Behoud je baan door met de elleboog te werken

Behoud je baan door met de elleboog te werken Komt er een ontslagronde aan dan valt het altijd op! Diegene met een grote mond of ogenschijnlijk het meeste pocht bij de leidinggevende wordt er wederom niet uitgedaan. Het is een klaarblijkelijk vreemde omstandigheid maar de stille of kritische werknemer – mogelijk veel beter in zijn werk – wordt eruit gegooid. Bij collectief ontslag is het echter zo dat het afspiegelingsbeginsel moet worden toegepast, maar in de praktijk spelen er altijd onderliggende redenen. Wees dus slim en behoud je baan! Wat kun je zelf doen om niet de uitverkozene te zijn door positief op te vallen?

Behoud je baan


De aanleiding om het te doen

Het zijn slechte tijden als er sprake is van een recessie en dus is het voor iedereen oppassen om zijn baan te behouden. Het kan binnen ieder vakgebied voorkomen dat er een collectieve ontslagronde komt. Het houdt in dat er selectief op een eerlijke manier bepaalde werknemers uitgekozen moeten worden, om zo tot een gelijkmatige verdeling van de ontslagene te komen. Alhoewel dit op zich eerlijk lijkt te zijn gebeurt het met regelmaat dat de werkgever doelbewust bepaalde personen uitkiezen, omdat zij te kritisch zijn of juist te afwezig. Behoud je baan door slim te zijn is het devies. Wat zijn de tips voor het behouden van jouw werk?

Klaar staan met goede opmerkingen

Werknemers die op een positieve manier opvallen zullen positief worden behandeld. Dat heeft op zich niets met aardig zijn te maken. Goed in je werk zijn en inhoudelijk goede opmerkingen plaatsen waar de onderneming iets aan heeft geeft je een voorsprong op anderen. Je moet er dus wel over nagedacht hebben wat je precies wilt zeggen. Bij een plotselinge ingeving is het belangrijk om eerst snel na te denken of die ingeving dus wel gepast is, of dat het nadelig kan zijn.

Er is niets mis met positieve kritiek geven

Kritiek daar is niets mis mee, mits het positief opbouwende kritiek betreft. Geef nooit en te nimmer negatieve kritiek over de leidinggevende, het management of de bedrijfsvoering. Bij voorkeur moet je ook voorkomen dat je het er met een goede collega over hebt. De sfeer is namelijk zo gezet en je beste collega kan mogelijk andere intenties hebben. Een goede manier om je baan te behouden is door op een gepaste manier aandacht te krijgen van de baas. Door opmonterende complimentjes te geven of positieve gesprekken te voeren kun je goed opvallen. Zorg voor een gunstige relatie met je leidinggevende, zodat het moeilijker is om jou te ontslaan danwel makkelijker is om een ander uit te kiezen.

Anderen passeren

Opvallen kun je doen door bewust anderen te passeren. Door jouw aanwezigheid kun je ervoor zorgen dat je altijd jouw positieve mening kunt geven ongeacht wat anderen er van vinden. Uiteraard moet je hier ook mee oppassen, omdat het negatieve gevoelens bij andere personeelsleden kan opwekken. Daardoor kun je bij het management negatief te boek staan. Het is dus belangrijk om een gepaste manier te vinden, zodat je anderen passeert zonder dat het opvalt. Het gaat jou erom dat je goed in de picture staat bij de leidinggevende zonder dat het te doorzichtig is.

Laten zien dat je veel werk verzet

Om je baan te behouden is het van belang om op te vallen. Diegene die een hart voor de zaak heeft, heeft minder kans om ontslagen te worden als diegene die minder presteert. Prestatie is de maatstaf en werknemers die veel geld opleveren vormen een belangrijk anker voor de onderneming. Het daarnaast overdragen van kennis aan anderen geeft je een voorkeurspositie, omdat je kennis mogelijk onmisbaar is. Val dus op binnen de organisatie door anderen te helpen. Doe het wel zodat het opgemerkt wordt en dus positief wordt beschouwd.

