Is de ander verliefd op jou?

Is de ander verliefd op jou? Jij bent verliefd, maar is de ander ook verliefd op jou? Wil je weten of hij of zij jou leuk vindt? Hoe ontdek je of de ander jou leuk vindt? Hoe ontdek je of de ander verliefd op je is? Welke kenmerken vertoont iemand die verliefd is? Hoe gedraagt iemand zich die verliefd op je is? Hoe kan je er achter komen dat diegene waar je verliefd op bent, ook verliefd op jou is? Welke signalen zijn typische kenmerken van iemand die verliefd is?

Verliefd!

Je bent verliefd en je geniet van het heerlijke ontspannen gevoel. Verliefd zijn is erg spannend! De knagende vraag is: is de ander ook verliefd op jou? Zijn de gevoelens wederzijds? Is de ander ook verliefd op jou? Delen jullie dezelfde gevoelens?

In stilte verliefd

Jouw verliefdheid kan in stilte groeien. Misschien ben je verliefd geworden op je beste vriend, of op je collega. Bang om de vriendschap te vernietigen, vertel je niets over je diepe gevoelens voor de ander. Bang ook dat de ander je afwijst, vertel je liever niets over je heftige verliefdheid. Je bent in stilte verliefd. En zoals bij iedereen die verliefd is op een ander, hoop je dat de ander ook verliefd is op jou!

Is hij/zij verliefd op je?

Hoe weet je zeker of de ander verliefd op je is? Hoe kan je ontdekken of de ander verliefd op je is? Verliefd zijn en in stilte verliefd zijn, geeft jou de gelegenheid om de ander goed te observeren. Observeren om te ontdekken of de ander ook verliefd is op jou. Want de hoop dat de ander ook verliefd is, doet leven!
 • Toont de ander (veel) interesse in jou en in je privé leven?
 • Probeert hij/zij zoveel mogelijk bij je in de buurt te komen?
 • Probeert hij/zij zo vaak mogelijk met je te praten?
 • Heeft hij/zij veel oogcontact met je?
 • Kan hij/zij soms onhandig doen bij je in de buurt?
 • Kan hij/zij zenuwachtig reageren bij je in de buurt?

Kenmerken en signalen verliefdheid

Hoe weet je zeker dat de ander verliefd op je is? Iemand die verliefd op je is, is herkenbaar aan de volgende kenmerken:
 • Hij/zij geeft je veel complimentjes,
 • Na een gemaakt grapje kijkt hij/zij jou aan,
 • Hij/zij kan bijzonder zenuwachtig reageren in jouw aanwezigheid,
 • Hij/zij kijkt je meer en langer aan dan noodzakelijk is,
 • Zijn/haar pupillen worden groter als hij/zij jou aankijkt.

Typische signalen van iemand die verliefd is

Je bent verliefd en je wilt dolgraag weten of de gevoelens wederzijds zijn. Is de ander ook verliefd op jou? Is hij/zij verliefd op je? Hoe kan je ontdekken dat de ander ook verliefd is op jou? Bekijk het volgende lijstje met typische signalen van iemand die verliefd is:
 • Geeft hij/zij je met grote regelmaat complimentjes?
 • Is er met groot regelmaat oogcontact tussen jullie?
 • Lacht hij/zij om elk door jou gemaakt grapje?
 • Verwijden zijn/haar pupillen als jullie elkaar aankijken?
 • Zoekt hij/zij jouw aanwezigheid op?
 • Houdt hij/zij je constant in de gaten wat je aan het doen bent?
 • Wil hij/zij je met alles helpen?
 • Kan hij/zij zenuwachtig reageren als je in de buurt bent?
 • Als hij/zij een grapje maakt, kijkt hij/zij daarna jou aan?
 • Als jij zit, neemt hij/zij dezelfde houding aan?
Als het bovenstaande lijstje voldoet aan de persoon waarvan je hoopt of vermoedt dat hij/zij verliefd op je is, mag je er zeker van zijn dat de verliefdheid wederzijds is. Hij/zij is met 4 ja´s verliefd op je!

Is de liefde wederzijds?

Goed, je bent er redelijk van overtuigd dat hij/zij jou ook leuk vindt en misschien zelfs verliefd op je is. Maar is de liefde ook echt wederzijds? Grote kans dat de verliefdheid echt wederzijds is, als:
 • Hij/zij jou aankijkt nadat hij/zij een grapje heeft gemaakt,
 • De pupillen van hem/haar vergroten als jullie elkaar aankijken,
 • Veelvuldig en intensief oogcontact tussen jullie is,
 • Hij/zij dezelfde houding aanneemt als jij,
 • Als jullie gedeelde opvattingen en waarden hebben (dezelfde gevoel voor humor).

Niet wederzijds

Het is mogelijk dat je verliefd op iemand bent geworden, die jou liefde niet deelt, omdat hij/zij:
 • Gelukkig getrouwd is,
 • Homoseksueel is,
 • Verliefd is op een ander,
 • In stilte verliefd is op een ander,
 • Pas gescheiden is,
 • Niet verliefd op je is,
 • Niet de vriendschap tussen jullie op het spel wil zetten.

