Verliefd op iemand anders?

Verliefd op iemand anders? Verliefd op een ander geworden? Wat moet je doen als je verliefd wordt op iemand anders? Je hebt al een tijdje een vaste relatie. Je hebt elkaar beloofd om elkaar trouw te zijn. En dan ineens word je verliefd op een ander. Wat moet je doen? Of misschien is het jou overkomen dat jouw partner verliefd is geworden op iemand anders. Hoe ga je daar het beste mee om? Verliefd worden de meeste mensen weleens in hun leven. Het is een prettig gevoel, maar als je al een relatie hebt is het vaak verwarrend en verscheurend. Verliefdheid is een heel sterk gevoel. Je staat in vuur en vlam onder invloed van hormonen, die bijna hetzelfde effect op je hebben als een verslaving zou hebben. Er zomaar mee stoppen vergt dus wel een flinke doses zelfbeheersing. Als je verliefd wordt op een ander terwijl je al een partner hebt, zit je in een tamelijk lastig pakket. Als je nog van je eigen partner houdt dan weet je dat je hem of haar erg veel verdriet doet als je stiekem met een ander gaat. Als je dus verliefd bent op een ander en je wilt je vaste relatie niet stuk laten lopen, is het het beste om streng tegen jezelf te zijn en om de persoon op wie je verliefd geworden bent, zoveel mogelijk uit je leven te bannen. Verliefdheid is namelijk net als een plantje in een pot: geef je hem water dan wordt hij groter, maar geef je hem niks dan droogt het uit en sterft af. Als je wilt dat verliefdheid over gaat, ontwijk de persoon op wie je verliefd bent dan, maak geen afspraken, en fantaseer niet over wat zou kunnen zijn.

Verliefdheid voeden

Verliefdheid gaat over als je iemand letterlijk op afstand weet te houden. Ook al ben je nog zo verliefd, niemand dwingt jou om afspraakjes te maken met de gelukkige, of om er iets mee te beginnen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Verliefd op afstand duurt niet lang als je geen contact hebt met de ander. Het is handig om te onthouden dan verliefdheid gevoed wordt door intimiteit, flirten, dagdromen over de persoon waar je verliefd op bent, fantaseren wat jullie samen zouden kunnen doen, zoals bijvoorbeeld zoenen. Je hoeft dit echter allemaal niet te doen. Als je verliefd bent op een ander, en je wilt je relatie redden, zet die ander dan dus uit je hoofd, en verbreek alle contact. Dan is je verliefdheid het snelste weer over.

Vind je je partner ineens saai?

Als je verliefd bent op een ander zie je de dingen niet helder meer en daardoor kan je heel kritisch naar je eigen relatie gaan kijken, bijvoorbeeld:
  • je vindt jouw eigen partner ineens niks meer aan.
  • je vindt hem/haar onaantrekkelijk.
  • je wilt geen intimiteit meer met hem/haar.
  • de minder leuke dingen in jullie relatie vind je nu veel zwaarder wegen.
  • je voelt je nauwelijks nog aangetrokken tot je eigen partner.
  • je voelt je verscheurd omdat je niet weet wie je moet kiezen.
  • je kunt het idee hebben dat je van allebei houdt, maar dan op een andere manier.
  • je kunt je schuldig voelen om je gedrag.
  • je voelt je in de war omdat je je hart niet durft te luchten.
  • het gevoel dat je stiekem bent zit je dwars.
  • tegenstrijdige gevoelens.
  • je weet niet wie je moet kiezen.
  • enzovoorts.

Je wilt een ander, maar waarom?

