Werken op projectbasis: het nieuwe verdienmodel
Veel freelancers bieden hun diensten tegenwoordig op internetplatforms aan. Over heel de hele wereld vinden ze hun klanten (én concurrenten!). Wat als een laatste redmiddel begon, blijkt in de praktijk vaak een gouden greep: werken op projectbasis.
Je diensten op projectbasis aanbieden
Op internet floreert inmiddels een groeiend aantal bemiddelingsportals, waarop mensen hun arbeidskracht wereldwijd aan de man kunnen brengen. Share-Economy, Crowdsourcing, Microjobbing: het zijn allemaal termen die deze ontwikkeling in de mondiale dienstensector proberen uit te drukken. Van simpele handlangers tot gekwalificeerde onderhoudstechnici, bijna alles kan met een paar muisklikken worden besteld. En meer en meer bedrijven grijpen op dat soort digitale dagloners terug, kleine startende ondernemers net zo goed als gerenommeerde bedrijven. Want de “crowd” is op elk moment van de dag of nacht beschikbaar, overal ter wereld inzetbaar en schijnbaar onuitputtelijk.
Eigen baas zijn
Genieten van je vrijheid als zelfstandige. Acquisitie, verwerking, betaling, het kan allemaal online plaatsvinden. Via gespecialiseerde webportals vind je wereldwijd je klanten. En leuke bijkomstigheid, je kantoor (je tablet) kan je bij goed weer ook zonder problemen naar het park verplaatsen.
Vakbonden bezien de trend met enige bezorgdheid
Deze compleet nieuwe manier van geld verdienen, maakt in vakbondskringen soms een gevoel van onbehagen los. Men vreest dat de "normale arbeidsverhoudingen" door de toewijzing van banen op internet steeds meer onder druk komen te staan. Degenen die op een dergelijke manier werken, zijn meestal "eenpitters”. Arbeidsrechtelijk worden ze als bedrijf aangemerkt, maar in feite ze zijn alléén actief. Voor hen gelden noch gelimiteerde arbeidstijden, noch vakantieregelingen en ze zijn evenmin “sociaal verzekerd”.
Toch wil men de wens om “eigen baas” te willen zijn, niet zonder meer veroordelen. Per slot van rekening zijn tal van artsen, advocaten of journalisten heel tevreden met zo’n bestaan. Maar niet in élke branche. Opdrachten in de
IT-branche bijvoorbeeld zijn volledig losgeweekt van tijd en capaciteit. En dat leidt tot een zeer hevige concurrentie. Vooral als contractanten willen concurreren in landen met aanmerkelijk lagere kosten van levensonderhoud dan in ons land.
In de VS op termijn 50% freelancer
In Amerika is het geen nieuw verschijnsel: mensen houden met een hele rits aan bijbaantjes het hoofd boven water. Doorgaans gaat het daarbij om mensen met gebrekkige opleiding die weinig verdienen en die zich met slecht betaalde banen als kelner, verkoper of kindermeisje staande moeten houden. De financiële crisis echter, heeft tot een breuk geleid die dwars door alle branches heenloopt en die in toenemende mate ook betrekking heeft op academici. Miljoenen goed opgeleide Amerikanen bij
banken, adviesbureaus, advocatenkantoren, reclamebureaus , design- en mediabedrijven, verloren tijdens de
financiële crisis hun baan.
Werken op projectbasis
Velen maakten van de nood een deugd en begonnen een tweede carrière als freelancer. En in tegenstelling tot eerdere recessies, lijkt dit arbeidsmodel geen voorbijgaand fenomeen te zijn. Zowel bedrijven als werknemers in loondienst hebben hun toevlucht gezocht tot werken op projectbasis in plaats van werken in loondienst.
Amerikanen hadden minder te verliezen
Naar schatting zijn tegenwoordig 40 miljoen mensen, dat is een derde van de Amerikaanse beroepsbevolking, als zelfstandige actief. De verwachting is dat in 2020 ongeveer de helft van alle werknemers in de VS werkt als freelancer. Daarbij moet echter worden aangetekend dat Amerikanen nooit de voordelen van werken in loondienst hebben gekend zoals die bestaan in Nederland:
- ontslagbescherming was een relatief onbekend begrip;
- er bestond geen wettelijk recht op betaalde vakantiedagen;
- en zelfs na de hervorming van de gezondheidszorg (Obamacare), hoeven niet alle bedrijven hun werknemers voor ziektekosten te verzekeren.
Digitale dagloners: ook steeds meer in Europa
Digitale dagloners leven niet alleen in Amerika. Ze zitten ook steeds vaker in Europa voor hun computers, tablets en smartphones. Momenteel schieten ook bij ons de webplatforms uit de grond die ondernemers een snelle, professionele maar vooral goedkope uitvoering van verschillende diensten beloven. Op Freelancer.com bijvoorbeeld, kunnen bedrijven voor enkele tientjes een complete huisstijl bij elkaar shoppen:
- een visitekaartjesontwerp voor 20 euro;
- een bedrijfslogo voor 100 euro;
- een complete website eveneens voor 100 euro;
- en een mobiele app voor 150 euro.
De mens als schrijfmachine
Bij een ander platform, het duitstalige Content.de, kan men schrijvers inhuren voor productbeschrijvingen, vertalingen en tekstoptimeerders voor zoekmachines (van 0,8- tot 4 cent per woord). Een “viersterrenauteur” zou volgens de site-eigenaren op een nettoverdienste van € 119 per dag kunnen uitkomen. Vooropgesteld dat hij per uur meer dan twee pagina’s schrijft en dat negen uur per dag. De mens als schrijfmachine.
Lees verder