Garantstelling voor bezoek geliefde uit het verre buitenland

Garantstelling voor bezoek geliefde uit het verre buitenland Komt je buitenlandse geliefde tijdelijk op bezoek in Nederland, echter heeft zij/hij geen inkomen om van te leven dan dienen er voldoende financiële middelen beschikbaar te zijn. De bezoeker moet namelijk de gelegenheid hebben om een bepaalde hoeveelheid geld uit te kunnen geven in het land, waar jij als ontvangende partij garant voor moet staan. Wat houdt een garantstelling in en waaraan moet worden voldaan?

Garantstelling


Regels zijn in twee richtingen van toepassing

Binnen Europa is er strikt genomen een vrij vervoer van mensen, goederen en betalingsverkeer zonder dat er verdere eisen aan zijn verbonden. Dat houdt in dat wij ook zo naar een ander Europees land op vakantie kunnen gaan. Maar dat is anders als we op vakantie gaan naar het verre buitenland. We moeten meestal een visum aanvragen, indien het verblijf langer dan een maand duurt. Andersom is daar ook sprake van. Komt een buitenlander van buiten Europa naar ons land dan gelden er aanvullende vereisten, omtrent het verkrijgen van visum voor Nederland. De gast moet vooraf naar de Nederlandse Ambassade of het Consulaat gaan in het land van vertrek om zo het juiste stempeltje te krijgen. Maar wat als diegene onvoldoende inkomen voor onderhoud heeft, wat zijn dan aanvullend de vereisten?

Het kunnen doen van betalingen

Wil je geliefde uit het verre buitenland een bezoek aan je brengen, echter heeft zij/hij onvoldoende financiële middelen dan dient er een “bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking” te worden verstrekt. Uitgangspunt daarbij is dat je gast strikt genomen per dag minimaal 34 euro kan spenderen. Indien hij/zij dat niet zelf kan dragen dan moet je garant staan. Het houdt in dat je per maand minimaal 1.453 euro bruto als looneis moet verdienen. Des te meer je verdient des te gunstiger is het. Je voldoet aan de minimale eis indien je meer dan die grens verdient. Het houdt in dat jij als gast ontvangende partij verantwoordelijk wordt geacht voor het onderhoud en verblijf van de gast tot het moment dat deze weer huiswaarts vertrekt. Wat heb je nodig om de garantstelling te kunnen regelen, zodat je gast bij de Ambassade of het Consulaat het visum kan aanvragen?

Formulier en wat verder bij garantstelling?

Je dient het formulier in te vullen, waarmee je bewijs levert voor garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking. Daartoe dien je voldoende inkomen te hebben, waarbij het arbeidsovereenkomst nog minimaal een jaar van kracht is (vanaf moment visumaanvraag). Hiervan en van de laatste drie loonstrookbewijzen met het paspoort dient een kopie te worden aangeleverd naast het ondertekende formulier. Let wel dat het formulier bij de gemeente, waar je ingeschreven staat moet zijn gelegaliseerd. Op basis van deze documenten kan in het buitenland het juiste papierwerk worden geregeld, opdat een visumaanvraag positief wordt beoordeeld. Ben je niet in loondienst, maar heb je een eigen bedrijf dan kun je ook gasten ontvangen door de garantstelling. Daartoe moet het formulier in combinatie met gegevens van de KvK, laatste aanslag belastingdienst en winst- met verliesrekening worden aangeleverd om het visum versterkt te krijgen.

De duur van het visum

Standaard is een visum aanvraag geldig voor maximaal drie maand. Toch kan een garantiestelling voor een jaar geldig worden verklaard en dus kan ook een visum voor de lange termijn worden verkregen. Dit zal meestal na een tweede garantstelling van toepassing zijn. Veelal zal de gast binnen drie maand zich opnieuw bij de douane of immigratiedienst moeten melden of een buitenlandse verre reis maken, of terug naar het land van herkomst moeten gaan.
© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…
Hoe vraag je een paspoort in het verre buitenland aan?Hoe vraag je een paspoort in het verre buitenland aan?Zit je in het verre buitenland dan kan het zijn dat je paspoort binnenkort verloopt. Je verwacht niet dat je snel weer i…
Garant staan voor iemandAls je graag wilt dat iemand uit het buitenland jou in Nederland komt opzoeken, dan kan het voorkomen dat je garant moet…
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…

Terrorisme en aanslagen door de jaren heenTerrorisme en aanslagen door de jaren heenTerrorisme is het ernstig geweld plegen of dreigen met geweld met een politiek of religieus doel. Eind jaren zeventig wa…
Vriendschapsbanden van Friese gemeenten en stedenVriendschapsbanden van Friese gemeenten en stedenDiverse gemeenten of steden in Friesland hebben een vriendschapsband met een andere gemeente of stad. Met de vriendschap…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/immigratie/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-garant-staan-voor-iemand-die-uit-het-buitenland-overkomt.html
Reactie

Fwj van Witzenburg, 16-09-2015
Hallo ik sta garant voor mijn vriendin haar verblijf in Nederland, zij heeft een multy entrance c visum geldig voor 1 jaar met maximaal 90 dagen verblijf, kan zij op dit visum 2 x per jaar 90 dagen afreizen naar Nederland volgens de 180 dagen regeling? Voorbeeld zij komt de eerste 90 dagen vanaf de ingangsdatum van het visum en gaat dan 90 dagen of 180 dagen terug naar land van herkomst, en komt dan weer voor 90 dagen naar Nederland, dit alles binnen de geldigheid van het visum. Ik weet dat er een online calculator is om te zien wanneer aan de hand van binnenkomst en vertrek je kan calculeren op welke datum ze dan weer kan afreizen naar Nederland. Het is me allemaal niet geheel duidelijk, zodat ik door de bomen het bos niet zie. Heeft iemand hier een antwoord op? Reactie infoteur, 17-09-2015
Vanaf het moment dat het visum is afgegeven, staat de termijn reeds vast. Vanaf die datum geldt er een termijn van 180 dagen waarbinnen zij 90 dagen in het land mag zijn. Na die 180 dagen geldt de volgende 180 dagen met hetzelfde principe van 90 dagen verblijf.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.