Een grote mond moet terecht zijn

Het hebben van een grote mond zorgt ervoor dat je in een kwaad daglicht komt te staan. Daar moet je dus altijd mee oppassen. Het geven van je mening is altijd gewenst, echter je moet het op een fatsoenlijke manier brengen zonder dat jouw eigen positie in het geding komt. Het management moet blijven geloven in jouw goede bedoelingen. Mocht je wel een grote mond hebben dan moeten de argumenten aan jouw zijde staan. Oftewel je moet gelijk hebben in de discussie om argwaan te voorkomen.

Wees oprecht maar geen last

Personeel met een kritische mening of lastige vragen worden over het algemeen eerder weggestuurd dan meelopers. Hoge bomen vangen veel wind, waarbij harde kritiek wordt afgestraft met maatregelen. Je mening geven is uiteraard goed, echter die mening moet een positieve draai geven aan het ondernemerschap van je baas. Negatieve uitlatingen reflecteren namelijk negatief op jou als persoon en dat kan tegen je worden gehouden. Pas op met het uiten van je mening zeker als het kritische opmerkingen zijn over het management en de gang van zaken. Probeer positief te blijven, zodat er mogelijk een verandering op gang kan worden gebracht in plaats van kwade gezichten te krijgen.

Vertel weinig over je persoonlijke situatie

Ondanks het feit dan men niet mag worden ontslagen wegens een privé-aangelegenheid, komt het nog weleens voor. Het zal niet worden aangegeven als ontslagreden, maar bepaalde voorkeuren kunnen er aanleiding voor zijn dat men eerder ontslag krijgt. Dat houdt in dat je bij voorkeur een minimale hoeveelheid informatie geeft omtrent je privé-omstandigheden. Wat je thuis doet moet je maar thuis laten is een goed credo en voorkom dat je over bepaalde thuis activiteiten gaat opscheppen. Je moet het dan ook zoveel als mogelijk professioneel houden.

Ga in de ondernemingsraad zitten

Een goede manier om je positie binnen een organisatie te beschermen is door in de ondernemingsraad te zitten. Werknemers die actief deelnemen aan de vorming van het bedrijf door de belangen van werknemers op zich te nemen genieten namelijk een beschermde positie. Ongeacht wat je ook doet in het bedrijf, wegens de uitzonderlijke positie in de OR mag je niet worden ontslagen behoudens als het bedrijf failliet gaat of dat er sprake is van een dringende reden. Wil je ook je stempel op de onderneming drukken geef dan je mening. Neem zitting in de OR zodat je niet zomaar ontslagen kunt worden.

Behoud je baan middels tips

Door meerdere van voorgaande tips te combineren kun je mogelijk op een handige positieve manier opvallen zodat de kans op ontslag afneemt. Let wel dat je het met mate doet zonder dat het teveel opvalt. Doe je het teveel dan kan het juist averechts werken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arbeidsovereenkomst samen beëindigen en toch recht op WWArbeidsovereenkomst samen beëindigen en toch recht op WWAls een bedrijf gaat reorganiseren of inkrimpen betekent dit vaak dat er mensen uit moeten. Een werknemer kan het ontsla…
Collectief ontslagen worden: waar heb je recht op?Collectief ontslagen worden: waar heb je recht op?Bij reorganisaties komt het in slechte tijden jammer genoeg vaak voor dat werknemers ontslagen worden. Betreffen het een…
Ontslag nemen: Rechten en plichtenJe kunt vrijwillig ontslag nemen, of omdat er sprake is van een conflict. Hoe doe je dat precies en wat zijn je rechten…
Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen, hoe doe je dat eigenlijk? Wie een andere baan vindt, is daar vaak blij mee. Maar wie een nieuwe dienst…

Kun je na je studie WW aanvragen? Eisen voor een uitkeringKun je na je studie WW aanvragen? Eisen voor een uitkeringHeb je je studie afgerond of stop je ermee dan kan het zijn dat je werkloos wordt. Een afgeronde studie betekent namelij…
Werken als au pairWerken als au pairVeel Nederlandse meisjes kiezen er voor om na de middelbare school een jaar in het buitenland te gaan werken als au pair…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vierdrie, Rgbstock
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ondernemingsraad/vraag-en-antwoord/wat-doet-een-ondernemingsraad-or.html
  • http://www.werkstudent.nl/8-manieren-om-je-baan-te-houden/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.