Tips voorbereiden langdurig werken in het buitenland
Wil je langdurig werken in het buitenland of emigreren naar een ander land, dan is het de vraag wat je daarvoor zoal nodig hebt. De te nemen stap kan namelijk een zeer ingrijpende beslissing zijn voor jezelf, je carrière maar ook relationele banden kunnen onder spanning komen te staan. Gedegen voorbereiding is bij emigratie noodzakelijk. Wat zijn handige tips indien je halsoverkop een kans krijgt om in het buitenland te gaan werken?
Langdurig werken in het buitenland
Wat zijn je doelstellingen?
Gaan werken in het
buitenland is niet een geringe stap en heeft vele implicaties. Je moet overtuigd zijn van jezelf dat je met een baan in het buitenland meer kan betekenen. Dat houdt in dat je goede referenties moet hebben, waarmee je opvalt om een bepaalde baan uit te kunnen voeren. Leg de lat hoog en val op. Internationaal werken betekent dat je er klaar voor moet zijn en dat je weet dat je soms harde beslissingen moet nemen. Zorg ervoor dat je doelstellingen helder zijn, zodat je in het buitenland zonder problemen kunt gaan werken. Hoe kun je je voorbereiden op een snel vertrek?
Het vinden van een baan
Ben je werkloos en heb je wel wensen om in het buitenland te gaan werken dan kan het een lastige opgave zijn. Omdat je tijd over hebt, heb je de tijd om op onderzoek te gaan. In het buitenland zijn vele andere Europese bedrijven actief, welke staan geregistreerd bij de Nederlandse kamer van koophandel van dat land, veelal de Chamber of Commerce of the Netherlands genoemd. Ook andere Europese bedrijven hebben zich in het land gevestigd en dus is het noodzaak om ook die kamer van koophandel af te gaan. Veelal kun je via het internet een gratis lijst van bedrijven krijgen, welke in het land zijn gevestigd. Heb je eenmaal die lijsten bemachtigd dan kan het afvinken beginnen. Schrijf de meest geschikte bedrijven aan en vraag om een gesprek in Nederland aan of mogelijk ter plaatse. Neem het initiatief en wees overtuigend, zodat je op gesprek kunt komen. Het kan ook zijn dat je een baan vindt niet gerelateerd aan je eigen vakgebied. Overweeg het of dit is wat je wilt doen of dat je verder kijkt. Het aannemen van een dergelijk baan kan een springplank vormen om juist bij een ander lokaal bedrijf wel het meest geschikte werk te vinden.
Leer de taal vooraf
Ga je werken in het buitenland dan kan het nuttig zijn om de taal te leren. Heb je een specifiek land voor ogen waar je graag wilt werken, focus je dan op die taal. Engels is een wereldtaal, maar je komt ook met anderstaligen in aanraking. Het kan ook voorkomen dat je in een land komt, alwaar het Engels geen primaire manier van communicatie is. Het kan noodzaak zijn dat je vooraf een taalcursus volgt omdat het begrijpelijk communiceren bevordert. Je wilt werken in dit specifieke land, zorg er dan ook voor dat je de plaatselijke taal spreekt. Dit verbetert je band met de lokale werknemers, maar kun je ook efficiënter integreren binnen die maatschappij. Dit advies is helemaal van toepassing, indien je naar het land wilt emigreren en dus daar voor altijd blijft.
Inentingen bij langdurig werken in het buitenland
Standaard zijn we ingeënt tegen
DKTP oftewel Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio. Ga je op vakantie naar het buitenland dan moet je veelal ingeënt worden tegen Hepatitis A, dit geldt reeds voor een aantal Europese landen. Ga je werken in het verre buitenland dan komen meer specifieke ziekten aanbod, waartegen je moet worden ingeënt. Denk bijvoorbeeld aan het meer besmettelijke Hepatitis B, Malaria, TBC of het Dengue virus. Heb je de intentie om in een bepaald land te gaan werken, laat je dan reeds tijdig inenten zodat je langdurig bent beschermd. Krijg je bij toeval in een ander land een baan dan ben je veelal met aanvullende inentingen afdoende ingeënt. Laat altijd je inentingen in het
gele paspoort vastleggen. Ga voor meer informatie of een afspraak naar de GGD.