Het probleem is dat wanneer je verliefd bent op iemand, je die persoon veel rooskleuriger ziet dan hij/zij in werkelijkheid is.De persoon op wie je verliefd geworden bent uit je leven bannen, vergt een ijzeren wil om je relatie te redden. Je idealiseert de persoon waarop je verliefd bent als het ware. Je partner, waar je niet meer verliefd op bent, valt dan meestal ineens tegen. Het lijkt of je juist alleen de minder aantrekkelijke dingen van je partner gaan opvallen. Je bent zo gefocust op het perfecte beeld dat je van de persoon hebt gevormd op wie je verliefd bent, dat je eigen partner saai, onaantrekkelijk en ongezellig op je over kan komen. Wie kent niet het plaatje van de man van middelbare leeftijd die ineens verliefd wordt op een vrouw 15 jaar jonger dan zijn eigen vrouw, en die een week later zijn koffers pakt en het avontuur tegemoet treedt? Het is natuurlijk een stereotiep, maar toch komt het regelmatig voor dat mensen vlak voor of rond middelbare leeftijd, na vele tevreden huwelijksjaren, ineens de kriebels krijgen. Ze willen misschien nog eenmaal van het vrije leven genieten, en worden pardoes verliefd op iemand die hun dat heerlijke gevoel kan bezorgen. Dit overkomt natuurlijk zowel mannen als vrouwen, en niet alleen na hun veertigste. Redenen waarom mensen behoefte kunnen krijgen aan een ander kunnen van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
  • sleur binnen een relatie.
  • ouder worden.
  • het gevoel hebben dat je iets mist in je leven.
  • die ander geeft jou een goed gevoel over jezelf.
  • toeval - iemand waar je als een deur voor valt kruist nou eenmaal je pad.
  • verlangen naar bepaalde dingen als opwindende vrijpartijen, avontuur of je weer verliefd voelen.
  • enzovoorts.

Vreemdgaan met die ander

Als je vreemdgaat met de persoon op wie je verliefd bent geworden, kom je meestal dieper in tweestrijd. Het kan de aanzet zijn om je oude relatie te verbreken. Dat kan een opluchting zijn maar het kan ook voor meer problemen zorgen. Vreemdgaan kan heel spannend zijn, vooral als je verliefd bent. Maar het is ook oneerlijk als je partner niet weet waar je mee bezig bent. Probeer dus eerst voor jezelf te bepalen:
  • of je verder wilt met je nieuwe liefde. Als dit het geval is moet je het zo snel mogelijk aan je oude partner vertellen en het misschien uitmaken.
  • of je bij je oude partner wilt blijven. Ga dan de persoon op wie je verliefd bent zo veel mogelijk uit de weg en wees streng voor jezelf. Fantaseer hem/haar uit je gedachten en idealiseer hem/haar niet. De verliefdheid gaat dan meestal snel (vaak al binnen twee à drie weken) over als het gevoel niet gevoed wordt door je hormonen.
  • gebruik je verstand in plaats van je op hol geslagen gevoel als raadgever.

Verliefdheid is eigenlijk best goed te vergelijken met een plant, geef je hem water/voeding, dan komt hij tot bloei, geef je hem niets dan zal hij verdorren en doodgaan. Je kan dus zelf bepalen of verliefdheid een kans geeft, of niet.

Verliefdheid verdrijven

Als je ervan baalt dat je verliefd bent op een ander, zorg dan dat de verliefdheid overgaat. Dit gaat verbazend snel als je die persoon weet te ontwijken. Dus geen telefoontjes, chat, Facebook, contact via smartphones en geen afspraakjes of geflirt. Verliefdheid is als een vrolijk puppy dat maar blijft zeuren als je het koekjes geven blijft. Als je consequent niks meer geeft, dan geeft het hondje het zeuren op en gaat slapen. Zo is het met verliefdheid ook. Als je de persoon op wie je verliefd bent niet idealiseert en hem/haar ontwijkt en niet ontmoet, dan zal je verliefdheid na een week al minder zijn en na een maand zo goed als verdwenen. Het is echter lastiger als je hem of haar dagelijks of wekelijks ziet, bijvoorbeeld op je werk of op school. Probeer hem of haar dan toch te ontwijken en richt je op je huidige relatie. Ga wat romantisch doen met je eigen partner en haal herinneringen op aan de tijd dat jullie net op elkaar verliefd werden. Dat soort dingen benadrukken jullie gezamenlijke ervaringen en de band die er tussen jullie gegroeid is, en het kan je verliefdheid op die ander ineens weer een stuk onbelangrijker maken

