Wat is pesten/treiteren en wat zijn de gevolgen en motieven?
Wat is pesten oftewel treiteren nu eigenlijk, en wat zijn de gevolgen en motieven hiervan? Bij pesten wordt met name aan pestende kinderen gedacht. Echter blijkt pesten ook veel voor te komen onder volwassenen op bijvoorbeeld de werkvloer. De gevolgen van pesten kunnen veel invloed hebben op het leven van iemand.
Wat is pesten
Pesten betekent herhaald misbruik van persoonlijke kracht en/of macht, waarbij je anderen die zich niet of moeilijk kunnen verweren pijn doet. Pesten kan verschillende vormen aannemen. Zo kan het gaan om kleine pesterijen maar ook om geweld en echte bedreigingen. Pesten komt met name voor bij kinderen op de basisschool en de middelbare school. Daarnaast komt pesten ook voor bij volwassenen op bijvoorbeeld de werkplek. Pesten is een universeel verschijnsel en komt dus wereldwijd in dezelfde vormen voor. Tevens, wordt er tegenwoordig ook veel via de sociale media en het internet gepest. Dit wordt ook wel cyberpesten genoemd. Enkele voorbeelden van pesten zijn:
- Beledigen en schelden
- Vervelende grapjes of opmerkingen maken
- Andere negeren en/of sociaal isoleren
- Het beschadigen van andermans eigendommen
- Andere afpersen (bijvoorbeeld geld eisen)
De gevolgen van treiteren
Treiteren leidt in veel gevallen tot angst en schaamte. De persoon die gepest wordt voelt zich niet geaccepteerd en zijn gevoel van eigenwaarde zal dalen. Tevens kan het voorkomen dat degene die gepest wordt last krijgt van gezondheidsklachten zoals: darmklachten, hoofdpijn en slaapproblemen. In ergere gevallen kan zelf het "Post Traumatisch Stress Syndroom" optreden. Symptomen van dit syndroom zijn: vermijdingsgedrag, concentratieverlies en nachtmerries.
Ook heeft pesten gevolgen voor de pester zelf. Zo worden pesters op school vaak bewonderd door hun klasgenoten. Echter zijn de klasgenoten eigenlijk bang voor de pesters. Pesters lijken populair maar zijn dit niet. Kinderen die zelf langdurig andere kinderen pesten kunnen uiteindelijk zelf ook in de problemen komen. Als pestend kind leer je namelijk om je doel te bereiken zonder je sociaal aan te passen. Pesters komen uiteindelijk vaker in aanraking met justitie. Tevens hebben ze vaker last van drankproblemen. Jongens die vaak anderen gepest hebben in het verleden, zullen eerder betrokken raken in gewelddadige situaties. Ten slotte is het ook vaak zo dat de slechte gewoonten van de pester over worden gedragen aan zijn of haar kind(eren).
Motieven om te treiteren
Degene die zelf treiteren hebben hier vaak verschillende motieven voor. Soms wordt er gepest uit pure frustratie of verveling. Ook pesten personen graag andere wanneer zij jaloers zijn of diegene zien als een concurrent. Verder komt het voor dat mensen die tegenwoordig pesten, vroeger zelf ook gepest zijn. zij denken dan dat zij zelf niet meer gepest zullen worden wanneer zij de zogenaamde "pestende rol" aannemen.
Wanneer kinderen pesten, voelen zij zich vaak machtig. Soms pesten kinderen ook omdat ze te weinig aandacht krijgen.
Fysieke pesterijen komen het meest voor onder kinderen, mannen en laagopgeleiden. Aan de andere kant zullen vrouwen, volwassenen en hoogopgeleiden eerder op een indirecte en verbale manieren pesten.
Cijfers over pesten
Onderzoek van het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) heeft aangetoond dat:
- Ruim 25% procent van de scholieren (basisschool en voortgezet onderwijst) wel eens pest
- Pesten meer voorkomt onder jongens dan onder meisjes
- Pesten meer voorkomt op VMBO niveau dan op HAVO niveau
- 13% van de kinderen op scholen die pesten, zelf ook wel eens gepest werden door andere
- Er een significant verband bestaat tussen pesten en verschillende vormen van agressief gedrag zoals vechten