Diploma’s vertalen en legaliseren
Je weet nooit hoe het verder verloopt als je aan het werk bent. Je kunt langdurig aan het werk zijn, maar het kan ook voorkomen dat voortijdig het
arbeidscontract door jou of de werkgever wordt opgezegd. Je zit in het buitenland en andere kansen kunnen de revue passeren. Om jouw capaciteiten bij andere bedrijven duidelijk te kunnen maken is het noodzakelijk om je diploma’s te overleggen. Een diploma in het Nederlands is uiteraard niets zeggend en dus moet je de diploma’s vertalen en
legaliseren. Heb je een diploma dan moet je dat eerst laten legaliseren bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daartoe kun je IB-groep of het DUO in Groningen afdeling Diploma-erkenning en Legalisatie aanschrijven, waarbij je je diploma opstuurt. Je diploma wordt gelegaliseerd teruggestuurd. Daarna moet je met het gelegaliseerde document naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu is je diploma gereed voor vertaling. Laat het vertalen waarna je het originele document en de vertaling kunt laten legaliseren bij het consulaat van het des betreffende land. Zijn alle documenten eenmaal gelegaliseerd kun je in het buitenland duidelijk maken wat voor opleiding je hebt gehad met bijbehorende capaciteiten en specialisaties.
Paspoort en rijbewijs verlengen
Een goed advies is dat je vlak voor het vertrek uit Nederland je paspoort en
rijbewijs direct laat verlengen. Op die manier kan jouw paspoort of rijbewijs direct tien jaar mee. Het gedoe om via het buitenland één en ander te verlengen kun je zodoende uitstellen tot een later moment. In veel landen buiten Europa heb je eveneens een
internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je bij de ANWB aanvragen, welke vanaf afgiftedatum een jaar geldig is. Ben je dan een tijd ter plaatse dan kun je via de gewone wegen een lokaal rijbewijs aanvragen, waartoe je veelal geen rijvaardigheid voor hoeft aan te tonen. Er moet wel een verklaring van het ziekenhuis aangaande de goede gesteldheid van je lichaam worden bijgevoegd. Die kun je verkrijgen bij de lokale kliniek na een korte medische check. Let wel dat je wegens bureaucratie een aantal uren moet wachten, voordat je de feitelijke ogen- en remtest mag doen. Vaak kun je na een halve of hele dag wachten je rijbewijs van dat land in ontvangst nemen.
Visa en workpermit
Ga je werken in het verre buitenland dan krijg je te maken met visa en workpermit. Binnen Europa is hier geen sprake van, echter ga je buiten Europa werken dan heb je het nodig en worden geregeld als je reeds bent aangekomen. Toch dien je voor landen met een visaplicht reeds in Nederland bij het consulaat van het land een businessvisum aan te vragen, op basis van een verklaring van het bedrijf waarvoor je gaat werken. In de brief van het bedrijf moeten duidelijk jouw naam, geboortedatum en paspoortnummer staan vermeld, zodat op basis van die brief het
businessvisum kan worden afgegeven. Dit visum heeft tot doel om het land op basis van de intentie om voor het bedrijf te gaan werken binnen te komen, echter dient veelal te worden vervangen door een werkvisum van het land zelf gecombineerd met een workpermit. Zorg ervoor dat je snel reageert. Als je een baan krijgt bij een bedrijf in het verre buitenland dan moet je snel een vliegticket regelen maar ook een businessvisum. Plan je handelingen dan ook goed en vlieg niet, voordat je werkelijk het visum in je paspoort hebt.
Hoe zit het met je partner?
Heb je een partner of gezin dan is het de vraag of je hen mee laat komen. Bij een belangrijke functie kan opgenomen zijn dat familieleden mee kunnen verhuizen, echter veelal zal een baan in het buitenland slechts om het vertrek van één persoon gaan. Oftewel een gezin of relatie kan uit elkaar worden getrokken. Het is dus voor jou de afweging wat je gaat doen. Ben je vrijgezel met een huurwoning ligt alles simpelweg veel gemakkelijker. Overweeg of het verstandig is om de stap te nemen, maar veelal heb je die beslissing vooraf al gemaakt. Werken in het buitenland is je streven en dat kan inhouden dat andere aspecten van je leven daarvoor moeten wijken. Bereid je goed voor zodat je bij het vinden van een baan in het buitenland snel je koffers kunt pakken en kunt vertrekken.
Lees verder