Verliefdheid is verslavend

Het probleem is dat de stoffen die vrijkomen bij verliefdheid, echt verslavend zijn. Het is dus een tijdje erg moeilijk om het verlangen naar die ander te negeren. Het vergt discipline en wilskracht. Een verliefd persoon wil namelijk het liefste steeds in de buurt zijn van de persoon op wie hij/zij verliefd is. Zo wordt dat prettige gevoel van verliefdheid immers gevoed. Het voelt inderdaad heel fijn om verliefd te zijn, maar als het je relatie bedreigt en je wilt je vaste relatie niet op het spel zetten, wees dan streng voor jezelf en geef de verliefdheid geen boost. En als je denkt dat je op een bepaald persoon verliefd aan het worden bent, probeer het dan te voorkomen door hem/haar uit de weg te gaan, niet te flirten, en zeker niet in te gaan op geheime afspraakjes en dergelijke.

Het uitmaken

Als je het toch wil uitmaken met je eigen partner omdat je een ander hebt, wees dan zo eerlijk mogelijk en stel het niet uit. Doe dat echter alleen als je zeker weet dat het geen bevlieging is, want verliefdheid is immers maar een tijdelijke staat. Het komt namelijk best vaak voor dat mensen spijt krijgen nadat ze hun partner aan de kant hebben gezet voor verliefdheid op een ander.

Als jouw partner verliefd is op een ander

Als jouw partner verliefd is op een ander, toon dan begrip voor het feit dat zulke dingen kunnen gebeuren, maar stel wel meteen duidelijke grenzen. Leg hem of haar uit dat je geen derde wiel aan de wagen wilt zijn en dat je partner direct moet besluiten of hij/zij voor jou kiest of voor die ander. Als hij/zij zegt voor jou te kiezen, verwacht dan van hem/haar dat hij of zij die ander helemaal niet meer zal bezoeken en er ook geen contact meer me zal opnemen. Als je partner dit niet waar kan maken is de kans groot dat de verliefdheid niet snel zal overgaan. In elk geval kan hij/zij niet aan twee relaties tegelijk werken dus als je verliefde partner er niet mee kan stoppen, en je kunt dit niet accepteren (wat meestal het geval zal zijn) dan kan jij jullie relatie misschien beter zelf beëindigen en weer de draad van je eigen leven proberen op te pakken. Als je je onafhankelijk en zelfstandig toont heb je overigens ook nog de meeste kans dat je ex jou weer terug wil na een tijdje.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de ander verliefd op jou?Is de ander verliefd op jou?Jij bent verliefd, maar is de ander ook verliefd op jou? Wil je weten of hij of zij jou leuk vindt? Hoe ontdek je of de…
Beginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenBeginfase vreemdgaan, de voor- en nadelenOpmerkelijk dat de partner die verliefd is geworden op een ander zo gemakkelijk vreemd kan gaan zonder goed de voor en n…
Een vaste relatie, maar verliefd op een anderEen vaste relatie, maar verliefd op een anderHet kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander terwijl je een vaste relatie hebt. Maar hoe ga je met deze verl…
Jongeren en jeugd: de eerste keer verliefdJongeren en jeugd: de eerste keer verliefdDe eerste keer verliefd! Verliefd zijn is spannend, leuk, eng en geweldig. Heftige gevoelens overspoelen je. Hoe weet je…

Dakloos. Waar mag je slapen op straat?Dakloos. Waar mag je slapen op straat?Als je dakloos bent en je hebt geen onderdak gevonden voor de nacht, waar op straat mag je dan slapen? In Nederland mag…
Bescherming privacy kan beterBescherming privacy kan beterWie op internet surft, wordt gevolgd. Bekijkt een gebruiker bijvoorbeeld nieuwe schoenen bij een online verkoper, dan za…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.