Verzuurd werkklimaat wegens treiteren of pesten collega

Verzuurd werkklimaat wegens treiteren of pesten collega Pesten op school komt geregeld voor, maar ook volwassenen kunnen het collega’s aanzienlijk moeilijk maken. Dagelijkse treiteringen, verbaal en soms fysiek geweld kunnen aan de orde van de dag zijn. Het slachtoffer kan vaak niets anders dan het ondergaan, omdat men ook inkomen wenst te hebben. Wat is de invloed van een verzuurde bedrijfscultuur en wat kunnen de gezondheidsklachten van de getroffene zijn?

Treiteren en pesten collega


Collegialiteit versus treiteren

Komt men bij een organisatie of bedrijf te werken, dan gaan we ervan uit dat we netjes opgenomen worden en met de nieuwe collega’s in goed vertrouwen aan de slag kunnen gaan. Meestal is dit van toepassing. Soms kan er sprake zijn van een verstoorde bedrijfscultuur, waarbij de nieuweling minachtend wordt bekeken. Daarnaast kan ook een gerezen omstandigheid aanleiding zijn voor groepsgedrag, waardoor die ene werknemer continu het haasje is. Oftewel de groep is collegiaal ten opzichte van elkaar, echter gezamenlijk treiteren ze die ene persoon. Wat heeft dit voor gevolgen voor de enkeling?

Stress, angsten en spanningen

Komt een persoon op de werkvloer dagelijks in contact met treiterijen, dan geeft het continu spanningen. Dit heeft grote invloed op de geestelijke werking van de persoon, waarbij men zich in een hoekje gedreven voelt. De angst neemt daarbij toe dat men weer wordt gekweld, maar ook dat men kan worden ontslagen. Het presteren wordt telkens bekritiseerd en dat zorgt ervoor dat men het vertrouwen verliest. Bijkomend probleem is dat men door angsten en stress veel serotonine in het lichaam verbruikt, waardoor de lichaamstevredenheid drastisch daalt. Het resulteert in zuuropbouw, vage pijnlijke klachten, oprispingen maar ook een dalende eigen waardigheid.

Depressiviteit door pesten

Veel druk en angsten kunnen ertoe leiden, dat de persoon in een negatieve gedachtespiraal terechtkomt. Men kan niets goed doen, men heeft veel angsten en men is altijd de klos! Het zorgt ervoor dat men er in toenemende mate alleen voor staat en dus komt men emotioneel in de verdrukking. De prestaties op de werkvloer kunnen er aanvullend onder leiden, waardoor de pesterijen kunnen worden geïntensiveerd. De druk kan zo hoog worden, dat men door het treiteren depressief wordt. Men sluit zich compleet van de buitenwereld af, waarbij men denkt dat het allemaal geen zin meer heeft. Ook privé zal de persoon zich verder afzonderen, waarnaast men ook agressief kan afreageren. Het kan verder tot excessief gedrag leiden en kan potentieel levensgevaarlijk zijn.

Invloed van de baas

Niet iedere werkgever of leidinggevende is hetzelfde en leidt het personeel op een heldere overtuigende manier. Het kan zijn dat de baas het personeel gebruikt om de eigen doelstellingen te realiseren. Soms is er namelijk sprake van een psychopaat als baas, waarbij treiteringen oogluikend worden toegestaan. Bovendien kan het zijn dat de werkgever het pesten van een bepaalde persoon zelfs stimuleert. Het doel van de leidinggevende moet worden behaald ‘koste wat het kost’. Hoe het personeel daar onder lijdt is van ondergeschikt belang voor de baas, zolang de eigen belangen worden behartigd. De leidinggevende kan dus erg veel invloed uitoefenen op hoe personeel met elkaar omgaat en hoe de relaties daarbij zijn. Vormt de baas zelf eveneens een aanstichter van alle ellende, dan is dat uiteraard een zeer kwalijke zaak.

Uitzichtloosheid bij pesten collega

Iedereen wil een inkomen hebben, zodat men er goed van kan leven. Het kan dus zo zijn dat men de stress moet ondergaan, omdat men elders niets beters kan vinden. Ontslag nemen is dan ook geen optie. Oftewel de persoon ondergaat dagelijks de vernedering om zo toch maar in het levensonderhoud te kunnen voorzien. De treiteringen vormen de basis van een uitzichtloos bestaan, waarbij men geestelijk aanhoudend moet lijden.

Mishandeling

Soms escaleert de omstandigheid verder van verbaal geweld naar fysiek geweld. De groep gaat dus een stapje verder. Groepsgedrag kan dermate escaleren, dat het ernstige gezondheidsproblemen geeft. Denk aan stremming van de bloeddoorstroming, ademhalingsproblemen of andere fysieke complicaties. Dergelijke extremiteiten dienen te allen tijde worden vermeden en daarin hebben bestuurders een cruciale rol. Mishandeling van werknemers valt een bestuurder zeker te verwijten, indien de bedrijfscultuur dergelijke acties stimuleert.

Melding maken

Bij relatief grote ondernemingen is er vaak sprake van een personeelsvereniging of een vertrouwelijk aanspreekpunt. Problemen op de werkvloer van klein tot groot moeten bespreekbaar zijn. Ook hierbij is het afhankelijk van de bedrijfscultuur of er een aanspreekpunt is en of dat aanspreekpunt wel betrouwbaar is. Die persoon kan namelijk ook bij de groep horen. Wat kunt u dan doen? Is er sprake van structureel geestelijk of fysiek geweld, dan kan men overwegen om aangifte te doen. Het aan de buitenwereld helder maken wat er achter gesloten deuren gebeurt, kan een groot verschil maken. Toch zitten hieraan ook kanttekeningen aangezien men wederom met dezelfde collega’s verder moet gaan. Praat over uw problemen op het werk, voordat het erger wordt. Zoek oplossingen en betrek eventueel bemiddelaars of buitenstaanders om tot een degelijke werksfeer te komen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is pesten/treiteren en wat zijn de gevolgen en motieven?Wat is pesten oftewel treiteren nu eigenlijk, en wat zijn de gevolgen en motieven hiervan? Bij pesten wordt met name aan…
Last van pesterijen op het werk?Last van pesterijen op het werk?Wat kun je doen als je door een of meer collega’s op het werk wordt gepest? Met welke reacties van het management of per…
Wat kun je doen om pesten bij kinderen aan te pakkenWat kun je doen om pesten bij kinderen aan te pakkenPesten gebeurt niet alleen door lichamelijk geweld. De meeste gevallen van pesten gebeuren door schelden, vloeken of uit…
Bewustwording en normstelling bij pesten op schoolBewustwording en normstelling bij pesten op schoolVeel kinderen zijn reeds slachtoffer geworden van pesten en worden het nog steeds. Iedereen zal het er wel over eens zij…

Social media worden steeds meer gebruikt om werk te vindenSocial media worden steeds meer gebruikt om werk te vindenBijna iedereen heeft wel een account aangemaakt op minimaal één social media kanaal. Ook veel bedrijven maken een profie…
Werken op projectbasis: het nieuwe verdienmodelWerken op projectbasis: het nieuwe verdienmodelVeel freelancers bieden hun diensten tegenwoordig op internetplatforms aan. Over heel de hele wereld vinden ze hun klant…
Bronnen en referenties
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.