Koopgedrag van consumenten

Koopgedrag is het gedrag dat consumenten vertonen wanneer zij kopen. Een succesvol marketingbeleid is gericht op de behoeften en wensen van de consument. Bedrijven kunnen op deze behoeften en wensen inspelen. Zo kunnen zij producten die gewild zijn op ooghoogte plaatsen zodat deze meer opvallen. Ook kunnen zij bepaalde acties of kortingen geven op producten die gewild zijn. Zo ontstaat er een klantenwerving. Door acties of kortingen worden vaak ook nieuwe dingen geprobeerd die minder in de aandacht zijn bij de consument. Hiermee worden producten bedoeld die buiten het oog vallen en weinig worden gekocht. Onder andere op deze manier kunnen winkels het koopgedrag beïnvloeden. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het kiezen van bepaalde producten door de consument. Dit zijn:
  • Omgevingsfactoren
  • Individuele factoren

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren kun je ook weer onderverdelen in verschillende soorten invloeden. Verder valt dit begrip niet uit te leggen. Het gaat, zoals het zelf al duidelijk maakt, om de factoren uit de omgeving die het gedrag van de consument beïnvloeden.

Culturele invloeden

Als we het hebben over cultuur, hebben we het ook over normen en waarden. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse cultuur die erg vrij is. Consumenten uit de islamitische cultuur zul je nooit een stuk vlees bij de ‘normale supermarkt’ zien kopen. Daar verkopen ze vrijwel niks wat bestempeld is met ‘Halal’. De cultuur bepaalt dus ook voor een groot deel wat de consument koopt.

Economische invloeden

Deze invloed betreft het inkomen van de consument. Hier past hij/zij zijn koopgedrag op aan. Wie wat meer te besteden heeft, geeft eerder geld uit aan meer luxe producten. Wie wat minder te besteden heeft let sneller op de kleine prijsjes en aanbiedingen.

Sociale invloeden

Als we het hebben over sociale invloeden, dan hebben we het over verschillende klassen in de samenleving. Hierbij wordt niet zozeer gekeken naar het inkomen, maar naar opleiding en beroep. Sporters zullen bijvoorbeeld hele andere consumenten zijn dan studenten. Zij zullen in supermarkten andere producten kopen en in kledingwinkels andere kleding.

Gezinsinvloeden

Per gezin verschilt het ook wat er wordt gekocht. Sommige gezinnen kopen elke week ongeveer hetzelfde. Andere gezinnen hebben de benodigdheden voor alle wereldgerechten in huis staan. Elke kostwinner koopt verschillende dingen voor zijn eigen gezin. Dit verschilt dus per huishouden en elk gezin heeft zo zijn eigen regels over bijvoorbeeld frisdrank drinken en chips eten buiten het weekend om. Hierdoor wordt het koopgedrag ook wel degelijk beïnvloed.

Individuele factoren

Individuele factoren gaan, heel logisch, om de factoren die het individu beïnvloeden. Ook deze ‘groep’ is weer onderverdeeld.

Motivatie & Behoeften

Een behoefte zet vaak aan tot motivatie. Stel de consument heeft de ‘behoefte’ aan een goed paar nieuwe hardloopschoenen. Hij heeft deze schoenen nodig om zijn dagelijkse rondje hardlopen goed en zonder klachten te kunnen lopen. Daardoor wordt hij gemotiveerd om naar een winkel te gaan om ze te kopen. Hij doet dit uit eigenbelang. Behoeften en motivatie zetten elkaar dus in beweging.

Perceptie

Als we het hebben over perceptie hebben we het over het proces waarbij een individu zich bewust wordt van de omgeving en daar een betekenis aan geeft. Persoonlijke factoren spelen hierbij ook een rol. Zo ontstaan ‘populaire merken’ en ‘mindere merken’.

Leerproces

Het leerproces is gericht op menselijk gedrag dat aangeleerd is, oftewel gewoonten, en het menselijk gedrag dat gebaseerd is op ervaring en inzicht.

Attitudes

Attitudes kun je al afleiden van het Engelse woord ´attitude´. Het gaat hier om een bepaalde manier van reageren. Dit kan gaan over het product zelf maar ook bijvoorbeeld over het merk of het bedrijf waar het vandaan komt. Ook deze manier van reageren beïnvloed het koopgedrag van mensen. Sommige mensen hebben al standaard een afkeur voor de Zeeman. Dit alleen omdat deze winkel een associatie heeft met goedkoop.

Zo is te zien dat vele factoren van invloed zijn op het koopgedrag van mensen. Waarschijnlijk zul je een aantal van deze factoren ook terug herkennen bij jezelf.
© 2013 - 2024 Ernamusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten koopgedragSoorten koopgedragElke dag kopen we diensten en goederen. Dit doen mensen op verschillende manieren. Er zijn drie soorten koopgedrag te on…
Koopgedrag van consumentenKoopgedrag van consumentenDe consument wordt gezien als grillig. Het koopt vaak irrationeel en voorspellingen zijn moeilijk. Toch hebben marketeer…
Economie: Koopkracht consument beinvloedenDe consument wordt voortduren beïnvloed in zijn koopgedrag. Dit gebeurt vooral door de altijd aanwezige reclame. Je ziet…
Lezen: Lezers en hun boeken in de negentiende eeuwLezen: Lezers en hun boeken in de negentiende eeuwIn de negentiende eeuw was het leespubliek omvangrijk en divers van samenstelling. Er werd niet alleen gelezen door mens…

Marianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van SMarianne Vaatstra - Bauke Vaatstra eist smartengeld van SBauke Vaatstra, de vader van Marianne Vaatstra eiste 2,5 ton persoonlijke genoegdoening van Jasper S., de moordenaar van…
Stappenplan verhuizenVerhuizen is vaak een stress volle periode. Er komt van alles bekijken en het overzicht is al snel verloren. Een duideli…
Bronnen en referenties
  • http://www.retailwiki.nl/wiki02/index.php/Koopgedrag
  • http://www.multiscope.nl/diensten/kwantitatief-onderzoek/koopgedrag.html
  • http://plazilla.com/economie-over-het-gedrag-van-de-consument
Ernamusic (4 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.