Omgaan met een burnout
Wanneer je geconfronteerd wordt met een burnout dan is het laatste waar je op dat moment behoefte aan hebt om bewust en actief bezig te gaan met herstel. In de eerste fasen van de burnout zal vooral de vermoeidheid overheersen. Een gevoel van je nergens toe kunnen zetten, té moe voelen, téveel verwachtingen die anderen bij je neerleggen. Het liefst wil je je ver terugtrekken, verstoppen voor de buitenwereld. Dit artikel geeft praktische handvaten in het omgaan met een burnout.
Laat schaamte los
Een burnout is niet iets om je voor te schamen, een burnout hebben zegt iets over jouw bereidwilligheid om te geven. Vaak is een burnout ontstaan omdat je in je werk, en/of in je sociale leven, je altijd meer weer het uiterste van jezelf hebt willen geven. Dat op zich is niets om je voor te schamen! Je hoeft je niet te schamen omdat je lichaam en geest nu een halt hebben ingeroepen, vasthouden aan schaamte kost energie. Het begin van je helingsproces start zodra je in staat bent schaamte los te laten.
Accepteer
Het is een feit. Je bent ver over alle grenzen van jouw fysieke en mentale balans gegaan, je hebt jezelf tot het uiterste gedreven en het resultaat is dat je volledig opgebrand bent. Verzet je hier niet tegen, accepteer dat het is gebeurd, accepteer wat je nu overkomt.
Realiseer je dat dit het begin is van een nieuwe fase, door te accepteren wat je nu overkomt kun je jezelf ruimte geven om andere of nieuwe inzichten te verwerven. Accepteer dat jij deze burnout nodig hebt om vooruit te kunnen, om nieuwe wegen in te slaan.
Durf af te bakenen
Vooral in de beginfase van een burnout zul je het gevoel ervaren dat alles je teveel is, de gedachte aan de lange dag die voor je ligt kan verlammend werken. Niet altijd is het thuisfront even begripvol, vooral in een gezin waarin iedereen actief is met werk en school kan er ongemerkt een verwachtingspatroon ontstaan dat jij, omdat je thuis bent, de klussen daar wel op je kan nemen.
Wanneer je daar echter nog niet aan toe bent zul je ongemerkt in een oud patroon stappen, je wil voldoen aan de verwachtingen van anderen en daarin verloochen je jouw eigen grenzen. Durf jouw eigen ruimte af te bakenen, deze ruimte heb je nodig om te herstellen. Vraag aan de overige gezinsleden om jou hierin te helpen, leg uit dat je geneigd bent teveel op je schouders te willen nemen. Vraag gezin, vrienden en familie om samen met jou jouw grenzen te bewaken. Nodig hen uit om jou te laten zien wanneer je in oude patronen stapt, dat kan enorm confronterend zijn maar je zult eerst moeten gaan inzien wanneer jij in de oude patronen stapt voor je dit proces kunt doorbreken.
Kom voor jezelf op
Een burnout ontstaat wanneer je te weinig bent opgekomen voor jouw eigen belangen, wanneer je jouw eigen grenzen onvoldoende bewaakt en afgeschermd hebt. Misschien speelt hierin een laag zelfbeeld mee, misschien heb je het gevoel dat je de waardering van anderen nodig hebt om je goed te voelen. Als dat zo is, laat het dan los. Natuurlijk is het prettig wanneer anderen waarderen wat je voor ze doet, maar niet wanneer dit ten koste van jouw eigen mentale en fysieke gezondheid gaat. Durf duidelijk te zijn. Dat begint met duidelijk durven zijn naar jezelf toe, jij weet als geen ander waar jouw grenzen liggen, wanneer je bezig bent deze te overschrijden. Houd voor jezelf een dagboek bij waarin je 2 keer per dag terugkijkt naar de uren daarvoor. Beschrijf wat je hebt gedaan, en ga voor iedere activiteit na of je hierin over een grens bent gegaan. Kijk vervolgens kritisch naar de momenten waarin je voorbij jouw eigen grenzen ging. Was dit nodig? Was het om een confrontatie te voorkomen? Was het omdat je een ander niet wilde teleurstellen? Wees eerlijk naar jezelf toe, je kunt pas leren opkomen voor jezelf wanneer je in de eerste plaats eerlijk kunt zijn naar jezelf toe.
Blijf in contact met anderen
Ook al heb je er, zeker in het begin, totaal geen behoefte aan, zorg ervoor dat je jezelf niet isoleert van de buitenwereld. Wat je in feite nodig hebt is begrip en aandacht, door jezelf terug te trekken ontneem je jouzelf die helende kracht. Wees je ervan bewust dat praten met anderen over wat jou nu overkomt deel uitmaakt van het gezingsproces. Wees wel voorzichtig in contacten met collega’s, als je contact hebt met collega’s waak er dan voor dat het gesprek niet over werk gaat. Mocht je merken dat je je aangevallen voelt in gesprekken met collega’s dan is het nog te vroeg voor deze gesprekken, of de gesprekken voldoen niet aan het doel. Doel van praten is namelijk verwerken en helen, niet zoeken naar de oorzaak van een probleem, niet afschuiven van verantwoordelijkheden. Durf ook hier op tijd af te bakenen wanneer je voelt of merkt dat er een grens overschreden wordt!
Zorg voor overzicht
Wanneer diverse taken als een grote berg op je afkomen zorg er dan voor dat je overzicht krijgt. Door overzicht te krijgen kun je grenzen stellen, door gewoon maar in die berg werk te duiken (of dat nu klusjes thuis zijn, sociale activiteiten of je werk) sta je jezelf toe om je grenzen te overschrijden. Zorg er dus voor dat je inzicht krijgt in wat je moet doen, op die manier kun je een inschatting maken van de tijd die je ermee bezig zult zijn. Wanneer je weet hoeveel tijd je ergens mee bezig zult zijn dan kun je deze tijd verdelen, waarmee je de belastbaarheid van hetgeen je gaat doen verdeelt en daarmee voorkomt dat je zwicht onder de druk van de berg werk waar je voor staat.
Blijf in contact met jezelf
In het verder weg raken van het contact met jezelf is het gemakkelijk(er) om niet te merken wanneer je voorbij jouw eigen grenzen gaat. Zorg ervoor dat je jouw lichaam en jouw reacties kent, misschien is het hiervoor nodig om aan de slag te gaan met een therapeut die jou kan helpen om meer in contact te komen met jezelf. Een haptonoom of haptotherapeut kan je hierin doorgaans goede handvaten aanreiken.
Veroordeel jezelf niet
In het proces van verwerken en helen wat jou nu overkomt leer je los te laten, anders om te gaan met situaties en verwachtingspatronen. Je zal niet van de ene dag op de ander feilloos een nieuwe aanpak kunnen toepassen. Dit gaat met vallen en opstaan, accepteer dit en veroordeel jezelf niet wanneer het niet vlekkeloos gaat. Je leert van je fouten, dat maakt je sterk, dat maakt dat je meer inzicht in jezelf krijgt.
Durf jezelf open te stellen
Misschien heeft de burnout voor een ommekeer in je leven gezorgd, misschien bevind je je op een kruispunt en je weet nog niet welke richting je op zult gaan. Durf jezelf open te stellen voor nieuwe wegen, misschien is er een verandering van baan nodig, misschien verandering van werkuren, verandering van indelen van je leven. Wat het ook is, je kunt het aan wanneer je je ervoor kunt openstellen.