchten.
- het gevoel dat je stiekem bent zit je dwars.
- tegenstrijdige gevoelens.
- je weet niet wie je moet kiezen.
- enzovoorts.
Je wilt een ander, maar waarom?
Het probleem is dat wanneer je verliefd bent op iemand, je die persoon veel rooskleuriger ziet dan hij/zij in werkelijkheid is.De persoon op wie je verliefd geworden bent uit je leven bannen, vergt een ijzeren wil om je relatie te redden. Je idealiseert de persoon waarop je verliefd bent als het ware. Je partner, waar je niet meer verliefd op bent, valt dan meestal ineens tegen. Het lijkt of je juist alleen de minder aantrekkelijke dingen van je partner gaan opvallen. Je bent zo gefocust op het perfecte beeld dat je van de persoon hebt gevormd op wie je verliefd bent, dat je eigen partner saai, onaantrekkelijk en ongezellig op je over kan komen. Wie kent niet het plaatje van de man van middelbare leeftijd die ineens verliefd wordt op een vrouw 15 jaar jonger dan zijn eigen vrouw, en die een week later zijn koffers pakt en het avontuur tegemoet treedt? Het is natuurlijk een stereotiep, maar toch komt het regelmatig voor dat mensen vlak voor of rond middelbare leeftijd, na vele tevreden huwelijksjaren, ineens de kriebels krijgen. Ze willen misschien nog eenmaal van het vrije leven genieten, en worden pardoes verliefd op iemand die hun dat heerlijke gevoel kan bezorgen. Dit overkomt natuurlijk zowel mannen als vrouwen, en niet alleen na hun veertigste. Redenen waarom mensen behoefte kunnen krijgen aan een ander kunnen van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan:- sleur binnen een relatie.
- ouder worden.
- het gevoel hebben dat je iets mist in je leven.
- die ander geeft jou een goed gevoel over jezelf.
- toeval - iemand waar je als een deur voor valt kruist nou eenmaal je pad.
- verlangen naar bepaalde dingen als opwindende vrijpartijen, avontuur of je weer verliefd voelen.
- enzovoorts.
Vreemdgaan met die ander
Als je vreemdgaat met de persoon op wie je verliefd bent geworden, kom je meestal dieper in tweestrijd. Het kan de aanzet zijn om je oude relatie te verbreken. Dat kan een opluchting zijn maar het kan ook voor meer problemen zorgen. Vreemdgaan kan heel spannend zijn, vooral als je verliefd bent. Maar het is ook oneerlijk als je partner niet weet waar je mee bezig bent. Probeer dus eerst voor jezelf te bepalen:- of je verder wilt met je nieuwe liefde. Als dit het geval is moet je het zo snel mogelijk aan je oude partner vertellen en het misschien uitmaken.
- of je bij je oude partner wilt blijven. Ga dan de persoon op wie je verliefd bent zo veel mogelijk uit de weg en wees streng voor jezelf. Fantaseer hem/haar uit je gedachten en idealiseer hem/haar niet. De verliefdheid gaat dan meestal snel (vaak al binnen twee à drie weken) over als het gevoel niet gevoed wordt door je hormonen.
- gebruik je verstand in plaats van je op hol geslagen gevoel als raadgever.
Verliefdheid is eigenlijk best goed te vergelijken met een plant, geef je hem water/voeding, dan komt hij tot bloei, geef je hem niets dan zal hij verdorren en doodgaan. Je kan dus zelf bepalen of verliefdheid een kans geeft, of niet.