Lees verder

© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongeren en jeugd: de eerste keer verliefdJongeren en jeugd: de eerste keer verliefdDe eerste keer verliefd! Verliefd zijn is spannend, leuk, eng en geweldig. Heftige gevoelens overspoelen je. Hoe weet je…
Verliefd op een ander!Verliefd op een ander!Vaste realtie en verliefd worden op een ander, hoe kan dat? Waarom word je verliefd op een ander terwijl je een vaste pa…
Echte liefde isEchte liefde isWat is echte liefde? Tijdens de periode van verliefdheid is iedereen blind van de liefde. Hoe kunnen we erachter komen d…
Hoe je iedereen verliefd op je kan laten worden!Hoe je iedereen verliefd op je kan laten worden!Wie verliefd is, trekt anderen mensen aan. Als we graag willen dat anderen mensen verliefd op ons worden, moeten we zorg…

Foute vrouwen onder de loepFoute vrouwen onder de loepDe slogan 'foute mannen' spreekt erg tot de verbeelding, en iedereen weet wel wat daarmee bedoeld wordt. Dat is veel min…
Wat vrouwen willenWat vrouwen willenHet is de grote vraag voor talloze mannen. Wat willen vrouwen eigenlijk? Wat vrouwen nu echt willen is vaak anders dan w…
Bronnen en referenties
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/32133-kenmerken-verliefdheid.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/relatie-en-huwelijk/32520-verliefd-op-een-ander.html
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/55091-opbouwen-van-een-goede-verstandhouding-of-relatie.html
 • http://www.infocoachroberta.com/
 • http://www.infocoachroberta.eu/
 • http://www.ebookpoint.nl/verliefd/
Reactie

Anna, 29-08-2010
Hoi,
Ik ben 'verliefd' op iemand die ik al jaren niet gezien heb. We hebben contact via internet en hebben ooit wat weken samen gewerkt. Na twee jaar begonnen we weer te smsen en te internetten samen. Super leuk contact en allebei toegegeven ooit wat voor elkaar gevoeld te hebben.
Na drie maanden hadden we nog steeds geen afspraak gemaakt om elkaar te ontmoeten, maar het contact werd wel steeds minder intensief. Ik heb toen voorgesteld om elkaar te otnmoeten. Daarmee stemde hij in.
De afspraak was gezet twee maanden later, omdat we daarvoor allebei vol zaten. Die twee maanden hoorde ik niets van hem en de avond van te voren mailde hij dat hij niet zou komen. Hij bood zijn excuses aan en legde uit dat hij zorgen had zoals scheiding van zijn ouders, schoolresultaten en een familielid in het ziekenhuis.
Ik was boos dat hij zo lang niets had laten horen en reageerde even niet. Toen ik uiteindelijk wel reageerde mailde hij snel terug met nog meer excuses en dat hij echt wel een date wilde maar dat hij het nu niet zag zitten.
Ik stuurde toen terug dat hij zelf maar moest aangeven als het beter met hem ging. Dit is nu meer dan twee maanden geleden.
Het vervelende is dat ik gewoon heel nieuwsgierig ben. Ik zou tevreden zijn met één ontmoeting, maar dat valt dus niet mee. Ik zit echt niet op een man te wachten ofzo, maar ik wil hem gewoon graag een keer in het echt zien.
Nu heb ik deze mail klaar staan:

--------------

Hoi Peter,

Ik ruimde mails op en kwam deze oude tegen.
Het gaat dus nog steeds niet goed met je? das balen. Geef me een update, ben benieuwd.
Ik vertrek over drie maanden voor langere tijd naar het buitenland, dus als je inderdaad van plan bent die reünie nog plaats te laten vinden zal het binnen die tijd moeten. Anders zijn we weer maanden verder, dan heb ik er geen zin meer in.

Wil je niet onder druk zetten, dus laat maar weten wat je wilt.

---------------------------------------

Wat vind je van deze mail en heb je tips om hem zover te krijgen dat hij een keer afspreekt? Of zal ik gewoon een keer naar de winkel rijden waar hij werkt en hem zomaar verrassen? Of lijkt dat wat wanhopig?
Afwachten kan ik niet, want ik weet dat hij goudeerlijk is en als hij zegt dat hij echt nog wel wil dan meent hij dat ook. Maar zo lang wacht ik niet.
Een vriendin van me kent hem ook maar weet niets van ons contact. Wel zou ze graag een keer afspreken for good old times zeg maar. Haar erbij betrekken en zeggen dat we met zijn drieen afspreken?

Help! Alvast bedankt.

Groeten Anna Reactie infoteur, 07-09-2010
Beste Ana,

Verliefd zijn is iets heerlijks maar ook iets vreselijks! Vooral als het niet helemaal wederzijds blijkt te zijn.

Ik weet niet waar je goed aan doet. Je mail die je klaar hebt staan is redelijk neutraal en inderdaad vrij onschuldig om te sturen.

Dat Peter na jullie gemaakte afspraak 2 maanden niets vna hem heeft laten horen, zegt mij meer dan genoeg. Iemand die echt verliefd op je is, graag bij je wil zijn en graag contact met je wil hebben laat niet 2 maanden niets van zich horen.

Laat hem weten dat je er voor hem bent, in goede en in slechte tijden. Leg de bal bij hem neer. Forceer niets, dan wek je alleen maar tegenstand op.

Het kan zijn dat Peter op dit moment echt te veel aan zijn hoofd heeft en op adem moet komen. Gun hem die tijd. Nogmaals: laat hem weten dat je er voor hem bent. Als de tijd rijp is komt hij vanzelf weer naar je toe, mocht hij daar behoefte aan hebben.
Ondertussen kan je aangeven dat als hij een verzetje nodig heeft, als hij even wil ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen dat jij en die vriendin met Peter lekker op stap kunnen gaan. Misschien kan hij zijn hart luchten over de scheiding van zijn ouders en vertellen hoe het gaat met de familielid dat in het ziekenhuis ligt. Peter heeft nogal veel aan zijn hoofd zo te lezen, dus misschien is een leuk avondje uit inderdaad wel de perfecte afleiding.

Beste Ana, ik wil je heel graag heel veel succes toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 04-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.